AVERAJ PUANININ HİSSELERE ETKİSİ: DÖRT BÜYÜKLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Son yıllarda spor endüstirisi içinde büyük bir paya sahip olan futbolun yarattığı katma değerin artmasıyla beraber önemli bütçelere sahip futbol kulüplerinin finansal analizi rekabetçi futbol piyasasından gözardı edilemez boyutlar kazanmıştır. Bu çalışmada, Borsa İstanbul'da işlem gören spor kulüplerine ait anonim şirketlerin finansal performansı ile spor kulüplerinin profesyonel futbol şubelerinin Spor Toto Süper Lig'deki sportif başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda; Beşiktaş Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor kulüplerine ait hisse senedi getiri değerlerinin 2010-2015 yılları arasındaki beş sezondaki atılan-yenilen gol arasındaki farktan ne yönde etkilendiği panel veri analizi yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca mevcut piyasanın etkisini incelemek amacıyla da BIST Spor Endeksi ve BIST 100 Endeksi getiri değerleri dahil edilmiştir.

The EFFECT OF GOAL DIFFERENCE ON STOCK: A STUDY ON THE BIG FOUR TEAMS

Financial analysis of the football clubs have gained great importance with the increase in the added value created by these institutions which have a large share in the sports industry in recent years. The aim of this study is to investigate the relationship between the financial performance of the joint-stock companies belonging to the sport clubs which are traded in Istanbul Stock Exchange (BIST) and the sporting achievements of the professional football branches of sports clubs in Sports Toto Super League. Within this scope, it is aimed to determine in what aspects the share earnings that belong to Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe and Trabzonspor Clubs are affected by the difference between the numbers of scored and conceded goals in five seasons between the years of 2010-2015 by using the panel data analysis. Moreover, to analyze the effect of the current market, the variables BIST Sporting Index and BIST 100 Index return values were included in the model.

___

  • Abdioğlu, Z. ve Uysal, T., (2013), "Türkiye'de Bölgeler Arası Yakınsama: Panel Birim Kök Analizi", Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 27.
  • Aktaş, R. ve Hatırlı, S. A., (2010), "Kentsel Alanda Et Talep Analizi: Batı Akdeniz Bölgesi Omeği", Journal of Yasar University 3294 3319.
  • Alp, A., (2011), Panel Veri Analizi ve Panel Rıdge Regresyon Üzerine Bir Uygulama, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Universitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Akgören, H., Uyar, S. ve Sarıtaş, H., (2008), "Yatırımcılar Futbol Maçlarmın Sonuçlarından "Etkilenir Mi? İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Bir Uygulama", H.U. Iktisadi Ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 26, Sayı:1, s. 121--137.
  • Bayraktutan, Y. ve Demirtaş, I., (2011), Gelişmekte Olan Ülkelerde Cari Açığın Belirleyicileri: Panel Veri Analizi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 2, s.1--28.
  • Bell, A., Brooks, C., Matthews, D. and Sutclıffe, C., (2008), Over The Moon Or Sick As Parrot? The Effects Of Football Results On Club's Share Price, Icma Centre Discussion Papers in Finance Dp.
  • Benkraiem, R., Le Roy, F. ve Louhichi, W., (2010), Sporting Performances And The Volatility Of Listed English Football Clubs, La 19eme Confe'rence Annuelle De L'efma.
  • Cameron, C. ve Trivedi, P., (2010), Microeconometrics Using Stata, Revised Edition Stata Press, Texas.
  • Erdemli, A., (1996), İnsan Spor Ve Olimpizm, İstanbul, Melisa Matbaacılık.
  • Godinho, P. ve Cerqueira, P., (2014) The Impact Of Expectations, Match Importance And Results in The Stock Prices Of European Football Teams, Gıupo De Estudos Monetarios Financeiros Faculdade De Economia Da Universidade De Coimbra.
  • Gujarat, D., ve Porter, D., (2014), Temel Ekonometri, Çeviren: Ümit Şenesen ve Gülay Şenesen, İstanbul, Literatür Yayıncılık.
  • Gül, E. ve Kamacı, A., (2012) "Dış Ticaretin Büyüme Üzerine Etkileri: Bir Panel Veri Analizi", Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt:4, Say123, s.81--91.
  • Gülaç, H., (2014), İşletmelerin Yatırım Kararları İle Finansman Kararları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Türkiye İmalat Sektörü İşletmeleri Üzerine Bir Dinamik Panel Veri Analizi, T.C. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Güngör, A., (2014), Futbol Endüstrisinde Sportif Başarı İle Finansal Performans Arasmdaki İlişkinin Analizi Ve Türkiye Uygulaması, Marmara Universitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe Finansman Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Halaç, U. ve Kuştepeli, Y., (2008), "Türkiye'de Bölgesel Gelirin Yakınsaması: Gelir Dağılımı Açısmdan Bir Değerlendirme", Dokuz Eylül Universitesi Işletme Fakültesi Discussion Paper, No: 08/01.
  • İyem, C., (2012), Kramponlu İşçiler: Bir Boş Zaman Çalışanı Olarak Futbolcular İstanbul, On İki Levha Yayıncılık.
  • Ongan, ve Demiröz, D. M., (2010), Akademik Futbol: Futbolda Rekabet Başarı İlişkisi, Istanbul, Hiperlink Yay1nlar1.
  • Özen, E., (2010), Avrupa Parasal Birliği Piyasa Disiplinini Zayıtlatır Mı? Kamu Maliyesi Riskinirı Uzun Dönemli Kamu Tahvil Getirilerirıde Fiyatlandırılması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İletişim Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uzmanlık Yeterlilik Tezi.
  • Pazarlıoğlu, M.V. ve Gürler, Ö., (2007), "Telekomünikasyon Yatırımları Ve Ekonomik Büyüme: Panel Veri Yaklaşımı", Finans Politik& Ekonomik Yorumlar, Cilt: 44, Sayı:508, s.35--43.
  • Stock, J. ve Watson, M., (2011), Ekonometriye Giriş, Çeviren: Bedriye Saraçoğlu, Ankara, Efıl Yayın Evi.
  • Szymanskı, S. ve Hall, S., (2003), Making Money Out Of Football, Unpublished Manuscript, The Business School.
  • Uludağ, B. ve Varan, S., (2013), Futbol Maç Sonuçlarmm Büyüklerin Hisse Senedi Getirilerine Etkisi, 17.Finans Sempozyumu.