KUZGUNCUK EVLERİNİN AHŞAP GİRİŞ KAPILARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Üsküdar kuzguncuk evlerinin giriş kapılarının şekil ve detayları sivil mimarinin önemli yapıları arasındadır. Osmanlı ve batının etkisiyle pek çok tarz ve biçimin kullanıldığı üslupların görüldüğü giriş kapıları genellikle 19 ile 20. Yüzyıl arasında tarihlendirilmektedir. Bu çalışmada; giriş kapılarını oluşturan, alınlıklar, söveler, konsollar ve profiller incelenmiş, var olan mimari değerlerin hızlı bir şekilde yok olmaması için koruma bilincinin oluşturulması hedeflenmiştir.

STUDY ON THE WOODEN ENTRANCE DOORS OF KUZGUNCUK HOUSES

The shape and details of the entrance gates of Üsküdar Kuzguncuk houses are among the important structures of civil architecture. The entrance doors, which have been used in many styles and styles due to the influence of the Ottoman and Western, are generally dated between the 19th and 20th centuries. In this study; entrance gates, pediments, jambs, consoles and profiles were examined and it was aimed to create protection awareness in order to prevent the existing architectural values from disappearing rapidly.

___

  • Bektaş, C., 1992. Kuzguncuk. İstanbul Dergisi, 2, 87-90.
  • Dursun, N., 2018. Kuzguncuk Semt Tarihini İnsandan Okumak; Bir Seçki İle Şahsiyetler, Yüksek Lisans Tezi, 182, İstanbul.
  • İzgi, U., Aysel, B. B., Kapılar Hafif Bölmeler Detaylar 2. Yeni Yayın Yapı – Endüstri Merkezi Yayınları, D62, D188.
  • Kahraman, N., 2004. Geleneksel Afyonkarahisar Evlerine Ait Kapıların İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, 290, Ankara.
  • Kılıç, E., 2010. Geleneksel Mardin Evlerine Ait Ahşap Kapıların Malzeme Ve Yapım Tekniği Bakımdan İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, 149, Ankara.
  • Mimarizm Mimarlık Ve Tasarım Yayın Platformu, 2020. Web Sitesi. Erişim Tarihi: 11.11.2020. https://www.mimarizm.com/mimari-projeler/kentsel-tasarim/kuzguncuk-koyici-kentsel-tasarim-projesi_113023
  • Paker, Ç., 2009. Boğaziçi Köylerinden Kuzguncuk’ta Kıyı Yerleşimi Üzerine Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, 252, İstanbul.
  • Saraçoğlu, N., 2017. Kültür Varlığı Yapıların Koruma Uygulamalarının Değerlendirmesi: “Kuzguncuk Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, 171, İstanbul.
  • Şaşmaz, H., 2002. Ankara Merkez Ve Ayaş, Beypazarı İlçelerinde Geleneksel Türk Evi Kapılarının Analizi, Yüksek Lisans Tezi, 256, Ankara.