SPOR MEDYASINDA MCDONALDLAŞMA: SOKRATES DERGİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Bu çalışma Socrates dergi incelemesi üzerinden spor medyasınında meydana gelen Mcdonaldlaşmayı ele almaktadır. Mcdonaldlaşma kavramı özellikle fastfood restoranlarının çalışma stratejilerinin dört temel unsur uygulanarak daha olumlu sonuçlara ulaşılacağını öne sürmektedir: verimlilik, hesaplanabilirlik, öngörülebilirlik ve denetim. Ancak bu dört unsurun yanında bir de eleştiri niteliği taşıyan akıldışı unsurları bulunmaktadır. Spor medyası da popüler kültür bakımından son dönemlerde ilgi gören bir medya türü olduğundan akılcılaştırma sürecinin bir parçası haline gelmiştir. Bu çalışmada da spor medyasının bir parçası olan Socrates dergi ve Socrates dergi youtube kanalının Mcdonaldlaşma prensipleri ile uyuştuğu iddia edilmekte ve örneklerle açıklanmaktadır. Çalışma sürecinde içerik analizi yapılmış, Socrates dergi yazarlarından Erman Yaşar ile görüşme sağlanmıştır.

MCDONALDIZATION IN SPORTS MEDIA: A REVIEW ON THE SOCRATES MAGAZINE”

In this study, McDonaldization that occured in sports media is studied through the analysis of Socrates magazine. The McDonaldization suggests that four key elements can be applied to achieve more positive results: efficiency, computability, predictability and control. However, besides these four elemets there are also irrational elements which are critical. Sports media has also become a part of the rationalization process because it is a popular media type of popular culture. In this study, it is claimed that Socrates magazine and Socrates magazine youtube channel, which are parts of sports media, are compatible with McDonaldization princibles and explained with examples. Content analysis was conducted during the study period and a meeting was held with Socrates journalist Erman Yaşar.

___

  • FRANKLİN, B. (2003), “Mcjournalism: TheMcdonaldization Thesisand Junk Journalism”, Depertment of JournalismStudies, University of Sheffield, UK. https://www.unet.univie.ac.at/⁓a9807630/STEP6SS2006/Franklin.pdf, Erişim Tarihi: 23.12.2018.
  • RİTZER, G. (1996), “Toplumun Mcdonaldlaştırılması”, Çev. Şen Süer Kaya, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • RİTZER, G. (2011), “Küresel Dünya”, Çev. Melik Pekdemir, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • SAYGIN, A. U. (2016), “Futbolun Mcdonaldlaşmasına Katkı: Passolig”, Global Media Journal TR Edition.
  • SOLMAZ, B. ve AYDIN, B.O. (2012). “Popüler Kültür ve Spor Merkezlerine Yönelik Bir Araştırma”, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, Sayı: 4, Sayfa: 68-82, https://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/39517937/5000006399-5000009057-1-PB.pdf , Erişim Tarihi: 13.12.2018
  • TALİMCİLER, A. (2008), “Futbol Değil İş: Endüstriyel Futbol” İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, Sayı 26, Sayfa 89-114, http://www.irfanerdogan.com/dergiweb2008/26/3ahmet.pdf , Erişim Tarihi: 11.12.2018
  • WEBER, M. (2004), ‘Sosyoloji Yazıları’, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • SOCRATES DERGİ YOUTUBE KANALI: https://www.youtube.com/channel/UCvgwLFmnppZoPVBQJwPaNsA