BİNA SİRKÜLASYON ALANLARINDA İÇ MEKÂN VE YAKIN ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK

Bina içi ve yakın çevresi sirkülasyon alanlarının çözümü ve düzenlenmesi, tasarlanan mekanlara düzgün, doğru ve rasyonel bir ulaşım sistemi ile ulaşılması mimari tasarımın çok önemli bir kriterini, planlamanın ana şemasını ve kurgusunu oluşturur. Bina içi mekanlara ulaşım sistemi içinde yer alan bina içi ve yakın çevresindeki sirkülasyon alanları; bina giriş yolu, kapılar, merdiven ve asansörler, ortak tuvaletler, yer kaplamaları, ulaşım yolu kat yükseklikleri, otopark rampaları ve ulaşımı olmak üzere yedi ana başlıkta incelenebilir. Bu alanlar erişilebilir yani farklı özelliklere sahip kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmalı, anlaşılabilir, algılanabilir olmalı yaş ve yetenek gözetmeksizin özürlü veya sağlıklı herkes tarafından kullanılabilir bir biçimde tasarlanmaları gerekmektedir

The Accessibility of The Circulation Areas

The solution and arrangement of indoor and nearby circulation areas, the access to the designed spaces by a proper, accurate and rational transportation system constitute a very important criterion of architectural design and the main scheme of planning / editing of the designed spaces. Circulation areas in and around the building within the transportation system to the indoor spaces can be analyzed under seven main headings; building access pathway, doors gates , stairs and elevators, public toilets, floor coverings, access road floor heights, parking ramps and their access. These areas need to be designed to be accessible, that is to say, to be able to respond to the different needs of users with different characteristics and usable by anyone with disabilities or not, regardless of age and capability.

___

Atak E., ve Kökcü J. (2011). Bina Yapımında Aranacak Ulaşılabilirlik Koşulları. Çankaya Belediyesi.

Dostoğlu, N., Şahin, E., ve Taneli, Y. (Mayıs 2009). Dosya; Tasarıma Kapsayıcı Yaklasım: Herkes İçin Tasarım, Evrensel Tasarım: Tanımlar, Hedefler, İlkeler. Mimarlık 347.

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (T.C. ASPB). (2011). Yerel Yönetimler Icin Ulasılabilirlik Temel Bilgiler Teknik El Kitabı. T.C. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlıgı Özürlü Ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara.

TMMOB. (Ocak, 2007). Tasarım Ve Özgürlük; Engelli İnsanlar Ve Herkes İçin Tasarım. dosya 04, TMMOB Ankara Subesi Yayını, Bülten; Ocak, 46.

TS 12576: Şehir İçi Yolları-Özürlü ve Yaşlılar İçin Sokak, Cadde, Meydan ve Yollarda Yapısal Önlemlerin Tasarım Kuralları.

TS 9111: Özürlü İnsanların İkamet Edeceği Binaların Düzenlenmesi Kuralları Ulaşılabilirlik Kılavuzu, Mimari Projelerde Engelli ve Yaslılarla Ilgili Olarak Uyulması Gereken Temel Kurallar.

Rahmatizadeh, S., Valizadeh-Haghi, S., Alahmadi, T., Drew, S. ve Zimmermann-Janschitz, S. (2018). Journal of Accessibility and Design for All, vol.8, no.2, Erişim adresi: https://www.jacces.org/index.php/jacces

Mimarlar Odası İzmir Şubesi. (2019). Mimari Projelerde Engelli ve Yaşlılarla İlgili Olarak Uyulması Gereken Temel Kurallar. Ulaşılabilirlik Kılavuzu, Erişim adresi: http://www.izmimod.org.tr/yasa/engelli.html