Dijital çağda medya ve hastalıkları

Hayatımızın her yerinde ve her ortamda işimizi kolaylaştıran İletişim olgusu çok kaba bir tanımlamayla “anlaşma ve anlaşmaktır” şeklinde tanımlayabiliriz. Diğer bir değişle iletişim anlamları ortak kılma sanatıdır. İletişim kod-lama kod açmadır. İletişim istenen neticelere ulaşmak ve davranışları etkilemek amacıyla insanlar arasında sözlü ya da sözlü olmayan tüm çabalardır. Bu tanımlardan hareketle genel olarak iletişim; kişiler, toplumlar ve kümeler arasında çizim, resim, söz, yazı el kol hareketleri vb. sembol ve simgeler aracılığıyla fikir, istek ve duyguların karşılıklı iletilmesini sağlayan bir etkileşimdir. İnsanoğlu ilk çağlarda bile derdini görüntü ile anlatma sevdasına düşmüştür. İnsanlık tarihinin bilinen en eski duvar resimlerinde buna tanıklık etmekteyiz. Örneğin 24 bin yıllık geçmişe sahip olan Altamira mağarasında bu resimlere rastlanabilmektedir. Yani insanlık tarihinin ilk eski resimle-rinde bile görüntülü medyanın atası sayılan sinema ve fotoğraf olgusuna çağrıştıracak verilere gidebiliriz. Bu nok-tadan devamla, İletişime dair en önemli gelişme internet tabanlı medyanın hayatımıza girmesidir. İnternet tabanlı medyanın özellikle geri bildirim sağlaması ve anındalık yönünden işlevsel olması insanlar tarafından çok tercih edilmesine sebep olmuştur. Günümüzde artık hayatımızın her alanında yer alan sosyal medya yazılımları, siteleri, linkleri vb. gibi alanları deyim yerinde insanın ve de toplumun olmazsa olmazı olmuştur. Hayatımızın merkezinde olan internet tabanlı sosyal medya dünyası amaca göre kullanıldığı zaman elbette fayda sağlamıştır. Ancak birçok işlevi bir arada sağlayan “Akıllı cihazların kullanımı” ve beraberinde getirdiği “yüz yüze iletişimin zayıflaması, bireyselleşmenin aşırılığa vardırılması, bilgi kirliliği, bağımlılık oluşturan uygulamalar ve bunların sağladığı psi-kolojik rahatsızlıklar” çeşitli hastalık ve çözülmesi zor katmanlı problemlerdir. Bu çalışmamızda; literatür taraması yapılarak bu alanda üretilmiş çeşitli çalışmalar incelenip sosyal medya hasta-lıklarının insanlar üzerindeki etkisi çözümlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak; Sosyal medya alanı amaçlı ve ihtiyaca göre ve ihtiyaç kadarı tercih edildiği zaman zarardan çok fayda getireceği sonucuna ulaşabiliriz.

Media and its diseases in the digital age

Communication phenomenon, which facilitates our work in every part of our lives and in every environment, can be defined as “agreement and agreement” with a very rough definition. In other words, communication is the art of making meanings common. Communication encoding is decoding. Communication is all verbal or non-verbal efforts between people to achieve desired results and influence behavior. Based on these definitions, communication in general; drawing, painting, word, writing, hand gestures etc. between individuals, societies and groups. It is an interaction that provides mutual communication of ideas, wishes and feelings through symbols and symbols. Even in the early ages, human beings fell in love with expressing their problems with images. We witness this in the oldest known wall paintings in human history. For example, these paintings can be found in the Altamira cave, which has a history of 24 thousand years. In other words, even in the first old pictures of human history, we can go to the data that will evoke the phenomenon of cinema and photography, which is considered to be the ancestor of visual media. Continuing from this point, the most important development regarding communication is the introduction of internet-based media into our lives. The fact that internet-based media is functional especially in terms of providing feedback and instantaneousness has caused it to be preferred by people. Today, social media software, sites, links, etc. areas such as the expression have become indispensable for people and society. The internet-based social media world, which is at the center of our lives, is of course beneficial when used for the intended purpose. However, the “use of smart devices” that provide many functions together and the “weakening of face-to-face ommunication, excessive individualization, information pollution, addictive applications and the psychological disorders they provide” are various diseases and multilayered problems that are difficult to solve. In this study; By making a literature review, various studies produced in this field were examined and the effect of social media diseases on people was tried to be analyzed. As a result; We can conclude that when the social media area is preferred for purpose and according to need, it will bring more benefit than harm.

___

  • BÜYÜKASLAN, A., KIRIK, A.M. (2016). Gözlenen Toplumdan Gözlenen Bireye Sosyal Medya Araştırmaları 3. Sayfa 61, Çizgi Kitabevi, Konya.
  • KARA, T. (2013). Sosyl Medya Endüstrisi. Sayfa 50, Bera Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • https://i.pinimg.com/originals/5e/09/43/5e0943e58f74c8823 aaeef9c2216c24f. (Erişim Tarihi: 11.04.2022)
  • https://www.dogakackinlari.com/rsi-hastaligi-nedir/. (Erişim Tarihi: 11.04.2022)
  • https://design.3mmuzik.com/woman-sitting-on-the-chair-working-on-the-laptop-freelancer-home-workplace-vector-flat-illustration. (Erişim Tarihi: 15.04.2022)
  • http://noroblog.net/2020/01/13/hikikomori-nedir/. (Erişim Tarihi: 15.04.2022)
  • https://www.vice.com/en_us/article/gyy8kq/the-ugly-evolution-of-cyberbullying. (Erişim Tarihi: 16.04.2022)
  • http://arsiv.ntv.com.tr/news/17964.asp. (Erişim Tarihi: 18.04.2022)
  • https://br.freepik.com/vetores-gratis/personagem-de-design-plano-sofrendo-de-influencia-da-midia-social_5380817.htm. (Erişim Tarihi: 18.04.2022)
  • http://www.ezgiozyildirim.com/dijital-cagin-hastaliklari/. (Erişim Tarihi: 18.04.2022)
  • https://www.freepik.com/free-vector/mobile-marketing-concept-illustration_7171509.htm. (Erişim Tarihi: 25.04.2022)
  • https://dribbble.com/shots/6041012-Social-Media-Addiction. (Erişim Tarihi: 25.04.2022)
  • https://i.pinimg.com/originals/86/f1/f2/86f1f244a65a78993692cc753ef768e8.jpg. (Erişim Tarihi: 25.04.2022)
  • https://genial.guru/creacion-arte/12-profundas-ilustraciones-para-reflexionar-sobre-ti-mismo-y-sobre-tu-alrededor-1007160/. (Erişim Tarihi: 01.05.2022)
  • https://teknolojivegelisim.wordpress.com/2017/12/20/photolurking/. (Erişim Tarihi: 01.05.2022)
  • https://hubpages.com/business/increase-social-media-engagement. (Erişim Tarihi: 09.05.2022)