LEPTOSPİRA'YA BAĞLI MİYOKARDİT OLGUSU

Leptospiroz, tüm dünyada yaygın olarak görülen bir zoonozdur. En sık fare dışkıları ile kirlenmiş besin maddeleri ve su ile bulaşma olur. Ülkemizde sporadik olarak rastlanmaktadır. Sıklıkla genç erkeklerde ilkbahar ve yaz mevsiminde görülmektedir. Olguların %90'ı sarılıksızdır; %5-10 olguda Weil hastalığı bulguları olan sarılık, kanamaya eğilim, renal yetersizlik, ateş vardır. Nadir olguda hemorajik miyokardit görülür. Olgumuzda enfeksiyon hastalıklarını düşündüren CRP yüksekliği, sedimantasyon yüksekliği, sola kayma, yüksek ateş bulguları yanında AST, LDH, CPK, CK-MB, Troponin I yüksekliği vardı. EKG'de sinusal taşikardi ve V1-5 arası T sivriliği bulunmaktaydı. Ekokardiografide miyokardit düşündürebilecek global hipokinezi ve ejeksiyon fraksiyonu düşüklüğü görüldü. Ayırıcı tanı amacıyla yapılan egzersiz tecnesium miyokard perfüzyon sintigrafisi bulguları ile koroner arter hastalığı olmadığı gösterildi. Otoantikorlar negatif bulundu. Kültürler steril kaldı. Latex ve karanlık alan mikroskobisi ile leptospira gösterildi. Kristalize penisilin tedavisi ile tüm klinik ve laboratuvar tetkikleri düzelen hasta; iki yıl takipte ek bir sorun çıkarmadı. Leptospira'ya bağlı miyokardit görülmesi çok nadir olduğundan yayınlandı.
Anahtar Kelimeler:

Leptospiroz, miyokardit, zoonoz

___

  • Artigou JY, Chauvet JP, Clergue F, Drobinski G, Grosgogeat Y. Acute myocarditis disclosing leptospirosis. Ann Cardiol Ange- iol 1986; 35:387-389.
  • De Biase L, De Curtis G, Paparoni S et al. Fatal Leptospiral myocarditis. G İtal Cardiol 1987; 17: 992-994.
  • De Brito T, Morais CF, Yasuda PH,Lancelotti CP, Hoshino- Shimizu S, Yamashiro E, Alves VA. Cardiovascular involve- ment in human and experimental leptospirosis: pathologic fin- dings and immunohistochemical detection of leptospiral anti- gen. Ann Trop Med Parasitol. 1987; 81:207-214.
  • Erten N, Saka B, Karan M.A, Taşçıoğlu C, Polat E, Kaysı A. Perikardial plevral efüzyon ve asit ile seyreden bir leptospiroz olgusu. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası 2004; 67 :113- 115.
  • Melnik GV, Degtiar LD, Andreev RE: Cardiovascular functi- on in leptospirosis convalescents. Ter Arkh. 1999; 71:32-34.
  • Polat E, Aygün G, Özdemir V, Özdemir S, Altaş K. Türkiye de leptospiroz : Tanı yöntemleri ve karşılaşılan sorunlar. Klimik dergisi 2004; 17: 91-94.
  • Ramachandran S, Perera MV. Cardiac and pulmonary invol- vement in leptopsirosis. Trans R Soc Trop Med Hyg. 1977; 71:56-59.
  • Ram P., Chandra MS. Unusual electrocardiographic abnorma- lity in leptospirosis. Angiology. 1985; 36:477-482.
  • Tuncay Hasip Sözen. Leptospirozlar ve Weil hastalığı. Türk İnfeksiyon Web Sitesi. www.infeksiyon.org.
  • Watt G. Padre LP; Tuazon ML, Calubaquib C, Santiago E, Ra- noa CP, Laughlin LW. Plasebo controlled trial of intravenous penicillin for severe and late leptospirosis. Lancet 1988; 27:1:433-435.
  • William A Petri. Leptospirosis. In: Bennet JC, Plum F, Editors. Cecil Textbook of Medicine. 20.th ed. Philadelphia. Saunders 1996; 1720-1721.
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1916
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Yayınevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Koroner arter bypass greftleme sonrası kolon perforasyonu

Burak IŞIK, Gökhan SÖĞÜTLÜ, Mehmet YILMAZ, Vedat NİSANOĞLU

Leptospira' ya bağlı miyokardit olgusu

Erdal POLAT, Yavuz FURUNCUOĞLU, Recep ÖZTÜRK, Ahmet YILDIZ

Metachronous multicentric giant celltumor of the upper limb

Aydıner KALACI, Serkan ÖZBARLAS, Cenk ÖZKAN

KRONİK BÖBREK YETERSİZLİĞİNDE RENAL REPLASMAN TEDAVİLERİNİN (DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON) ÜREMİK POLİNÖROPATİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Dilek KAYACAN, Seyit Mehmet KAYACAN, Barış BASLO, Alaattin YILDIZ, Mustafa ERTAŞ, Aydın TÜRKMEN, Mehmet Şükrü SEVER, Dilek Kayacan, At All.

KARPALTÜNEL SENDROMU KLİNİK TANILI DİABETİK HASTALARDA ELEKTROFİZYOLOJİK BULGULAR

Kemal BARKUT, Nevin KULOĞLU PAZARCI, Şule TAŞPINAR, Münevver Çelik, At All.

İSTANBUL İLİ SİLİVRİ İLÇESİ ADOLESAN DÖNEM GENÇLİĞİNDE AIDS VE STİGMA KONUSUNDA ÇEŞİTLİ EĞİTİM YÖNTEMLERİNİN ETKİLİLİĞİ

Figen UĞURLU, Bedia ÖZYILDIRIM, Nurhan İnce, At All.

Kronik böbrek yetersizliğinde renal replasman tedavilerinin (diyaliz ve transplantasyon) üremik polinöropati üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Aydın TÜRKMEN, Alaattin YILDIZ, Mehmet Şükrü SEVER, Mustafa ERTAŞ, Dilek KAYACAN, Barış BAŞLO, Seyit Mehmet KAYACAN

ÜST EKSTREMİTENİN FARKLI ZAMANLI ÇOK MERKEZLİ DEV HÜCRELİ TÜMÖRÜ

Cenk ÖZKAN, Serdar ÖZBARLAS, Aydıner Kalacı, At All.

Karpal tünel sendromu klinik tanılı diabetik hastalarda elektrofizyolojik bulgular

Kemal BARKUT, Münevver ÇELİK, Nevin Kuloğlu PAZARCI, Şule TAŞPINAR

Fetal sakrokoksigealteratom: Prenatal tanı ve yönetim

Mehmet YILMAZER, Gülengül KÖKEN, Figen Kır ŞAHİN