İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi’nde Yöneylem Araştırması ve Üretim Yönetimi alanlarında yayınlanan makalelerin içerik analizi (1972-2007)

Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi’nde 1972 ve 2007 tarihleri arasında yayımlanmış olan yöneylem araştırması ve üretim yönetimi alanlarındaki makaleler incelenmiştir. İncelemede yayımlanan yöneylem araştırması ve üretim yönetimi alanlarındaki makalelerin nitel ve nicel karakteristiklerine ilişkin genel değerlendirmeler yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada, 161 makale incelenmiş ve gruplara ayrılmıştır. Ayrıca seçilen bazı makalelere ilişkin, dönemler itibariyle içerik analizi de yapılmıştır. Üretim yönetimi ve yöneylem araştırması alanlarının, dergide en çok yayın yapılan alanlar olduğu gerçekleştirilen diğer içerik analizi çalışmalarının kıyaslanmasıyla rahatlıkla söylenebilir. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinin Türkiye’nin en eski işletme fakültelerinden biri olduğu düşünüldüğünde, bu dergideki makalelerin dağılımının izlenilmesiyle Türkiye’deki işletme makalelerinin 1972 yılından günümüze kadar olan trendi görülebilir, konuların çalışılma sıklıkları ve yılları tespit edilebilir. 

A content analysis of the papers published in the Journal of School of Business Administration: Operations Research and Operations Management (1972 -2007)

In this study operations research and operations management papers that were published between the years 1972 and 2007 at Journal of School of Business Administration, Istanbul University are assessed. It is aimed to reach general conclusions on the qualitative and quantitative characteristics of operations research and operations management papers published in the journal. Additionally, in the study, a content analysis of some selected papers is done. During the research, 161 articles are investigated and they are separated into groups. The findings of the study indicate that operations research and operations management fields have the highest number of articles in the Journal of School of Business Administration. Considering that the Istanbul University Faculty of Business is one of the oldest Business Faculty in Turkey; by following the distribution of the papers in years in the Journal of Business Administration, the trend of business articles in Turkey can be understood. The popular topics, the frequency of those chosen topics among the years can be followed.