Zeki Kuneralp'in Londra Büyükelçisi Olarak İmzaladığı Antlaşmalar

Bu makalede Zeki Kuneralp’in başarılarla dolu diplomasi kariyerinde ilki 1964-1966 ikincisi ise 1969-1972 yıllarında Londra’da Büyükelçi olarak bulunduğu sıralarda Türkiye adına imzalamış olduğu antlaşmalar konu edinilmiştir. Makalede ağırlıklı olarak Türk Dışişlerinin arşivi ve Cumhuriyet arşivi kullanılmıştır. Arşiv belgelerinin yanı sıra bu dönem üzerine doğrudan ve dolaylı bir şekilde yazılmış birinci ve ikinci el kaynaklarda kullanılmıştır.

AGREEMENTS SİGNED BY ZEKİ KUNERALP AS AMBASSADOR TO LONDON

In this article, the treaties signed by Zeki Kuneralp on behalf of Turkey during his successful diplomatic career, the first in 1964-1966 and the second in 1969-1972, while he was in London as an Ambassador are discussed. In the article, the archives of the Turkish Foreign Ministry and the archives of the Republic are mainly used. In addition to archival documents, it has been used in primary and secondary sources written directly and indirectly on this period.

___

  • Mehmet Gönlübol-Cem Sar, Atatürk ve Türkiye’nin Türk Dış Politikası (1919-1938), Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1973.
  • Muhittin Demirkasımoğlu, Kimyasal Savaş Yaralılarının Tıbbi Yönetimi İçin Pratik Rehber, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul, 2017.