DOGAL KAYNAKLARLA İLGİLİ KAVRAMLARIN VI. SINIF SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA YER ALMA DÜZEYLERİ

Dogal Kaynaklar, günümüzde bütün ülkelerin önem verdigi bir konudur. Ülke ekonomisine katkıda bulunması açısından bu kaynakların degerlendirilmesi oldukça gereklidir. Bu nedenle, bireylerin bir vatandas olarak sorumluluklarını ve üzerlerine düsen görevleri bilmeleri; bu konu ile ilgili bilgilerin ilkögretim seviyesinden itibaren bireylere kazandırılması ile mümkündür (Ugurlu, 2007). Sosyal Bilgiler Dersinin esas amacı da bilindigi gibi ögrenciye toplumsal bir kisilik kazandırmak, bu sayede iyi bir yurttas olmasını saglamaktır. Bu nedenle Sosyal Bilgiler derslerinde Dogal Kaynaklar konularının ögretimi gereklidir. Bu çalısmada “Dogal Kaynaklarla İlgili Kavramların VI. Sınıf Sosyal Bilgiler Programında Yer Alma Düzeyleri” tespit edilmeye çalısılmıstır. Sosyal bilgiler programı ve ders kitapları incelendiginde dogal kaynaklarla ilgili kavramların büyük bir çogunluguna yer verildigi görülmüstür.

THE OCCURRENCE LEVELS OF THE CONCEPTS ON NATURAL RESOURCES IN THE CURRICULUM OF 6TH GRADE SOCIAL SCIENCES COURSE

Natural resources have been a prominent issue all over the world. It is of importance to make use of these resources in order to contribute to the economy of countries. Therefore, this issue should be taught to the individuals from the beginning of the primary school, and individuals should be aware of their responsibilities as citizens (Ugurlu, 2007). The primary aim of Social Studies Course is to get students adopt a social identity and become good citizens. In this regard, teaching the subjects of natural resources in Social Studies courses has a vital importance. In this study, the occurrence levels of the concepts on natural resources in the curriculum of 6th grade Social Sciences course were investigated. The curriculum and course books of Social Sciences course were analyzed, and it was concluded that a great deal of the concepts about natural resources were included.

___

  • Altun, A., Dogan, Y., Uzun E. (2013). İlköğretim 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı. Ankara: Tuna matbaacılık A.Ş.
  • Binbaşıoğlu, C. (1981). Özel Öğretim Yöntemleri, Ankara: Binbaşıoğlu Yayınevi.
  • Boyraz, E. Z. (2013). İlköğretim 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı. Ankara: Dorukkaya Matbaacılık A.Ş.
  • Çengelci, Tuba. (2007). Sosyal Bilgiler Dersinde Beyin Temelli Öğrenmenin Akademik Başarıya ve Öğrenmenin Kalıcılığına Etkisi, İlköğretim Online, (1), , http://ilkogretim- online.org.tr/vol6say1/v6s1m6.pdf (indirme tarihi: 2013.11.13)
  • Çınar, O., Teyfur, E. ve Teyfur, M. (2006). İlköğretim Okulu Öğretmen ve Yöneticilerinin Yapılandırmacı
  • Eğitim Yaklaşımı ve Programı Hakkındaki Görüşleri, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7 (11), s. 47- Doğanay, H. (2002). Doğal Kaynaklar, İstanbul: Aktif Yayınları.
  • Erden, M. (1996). Sosyal Bilgiler öğretimi. İstanbul: Alkım Yayınevi.
  • Köstüklü, N. (2013). İlköğretim 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı, Ankara: Saray Matbaacılık.
  • M.E.B. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi 6-7. Sınıflar Öğretim Programları Kılavuzu, Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Özbaş, A. (2006). Lise 3 Coğrafya Dersinde Yer Alan Enerji Kaynakları Konularının İşbirlikli Öğrenme
  • Yöntemi İle Öğretilmesinin Öğrenci Başarısına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Uğurlu, N. B. (2007). Sosyal Bilgiler Dersinde “Türkiye’nin Doğal Kaynakları” Konusunun Coğrafi Bilgi
  • Sistemleri İle Öğretiminin Öğrencilerin Tutum ve Başarısına Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Yıldırım, A., Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (5. Baskı). Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Yin, R. K. (1984). Case Study Research: Design and Methods. Newbury Park, CA.:Sage.