LİBERALİZASYON SÜRECİNDE MAKRO EKONOMİK DENGE BÜYÜME SORUNSAL I(LATİN AMERİKA-GÜNEY ASYA ÜLKE ÖRNEKLERİ VE FİNANSAL LİBERALİZASYON)

Öz Gelismekte olan ekonomilerin önemli bir kismi 20. yüzyilin son çeyreginde ekonomilerinin finansal kesimlerini libere etmeye yönelmislerdir. Bu yönelis finansal liberalizasyon olarak tanimlanabilir. Ancak, bu yönelisin ülkeden ülkeye farklilasma gösterdigi de görülmüstür. (Filipinler, Srilanka, Meksika, Brezilya, Hindistan, G.Kore, ve digerleri gibi) Buna karsin, bu uygulamalarin bir çogunda görülen odur ki, finansal liberalizasyon sürec inde bu ülkelerin çogunda makro ekonomik denge sorunlari ortaya çikmistir. Acaba, bu ülkelerin finansal liberalizasyon sürecinde yasadiklari bu makroekonomik denge sorunlarinda, sorunlarin nedeni finansal liberalizasyon mudur? Bu durum çogu gelismekte olan ülkede görüldügü iç in, iktisatçilari mesgul eden bir konu olmustur. Bu baglamda, burada, bu soruya, spesifik ülke deneyimlerine bakarak, yanit bulmaya çalisilmistir.

___

Ariyoshi,A.;Habermeier,K;Laurens,B., Ötker-Röbe,I.;Canales-Kriljenko,J.I; Kirilenko,A., "Capital Controls:Country Experiences with Their Use and Liberalization”, I.M.F.,(Washington D.C., 2000).

Ayogu, M.D.; Emenuga, C.;Soludo, C.C., “Nigeria”, (Içinde) “Financial Reform in Developing Countries",IDRC, (Ottowa,1998).

Aivazian, V.A.,” Microeconomic Elements and Perspectives from Finance Teory”, (Içinde),”Financial Reform in Developing Countries ”, IDRC, (Ottowa,1998).

Balkan,E.M.ve Yeldan,A.E.,“Turkey”, Ed.Fanelli,J.M. ve Medhora, R.,“Financial Reform in Developing Countries ”,IDRC,(Ottowa, 1998)

Balkanli,”Küresel Ekonominin Belirleyicileri Üzerine”, “Uludag Üniversitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dergis”, Cilt XXI, Sayi:1 (Haziran,2002).

Balkanli,A.O., K üresel Ekonomi K osullarinda Türkiye’nin Disa Açilmasi ve Gelisme Sorunu”, (Filiz Kitabevi, (Istanbul,2004).

Calvo,G.A., “The Unforgiving “Market” and the Tequilazo”, (Içinde),” Financial Reform in Developing Countries”, IDRC, (International Development Research Centre), (Ottowa,1998).

Choueiri, N. ve. Kaminsky,C, "Has the Nature of Crises Changed? A Quarter Century of Currency Crises in Argentina", I M F Working Paper , (November 1999), www.imf.org, .pdf, (10.07.2002).

Ghosh,A.;Lane,T.;Schulze-Ghattas,M.;Bulir,A.;Hamann,J.; Mourouras, A.,”IMF-Supported Programs in Cpital Account Crises ”, IMF, (Washington D.C.,2002).

Noya, N.; Casacuberta, C.;Lorenzo, F., “Uruguay”, (Içinde) "Financial Reform in Developing Countries", IDRC, (Ottowa, 1998).

Fanelli M.,J. Ve Medhora, R., “Financial Reform in Developing Countries:An Overview”, (Içinde),”Financial Reform in Developing Countries”, IDRC, (International Development Research Centre), (Ottowa,1998).

Fry,Maxwell,J., “Money, Interest, and Banking in Economic Development”,The John Hopkins University Press, (Baltimore,1995).

Güloglu,B. Ve Altunoglu, E., “Finansal Serbestlesme Politikalari ve Finansal Krizler: Latin Amerika, Meksika, Asya ve Türkiye Krizleri”, “I.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi" , No:27, (Ekim,2002).

Hamada, K., “On the Welfare Costs of Systemic Risk, Financial Instability, and Financial Crises”,(Içinde) “Financial Risks, Stability,and Globalization ”, Ed. O.E.G. Johnson, I.M.F.(Washington,2002).

Honohan, P., “Financial Policies and Saving”, (Içinde) “The Economics of Saving and Growth", Ed.by K.Schmidt-Hebbel ve L.Serven,Cambridge University Press, (Cambridge,1999).

Ishii,S.;Habermeier,K.(ve Çalisma Grubu).,”Capital Account L iberalization and Financial Sector Stability”, I.M.F., (Washngton,D.C.,2002)

Mahoney, C.T., “Ability of a Financial System to Withstand Financial Stress”, (Içinde),”Financial Risk, Stability, and Globalization ”, (Ed.O.E.G. Johnson), I.M.F. Pub., (Washington,2002).

Mishra, R.,”Globalization of The Welfare State ”, Edward Elgar Pub., (Massachusetts, 1999).

Mishkin,F.S., The Economics of Money, Banking, and Financial Markets", .Addison Wesley Pub., (Reading,1997).

Noya, N.; Casacuberta, C.;Lorenzo, F., “Uruguay”, (Içinde),” Financial Reform in Developing Countries", IDRC, (Ottowa,1998).

Prasad,Eswar S.;Rogoff,K.;Wei,Shang-Jin; Kose,M.Ayhan, “Effects of Financial Globalization on Developing Countries: Some Emprical Evidence”,I.M.F.,(Washington,DC,2003).

Rajcoomar, S.;Bell,M.; ve Karlik,J; Martin,M.; Sisson,C., “Financial Programming and Policiy:The Case of Sri L anka", I.M.F. Institute, (Washington, 1996).

Spero,J.E., “The Policy of International Economic Relations ”, Unwin Hyman, (London,1990).

Sundararajan, V.;Ariyoshi, A. ve Ötker-Robe, I.,”International Capital Mobility and Domestic Financial System Stability:A Survey of Issue”, (Içinde) “Financial Risks, Stability, and Globalization”, IMF Pub., (Washington,2002).

Tanzi, V., “Policies, Institutions and Dark Side of Economics ”, Edwar Elger Pub., (Massachusetts, 2000).

Taylor, L. ‘Liberalization and Economic Performance in Developing and Transition countries’, “ Globalization and Economic Development', (Ed.Storm,S. Ve Naastepad, C.W.M.), Edward Elgar Pub.., (Northampton,2001).

Välilä,T., “Fiscal Supporting Financial Sector Restructing: Analytical Issues”, “Financial Risks, Stability, and Globalization”, I.M.F. Pub., (Washington,2002).

WorldBank,www.worldbank.org,developmentfinancial.worldbank. stati_appendix.pdf, (web erisim:20.10.2005)