ZİRAAT VE METEOROLOJİ VEYA ZİRAȊMETEOROLOJİ

Ziraat ve meteoroloji, insanlık için iki vazgeçilmez bilim ve çalışma alanıdır. Günümüzde çok hızlı bir şekilde gelişen bilim ve teknoloji, çok disiplinli çalışma alanlarını ortaya çıkarmıştır. Bu hızlı gelişmeler, ortak çalışma alanları konusunda, ziraat ve meteorolojiyi de bir araya getirmiştir. Ziraî meteoroloji, meteorolojinin bir alt dalı olarak, meteorolojik verilerin büyük bir kısmının ziraatte kullanılması ve yorumlanmasıdır. Bunun yanında ziraî meteorolojinin kendine özgü çalışma konuları da vardır. Ekosistemdeki canlıların atmosferik olaylar karşısındaki davranış ve tepkileri ziraî meteorolojinin belli başlı çalışma konularıdır

AGRICULTURE AND METEOROLOGY OR AGRICULTURAL METEOROLOGY

Agriculture and meteorology are indispensable science and work field for humanity.  Today, fast developments of science and technology have caused to come up multi-disciplined work fields. These ones have put together agriculture and meteorology as partnership of same work field. As subdivision of meteorology, agricultural meteorology means most of the meteorological data are used and interpreted in agriculture and related sectors. Besides, agricultural meteorology has specific work topics too. Its main topic is behaviours and reactions of living beings against to atmospheric events in ecosystem. In this study, definition, importance and work field of agricultural meteorology were mentioned.

___

  • Anderson, J.L., S.D. Seeley 1992. Modeling strategy in pomology: Development of the Utah Models. ISHS Acta Horticulture 313: III International Symposium on Computer Modeling in Fruit Research and Orchard Management.
  • Ashcroft, G.L., Richardson, E.A. and Seeley, S.D. 1977. A statistical method of determining chill unit and growing degree hour requirements for deciduous fruit trees. Horticulture Science, 12(4), 347-348.
  • Asar, M., Yalçın, S., Yücel, G., Nadaroğlu, Y., Erciyas, H., 2008. Zirai Meteoroloji. Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.
  • Karaoğlu, M. 2013. Meteoroloji, Klimatoloji, Ziraî Meteoroloji. Nobel Akademik Yayıncılık. Yayın No: 700. ISBN: 978-605-133-601-5. 1. Basım. 290 sayfa.
  • Öndeş, A.D., 2007a. Türkiye ve GAP Bölgesine ait kimi merkezlerin uzun yıllar (1981-2001) etkili sıcaklık toplamları (10oC). DMİ Gn. Md. Yayınları. DMİ Matbaası, ANKARA.
  • Öndeş, A.D., 2007b. GAP Bölgesi ve Türkiye’nin kimi merkezlerinin uzun yıllar (1981-1999) ortalama soğuklama saatleri toplamları. DMİ Gn. Md. Yayınları. DMİ Matbaası, ANKARA.
  • Şimşek, O., Nadaroğlu, Y., Yücel, G., Yıldırım, M., Erciyas, H., 2015. Don hadisesi ve Türkiye don takvimi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Şimşek, O., Nadaroğlu, Y., Yücel, G., Yıldırım, M., 2015. Ziraî meteoroloji kurs notları. Hizmet İçi Eğitim (Ziraî Meteoroloji İhtisas Eğitimi), Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Türkeş, M., 2010. Klimatoloji ve Meteoroloji. Kriter Yayınları No: 63, Fiziki Coğrafya Serisi No: 1. İstanbul.
  • Weinberger, J.H. (1950). Chilling requirements of peach varieties. Proc. Ame. Soc. Hortic. Sci., 56, 122-28.
  • WMO, 2018. History of CAgM of WMO. Ceneva-Switzerland. http://www.wmo.int/pages/prog/wcp/agm/cagm/about_cagm.php (Erişim tarihi:14.04.2018)