Tam Kat Meme Yanığı Olgusunda TDAP-Flap (torakodorsal arter perforatör flap) İle Meme Rekonstrüksiyonu

Tam Kat Meme Yanığı Olgusunda TDAP-Flap (torakodorsal arter perforatör flap) İle Meme Rekonstrüksiyonu

Literatürde meme yanıklarının  akut döneminde yanık yarasının tedavi yönetimi üzerine yayınlarsınırlıdır1,2.Genelde yanık sonrası skar nedeni ile ortaya çıkan meme deformitelerinin düzeltilmesine odaklanılmıştır. Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonuna benzer şekilde  bu tip vakalarda da cilt greftleri, doku genişletici uygulamaları ve ya flap rekonstrüksiyonu seçenekleri uygulanır3. Meme dokusu gland ,cilt ve yağ dokusunu içeren kompozit bir yapıdır. Bu durum memenin derin akut yanıklarında iyileşmeyi zorlaştırmaktadır. Meme hipertrofisinin mevcut olduğu  olgularda yerçekiminin etkisiyle meme aşağı doğru sarkmakta ve yara yerinde spontan epitelizasyon ve skar retraksiyonu gecikmektedir. Primer kapama yöntemide yaranın tekrar ayrışmasıyla sonuçlanmaktadır. Bu yazı yukarıdaki şartlar nedeni ile iyileşmeyen bir meme yanığı olgusunda TDAP-flap  ile defektin kapatılmasının bir tedavi seçeneği olarak teklif etmektedir.

___

  • 1. Giele HP, Nguyen H, Wood F, Crocker AD.Management of full thickness burns to lactating breasts.Burns. 1994 Jun;20(3):278-80.
  • 2. al-Qattan MM, Zuker RM. Management of acute burns of the female pediatric breast: delayed tangential excision versus spontaneous eschar separation.Ann Plast Surg. 1994 Jul;33(1):66-7.
  • 3. Loss M, Infanger M, Künzi W, Meyer VE. The burned female breast: a report on four cases. Burns. 2002 Sep;28(6):601-5.
  • 4. Burvin R, Robinpour M, Milo Y, Tamir G, Wolf Y, Hauben DJ. Female breast burns: conservative treatment with a reconstructive aim. Isr J Med Sci. 1996 Dec;32(12):1297-301.
  • 5. Adler N, Seitz IA, Song DH. Pedicled thoracodorsal artery perforator flap in breast reconstruction: clinical experience. Eplasty. 2009 Jun 16;9:231-42.