Türkiye’de Meydana Gelen Suçların Coğrafi Bilgi Sistemleri CBS ile İncelenmesi

Toplum biliminin sosyoloji amacı, toplumların değişimini, gelişimini ve yapısını araştırmaktır. Suç bilimi kriminoloji suçun açıklamasını yapan, suçlu davranışın nedenlerini inceleyen, suçun önlenmesi ve suçlulukla mücadele ile ilgilenen bir bilimsel öğretidir. Suç, toplum bilimi ile de doğrudan ilişkili bir kavramdır. Dünya’da ve ülkemizde işlenen suçların önlenmesi veya azaltılması ve toplumsal planlamalara yönelik yapılacak çalışmalar, suç bilimciler ve toplum bilimcileri için son derece önemlidir. Bu çalışmaların somut ve net bir şekilde ortaya konması, CBS yardımıyla mümkün olabilir.Bu çalışmada, ülkemizde işlenen suçlar CBS olanakları kullanılarak incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda ortaya konan bilgiler, ülkemizdeki mevcut toplumsal sorunların analizinde ve yapılacak toplumsal planlama çalışmalarında suç bilimcilere ve toplum bilimcilere yardımcı olabilecektir

Investigating of the Crimes in Turkey by Geographical Information Systems GIS

Purpose of the sociology is to research developing, changing, structure of the societies. Criminology is a scientifi c discipline which explains crimes. In addition, it explores reasons of guilty manners and it is interested in preventing the crime and struggling guiltiness. Crime is a concept which is related to sociology directly. Studies such as preventing and decreasing the crimes in the world and Turkey, and social plans are highly signifi cant for criminologists and sociologists. It can be possible to manifest these studies clearly and concretely by GIS. In this study, crimes in Turkey are inspected by GIS. In result of this, manifested information might help to analyze the existing social problems and to plan social schedules for criminologists and sociologists in Turkey

___

  • ATASEVEN, C., Suça Etki Eden Sosyal Faktörler, Yüksek Li- sans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens- titüsü, Isparta, 2006.
  • TÜRK, T., Adres Kayıt Sistemi ile Kent Bilgi Sistemleri’nin Bü- tünleştirilmesi, HKM Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yöne- timi Dergisi, Sayı:99, Temmuz 2008, Sayfa: 13-22, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, ISSN:1300-3534, Ankara.
  • URL 1: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de İşlenen Suç Türlerinin İllere Göre İstatistiği, http://www.tuik.gov.tr/ VeriBilgi.do?tb_id=1&ust_id=12, Mart 2010.
  • URL 2: Sosyoloji Nedir ve Hangi Alt Dallardan Oluşmaktadır, http://tr.wikipedia.org/wiki/Toplum_bilimi, Mart, 2010.