DANIŞTAY DAVA DAİRELERİ ARASINDAKİ İŞ BÖLÜMÜNÜN HUKUKİ NİTELİĞİ

Yargı düzeninde görev yapan mahkemeler arasında çok farklı ilişkiler gelişmektedir. Bu ilişkiler; iş dağılımı, iş bölümü ve görev olarak üçe ayrılmaktadır. Bu ilişkilerin her birinin hukuksal nedenleri ve sonuçları birbirinden farklıdır. Geleneksel olarak görev ilişkisine dayalı çalışan Danıştay dava daireleri için 6110 sayılı Kanunla iş bölümü esası kabul edilmiştir. Bu yeni ilişki türü, daha sonra kabul edilen kanunlarda da devam ettirilmiştir. İş bölümüne ilişkin kanunlardaki bu belirlemeye rağmen, daireler arasındaki ayırımın görev olarak uygulanmasına devam edilmektedir. Bu çelişkili durum, iş bölümünün idari yargılama usulünde uygulanmasının zorluğundan ve yasa koyucunun bu kavramı hukuki bağlamında kullanmamasından doğmaktadır.

Many different relationships develop between courts in judicial system. These relationships are divided into three as distribution of work, division of work and jurisdiction. Legal reasons and results of each of these relationships are different. By Law No. 6110, the principle of division for the judicial chambers of Council of State in which jurisdiction has traditionally been applied was adopted. This new type of relationship was also continued in following laws. Despite the determination of the law on division of work, jurisdiction based differentiation among chambers is still in practice. This contradictory situation stems from both implementation difficulty of division of work in administrative trial procedure and misuse of this concept by legislation in legal context

___

Alangoya, H. Yavuz, Yıldırım, M. Kamil ve Deren Yıldırım, Nevhis, Medeni Usul Hukuku Esasları, 8. baskı, İstanbul, Beta Basım, 2011.

Candan, Turgut, Açıklamalı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 5. baskı, Ankara, Adalet Yayınevi, 2012.

Çağlayan, Ramazan, İdari Yargılama Hukuku, 2. baskı, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2012.

Gözübüyük, A. Şeref ve Tan, Turgut, İdare Hukuku, cilt 2, 5. bas- kı, Ankara, Turhan Kitapevi, 2012.

Gözübüyük, A. Şeref, Yönetsel Yargı, 24. baskı, Ankara, Turhan Kitapevi, 2006.

Pekcanıtez, Hakan, Atalay, Oğuz ve Özekes, Muhammet, Me- deni Usul Hukuku, 13. baskı, Ankara, Yetkin Yayınları, 2012.

Şen, Mahmut, "İdari Yargıda Uzmanlaşma ve İhtisas Mahkemeleri İhtiyacı", Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, sayı 13, 2013, s. 195-221.

Şenlen, Süheyla, "Türkiyeıde İdari Yargının Doğuşu ve Tarihi Gelişimi", Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, cilt 49, sayı 3, 1994, s. 401- 413.

Yıldırım, Ramazan, "Türk İdari Yargısında Görev ve Yetki", Amme İdaresi Dergisi, cilt 29, sayı 3, 1996, s. 87-115.

Yılmaz, Dilşat, "İdari Yargıda 'Görev', 'İş Bölümü', 'İş Dağılımı' Paradoksu", Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt 17, sayı 4, 2013, s. 257-270.

Yılmaz, Ejder, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Şerhi, Ankara, Yet- kin Yayınları, 2012.