Dayanışma Ağları Üzerinden Eskişehir'de Siyaset ve Göçmenlik Algısı

Türk ve Müslüman unsurların Anadoluya kitlesel göçleri, Osmanlı Devletinin top- rak kaybetmesiyle başlayıp, Cumhuriyetten sonra da devam etmiştir. Bir Orta Anadolukenti olan Eskişehir, bu göçmenlerin yoğun olarak iskân edildiği yerlerden biridir. Şehrindemografik yapısı büyük ölçüde Balkan, Tatar ve Kafkas göçmenlerinin yerleştirilmesiy- le şekillenmiştir. Bu makalede, Eskişehirdeki göçmenlik algısı, genel ve yerel seçimlerdegöçmenliğin belirleyici bir unsur olup olmadığı, siyasi partilerin ve göçmen dayanışmaağlarının siyasi temsil bağlamında birbirlerini nasıl değerlendirdikleri ele alınmaktadır.Makalede yer alan veriler, 2013 yılı Nisan ayı içerisinde, yarı yapılandırılmış soru formlarıkullanılarak gerçekleştirilen 10 derinlemesine görüşme yoluyla elde edilmiştir. Göçmendayanışma ağlarına dâhil olmak önemli bir sosyal sermaye olarak kabul edilirken, göçmen- lik de siyasette yükselmek için önemli bir katalizör özelliği göstermektedir.

Perception of Politics and Migration in Eskişehir with regard to Migrant Solidarity Networks

Turkish and Muslim groups immigration to Anatolia started after theOttoman State had begun to lose territories and continued after the foundation ofTurkish Republic. Eskişehir, a central Anatolian city, is one of the locations where vastgroups of these immigrants reside. The demographic structure of the city was establishedby the settlement of Balkan, Tatar and Caucasian immigrants in the area. This articleis concerned with perception of immigration in Eskişehir, whether or not being largelycomposed of immigrants plays a determining role in general and local elections, and howpolitical parties and migrant solidarity networks evaluate each other in the context ofpolitical representation. The views used in the article were achieved by means of 10 in- depth interviews with semi-structured forms made in April 2013. While belonging tomigration solidarity networks is counted as a social capital, migration s itself also behavesas if a catalyzer in climbing the political career ladders.

___

  • Adıgüzel, Y. (2012). Esenler’de yaşamak, memlekette ölmek: Göç ve kente uyum sürecinde hemşehrilik, Göç, kentleşme ve aidiy et ekseninde Esenler’i anlamak içinde (s. 185-221), Murat Şentürk (Ed.), İstanbul, Esenler Şehir Düşünce Merkezi. Adıgüzel, Y. (2011). Yeni vatanda dini ve ideoloj ik yap ılanma: Almanya’daki Türk kuruluşları, İstanbul, Şehir. Akbaş, E. (2012) Göçmenler arasındaki dayanışmacı ağların dönüşümü: Göçmen sivil toplum örgütlerinin yeni misyonu, Küreselleşme çağında göç: Kavramlar, tartışmalar içinde (s. 335-351), S. G. Ihlamur-Öner ve N. A. Ş. Öner (Der.), İstanbul, İletişim. Bayındır, A. (2011, Aralık). Kırım muhacereti, Eski Yeni, Eskişehir Valiliği Ay lık Şehir Kültürü Dergisi, 34, 16-20. Canarslanlar, E. (2011, Aralık). Kırım Türklerinin Eskişehir’de kurdukları köy ve mahalleler, Eski Yeni, Eskişehir Valiliği Ay lık Şehir Kültürü Dergisi, 34, 22-26. Ciğerci, N. (2012). Bursa-Kırcaali hattı: 1989’da gelen Bulgaristan göçmenleri örneği, S. G. Ihlamur-Öner ve N. A. Ş. Öner (Der.), Küreselleşme çağında göç: Kavramlar, tartışmalar içinde (s. 107-134), İstanbul, İletişim. Karasu, C. (2011). Kırım’ın Rus idaresine geçmesinden sonraki gelişmeler ve Kırım göçleri, Eski Yeni, Eskişehir Valiliği Ay lık Şehir Kültürü Dergisi, 34, 13-15. Kurtoğlu, A. (2005). Mekansal bir olgu olarak hemşehrilik ve bir hemşehrilik mekanı olarak dernekler, Europ ean Journal of Turkish Studies, Hometown Organisations in Turkey, www.ejts.revues.org. Kurtoğlu, A. (2004). Hemşehrilik ve şehirde siyaset: Keçiören örneği, İstanbul, İletişim. Özgür, N. (2012). Modern Türkiye’nin zorunlu göçmenleri: Muhacirler, iskanlılar, mübadiller, İslamlar, soydaşlar, “G” grubu, mülteciler, “tekne mültecileri”, Küreselleşme çağında göç: Kavramlar, tartışmalar içinde, s. 199- 216, S. G. Ihlamur-Öner ve N. A. Ş. Öner (Der.), İstanbul, İletişim. Taşçı, C. N. (2009). Yılmaz Büy ükerşen: Zamanı durduran saat, İstanbul, Doğan. Tekeli, İ. (2011). Göç ve ötesi, 2. Bs., İstanbul, Tarih Vakfı Yurt. Toumarkine, A. (2001). Kafkas ve Balkan göçmen dernekleri, Sivil top lum ve milliy etçilik içinde (s. 425-450), İstanbul, İletişim. TÜİK (2012). Adrese Dayalı Nüf us Kay ıt Sistemi (ADNKS) Verileri. TÜİK (2008-2012) Adrese Dayalı Nüf us Kay ıt Sistemi (ADNKS) Verileri / Göç İstatistikleri.