CITTASLOW-SAKİN ŞEHİRLERDE YAŞANABİLİRLİK ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dünyada 19. Yüzyılın ardından küreselleşme hızla etkisini hayatın her alanında göstermeye başlamış ve şehirlere olan göçün ardından şehirlerdeki yoğunluk hızla artmıştır. Buda beraberinde çeşitli sorunlar doğurmuş, yaşanabilirlikle ilgili çeşitli tartışma ve araştırmaların, yapılmasına neden olmuştur. Yaşanabilir, sürdürülebilir şehirlere ve yaşam biçimine yerel bir kalkınma modeli olarak sunulan Sakin Şehir modeli; insanı hem çevresi hem de kendi kendisini mutlu edecek, üreten ve toplumla kaynaşabilen ortamların oluşmasında önemli faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada gerçekleştirilen bir anket çalışmasıyla sakin şehir modeli araştırılarak sonuçları hakkında tespit ve önerilerde bulunulmaktadır

The Concept of Liveability and The Slow City And A Survey About Liveability

Globalisation has gradually become influent in people’s life since 19th century. As related to that issue, population density has also increased in city centres. This brings variety of problems and many researches, projects and discussions have being launched about Liveability. Consequently, liveability has been considered together with Cittaslow slow city concept. Cittaslow, as an ideal product of modern life style, aims that people live together in peace with other people around them, become more productive and more integrated into social life. In this paper, relation, correlation, cause and effect matters were examined and discussed; also a survey report was used.

___

Ayataç, H. (2014). Yaşanabilir Şehirlerin Planlanması İçin Temel Belirleyiciler, İ.T.Ü, http://www.mmg.org.tr/yazar/doc-dr-hatice-ayatac/191-yasanabilir-sehirlerin-planlanmasi-icin-temel-belirleyiciler.html, (07.11.2016).

Aydınoğlu, S.(2015). Sürdürülebilir Mimarlıkta Sakin Şehir (Cittaslow) Yaklaşımı. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: İ.T.Ü.

Balta, C. (2018) Cittaslow Türkiye Genel Sekreteri, İzmir Seferihisar Belediyesi.

CNN. 14 Aralık 2018 tarihinde CNNTURK: https://www.cnnturk.com/ekonomi/turkiye/turkiye-nufusunun-yuzde-kaci-koyde-yasiyor-iste-cevabi adresinden alındı.

Doğutürk, G. (2010). Mimari ve Yaşam Kalitesi Bağlamında Yavaş Şehir Hareketi ve Seferihisar Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul.

Lynch, K. (1967) Site Planning, Massachusetts: The M.I.T. Press, U.S.A, s.354.

Özkaynak, B. ve Adaman, F. (2004). Sürdürülebilir Kent: Yalova Projesi. Tüsses Yayınları.

Parlak, B. (2011) Yaşanabilir Bir Samsun: Kentsel Yaşanabilirlik Analizi. Samsun Sempozyumu, 13-16 Ekim 2011, Samsun.

TMMOB Şehircilik bildirgesi (2004).

Woolcock, G., (2010). Measuring Up: Assessing the Livability of Australian Cities, Griffith University, AU.