KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE İSTANBUL FENERBAHÇE BÖLGESİNDE ÜRETİLEN KONUTLARIN CEPHE TASARIMLARI

Son yıllarda İstanbul’da inşaat uygulamaları artarak devam etmekte ve kentsel dönüşüm yasasının da etkisiyle, konut arzındaki hacim yıldan yıla büyümektedir. Bu artışlara bağlantılı olarak yeni üretilmiş konutlara olan talep de artmaktadır. Kentsel dönüşüm projelerinin en önemli ve yoğun olarak uygulandığı bölgelerden bir tanesi İstanbul/Fenerbahçe bölgesidir. Dönüşen konutlarda, inşaat firmaları farklılıkları ortaya koymak için, cephe tasarımlarında belirli bir üslup ve tarz tercih etmek yerine yeni bir tasarım dili türetmek çabası içinde oldukları, cephe etütleri sonrasında anlaşılmıştır. Bu çabanın bir sonucu olarak, bazı çağdaş konutların cephelerinde tasarımsal bir karmaşa görülmektedir. Günümüz inşaat teknolojisi ve malzeme seçenekleri büyük gelişim göstermiş ve çeşitlilik artmıştır. Bu çeşitlilik konut cephelerinin tasarımlarına da yansımıştır. Cephe tasarımları binanın dışarıdan görüntüsüne yönelik ifadelerle/anlamlarla açıklanabilen niteliklerin dışında farklı unsurlarla donatılmışlardır. Diğer yandan, bu tasarımların geçmişin devamı veya yeni bir yeni bir doku oluşturmaya yönelik planlı ve organize dönüşüm olmadığı anlaşılmaktadır. Bu çalışmada cephe tasarımı bağlamında renk, doku, biçim, vurgu gibi konular cephelerin görselleri incelenmiş ve İstanbul/Fenerbahçe bölgesinde, aynı sokakta bulunan ve dönüşmüş 3 çok katlı konut binasında araştırma yapılmıştır. Üretilen konutların cephe tasarımları incelenmesi ile çağdaş temel mimari tasarım ilkeleri bağlamında eleştirel bir yaklaşım ortaya konulması amaçlanmıştır

Facade Designs Of Houses Produced in Istanbul Fenerbahce Region in Urban Transformation Process

Construction practices in Istanbul have continued to increase in recent years. With the effect of the urban transformation law, the volume of housing supply is growing by each year. In connection with these increases, demand for newly built houses is also increasing. One of the most important and intensively applied areas of urban transformation projects is the Fenerbahçe region. In transforming dwellings, construction firms are known to struggle to derive a new design language, rather than prefering a particular style and style in facade designs, to reveal differences. As a result of this effort, formal compexity is observed in the facade designs of some contemporary houses. Today's construction technology and material options have grown greatly and diversity has increased. This diversity is also reflected in the designs of the residential facades. The façade designs are equipped with elements other than those that can be explained by expressions / meanings of the exterior of the building. In this study, color, texture, form, and emphasis will be evaluated in the context of façade design by examining the visuals of buildings. In Fenerbahçe region, research will be done in 3 highrise residental buildings which are located on the same street. It is aimed to examine the facade designs of the produced houses and to give a critical view in the context of contemporary basic design principles.

___

Erim, Gonca, (2011). Temel Tasarım Dersinde Öğrencilerin Estetik Duyarlılıklarını ve Yaratıcılıklarını Geliştirme Üzerine Örnek Çalışma. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2), 487-501.

Gürer, L. (1992). Görsel sanatlar eğitimi ve mekan-form. Ankara, İ.T.Ü Yayınları

Hasol, D. (1988). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü. YEM Yayınları, İstanbul, pp. 106.

Lang, S. (1965). De Lineamentis, L.B. Alberti’s Use Of A Technical Terms. Journal Of The Warburg And Courtauld Institutes, 28, 331-335.

Le Corbusier (1999). Bir Mimarlığa Doğru (1926). Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. pp. 34, Çev: Serpil Merzi.

Savaş, A. (2001). Linea Mentis: Mimarlıkta Cephenin Tanımı. Sanat Tarihinde Terminoloji Sorunları Semineri. Ankara, pp. 23-24.

Seylan Ali, (2005). Temel Tasarım. Samsun. M-Kitap, Dağdelen Basın Yay.Ltd.Şti.

Sönmez, M. (2013). Çağdaş mimarlıkta cephe-yüzey kavramı tartışmaları. NWSA-Social Sciences, 8(2), 79-90.

Tanyeli, U. (1997). Modernizm'in Sınırları ve Mimarlık, Modernizm'in Serüveni. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, pp. 63-71, Ed: Enis Batur.

Türkiye İstatistik Kurumu (2017). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi. TUİK.

Tuğal, S.A. (2012). Oluşum Süreci İçinde Op Art. Hayalperest Yayınevi, İstanbul, pp. 26.