Araç Navigasyon Sistemleri İçin Güzergaha Dayalı Harita Tasarımı

Bu çalışmada günümüzde kullanılan araç navigasyon haritalarının tasarım yöntemleri ve sonuçları tartışılmıştır. Bu kapsamda içeriği ve kapsamı önceden belirlenmiş ölçek seviyelerinin kullanımı ile genelleştirilen haritalar ele alınmış ve bu haritalardaki kullanım amacı ile uyuşmayan gösterimler belirlenmiştir. Özellikle yol ağlarının gösteriminde, sunulan verinin içeriğinin amaca ve ölçeğe oranla yoğun olması bir problem olarak kabul edilmiş ve bu problemin çözümü için yaklaşımlar geliştirilmiştir. Kullanıcı ihtiyaçlarını dikkate alan ve navigasyon sırasında hesaplanan güzergaha bağlı olarak gerçekleştirilen bir genelleştirme önerilen yaklaşımların dayanağını oluşturmaktadır. Bu temelden hareketle çalışmada, çizgisel ve alansal objelere ilişkin verilerin genelleştirilmesi konusunda çalışmalar yapılmıştır. Çizgisel genelleştirme çalışmaları yol ağı verisinin genelleştirilmesini içerirken alansal genelleştirme ise yapı adalarının kullanım tiplerine göre sınıflandırılarak görselleştirilmesini kapsamaktadır. Çalışmada önerilen yaklaşımlar GeOxygene uygulama geliştirme platformu kullanılarak geliştirilmiştir

Vehicle Tracking Systems and Maps

In this study, current commercial car navigation products were examined depending on the technologies that they used for map design. In this context, deficiencies on the optimization of the map content were determined as a problem that can be covered by using route dependant generalization approaches. Optimization of the road network data and the land use information of areal data were considered as the problems to be solved in this study. This approach covers generalization processes applied on both areal and linear objects for optimizing the data presented at detailed level. Both areal and linear generalizations were realized by using calculated route geometry and proposed approaches were implemented by using GeOxyegene platform

___

  • BADARD T., ve BRAUN A., Oxygene: A platform for the Development of Interoperable Geographic Applications and web Services, Proceedings of the 15th International Workshop on Database and Expert Systems Applications (DEXA'04), IEEE Press, pp. 888-892, 2004.
  • DİJKSTRA J.E.W., A Note on Two Problems in Connection With Graphs, Numer. Math. 1, pp. 269-271, 1959.
  • DOĞRU A.Ö., Araç Navigasyon Haritalarının Tasarımında Kavşak Yapılarının Modellenmesi İçin Çoklu Gösterimler, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2004.
  • DOĞRU A.Ö., ve ULUĞTEKİN N., Navigasyon Haritalarının Tasarımında Çoklu Gösterim Veritabanları, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, Cilt:1, s: 431-441, Ankara, 2005.
  • DOĞRU A.Ö., ve ULUĞTEKİN N., Çoklu Gösterim Veritabanları ve Navigasyon Haritası Tasarımı, İTÜ Mühendislik Dergisi/d, Nisan 2007, Cilt 6 Sayı 2, 3-14, İstanbul, 2007.
  • DOGRU A.O., DUCHÊNE C., MUSTİÈRE S., ve ULUGTEKİN N., 2008. User Centric Mapping for Car Navigation Systems, 11th ICA on Generalisation and Multiple Representation, 20-21 June, Montpellier, France, 2008.
  • DOĞRU A.Ö., Çoklu Gösterim Veritabanları Kullanılarak Araç Navigasyon Haritası Tasarımı için Kartografik Yaklaşımlar, Doktora Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2009.
  • KILPELAINEN T., Multiple Representation and Generalization of Geo-Databases for Topographic Maps, PhD Thesis, Finnish Geodetic Institute, Finland, 1997.
  • ROBINSON A.H., MORRISON J.L., MUEHRCKE P.C., KIMERLING A.J., ve GUPTILL, S.C., Elements of Cartography, 6th ed John Wiley and Sons, Brisbane, 1995.
  • SARJAKOSKI T., ve SARJAKOSKI L.T., The GiMoDig Public Final Report, Geospatial info-mobility service by real-time data-integration and generalisation, http://gimodig.fgi.fi/ (04.03.2007), 2005.
  • SHEA K.S., ve MCMASTER R., Cartographic Generalization in a Digital Environment: when, and How to Generalize, In Proceedings for Auto-Carto 9, Baltimore, pp. 56-67, 1989.
  • UÇAR D., BİLDİRİCİ İ.Ö., ve ULUĞTEKİN, N., Coğrafi Bilgi Sistemlerinde Model Genelleştirmesi Kavramı ve Geometri ile İlişkisi, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Jeodezik Ağlar Çalıştayı, Selçuk
  • Üniversitesi, Konya, 2003.
Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1339
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası
Sayıdaki Diğer Makaleler

İllegal Madencilik Faaliyetlerinin Dınsar İle Belirlenmesi

Hakan Ş. KUTOĞLU, Hakan AKÇIN, Hüseyin KEMALDERE, Tomonori DEGUCHİ, Masatane KATO

Akım Ölçümleri Olmayan Akarsu Havzalarında Hidroelektrik Potansiyelin Belirlenmesine Yönelik Uzaktan Algılama ve CBS ile Hidrolojik Modelleme

Uğur ALGANCI, H. Gonca COŞKUN, Ebru ERİŞ, Necati AĞIRALİOĞLU, Kerem CIĞIZOĞLU, Levent YILMAZ, Fuat TOPRAK

Silifke-Mersin Bölgesinde Roma Dönemi Eserlerinin 3 Boyutlu Modelleme Çalışması ve Animasyonu

Murat YAKAR, H.murat YILMAZ, Ferruh YILDIZ, Mustafa ZEYBEK, Halil ŞENTÜRK, Harun ÇELİK

Karayolunda Hareket Halindeki Taşıtların Çevreye Yaydıkları Emisyonların Analizi İçin CBS’de Arayüzlerin Hazırlanması

Buğra OTKEN, M. Ümit GÜMÜŞAY

Voleybolda Smaç Kolunun Açısal Kinematik Analizi

Elif ÖZ, Ayhan GÖKTEPE, Hakan KARABÖRK, İbrahim YILDIRAN, Feza KORKUSUZ

MAGNET Marmara Sürekli GPS Ağı İstasyonlarının Dönemsel Etkiler Açısından Kampanya GPS Ölçmelerine Katkıları

Ali ÖZKAN, Ergin TARI, Rahşan ÇAKMAK, Semih ERGİNTAV

3-Boyutlu Bina Modelleri İçin Otomatik Bina Yüz Dokusu Çıkarımı

Emre SÜMER, Mustafa TÜRKER

Tapu Kadastro Web Servisleri İçin Tasarım Metodolojisi Geliştirilmesi

Hasan Tahsin BOSTANCI, Çetin CÖMERT

Boğaz Geçişlerinin İstanbul’un Mekânsal Gelişimine Etkileri

İbrahim TAŞDEMİR, Fatmagül BATUK

Farklı Zaman Noktaları için 1973-2006 Boğaziçi Köprüsü Davranışlarının Belirlenmesi

Hediye ERDOĞAN, Engin GÜLAL, Burak AKPINAR, Ercenk ATA