ZeybekUs Akademi’de İcra Edildiği Hâli ile Bergama Zeybeği Dansı’nın HPNS Yöntemi ile Analizi

Bu makalede; ZeybekUs Akademi’de icra edilen mevcut repertuvardan seçilmiş bir dansın HPNS ile notalanması ve HPNS Dans Analiz Yöntemi kullanılarak analiz edilip yorumlanması hedeflenmiştir. Mevcut repertuvar içinden seçilen dans Bergama Zeybeği’dir. Bu dansın seçilmesindeki sebep ise ZeybekUs Akademi’deki 3. Kur atölyelerine katılım sağlayanların en çok zorlandıkları dansların başında gelmesi ve incelemeye tabi tutulduğunda pek çok sistematik, yorumlamaya açık veri içerdiğinin öngörülmesidir. Makale içinde sırasıyla; dansın yapısal unsurlarına ayrıştırılmasına, bu yapısal unsurların tanım ve içerik bakımından incelenmesine ve danstaki kullanımlarına yer verilecektir. Dansın içerdiği temel pozisyonların ve temel hareket kümelerinin de tespiti sağlanarak daha sonraki bilimsel araştırmalara veri sağlanmış olacaktır.

Analyzing the Bergama Zeibek with the Method of HPNS as Performed in ZeybekUS Academy

In this article; it is aimed to analyze and interpret a dance selected from the existing repertoire performed at ZeybekUs Akademi with HPNS (Movement Staff Notation System (MSNS)) and to interpret the HPNS dance analysis method. The dance selected from the existing repertoire is Bergama Zeybeği. The reason for choosing this dance is that it was the most difficult dance for the participants of the third degree at ZeybekUs Academy and the one having many systematic and interpretive data when examined.  This article respectively contains the analysis of the dance’s structural elements, examination and content of those structural elements and their performing in dance. Basic positions and basic movement clusters contained in the dance will also be identified and data will be provided for further scientific research.

___

  • ALTAY, Ali Oğuzhan, 2016. Erzurum Yöresi Oyunlarından; Başbar ve Sekme Oyunlarının Hareket Portesi Notasyon Sistemi İle Notalanması ve Analizi, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bitirme Çalışması, İstanbul.
  • KILIÇ, Nurdan, 2015. Erzincan Yöresi Oyunlarından; Havuz Başının Gülleri, Çayırın Ten Yüzü, Çaya Kurdum Kazanı Oyunlarının Hareket Portesi Notasyon Sistemi İle Notalanması ve Analizi, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bitirme Çalışması, İstanbul.
  • ÖDEMİŞ, Sonay, 2015. "Geleneksel Dansların Derlenmesinde Hareket Portesi Notasyon Sistemi Yöntemi" 04/2015, 25. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi, İzmir, Türkiye.
  • ÖDEMİŞ, Sonay, 2015. Kişisel Görüşme.
  • ÖDEMİŞ, Sonay, 2016. Hareket Portesi Notasyon Sistemi, Ankara, Gece Kitaplığı.
  • ÖDEMİŞ, Sonay, 2012-3. “Ötme Bülbül Zeybek Dansı’nın Yapısal ve Anatomik Analizi”, 10/2012, 1. Uluslararası Müzik Araştırmaları Sempozyumu, "Kültürel Doku", Trabzon.
  • ÖDEMİŞ, Sonay, 2012-2. “Aydın Harmandalı Zeybeği’nin Yapısal ve Anatomik Analizi”, Türk Tarihinde Efe ve Zeybek Kültürü Sempozyumu, İzmir.
  • ÖDEMİŞ, Sonay, 2012-1. “Halk Oyunları Notasyon Sistemi Denemesi Hareket Portesi” Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • ÖDEMİŞ, Sonay, 2017, “HPNS Alt Ekstremite 1” , Ankara, Gece Kitaplığı.
  • ÖTKEN, Nihal; ÖDEMİŞ, Sonay. 2014, "A Proposal Model Of The Structural Dance Analysis Based On Human Anatomy And Physiology,The Dance Analysis Model Of Movement Staff Notation System (MSNS)", 01/2014, III. European Conference on Social and Behavioral Sciences, Roma, İtalya.
  • ÖTKEN, Nihal, 2002. “Türk Halk Oyunlarında Kullanılan Temel Hareketlerin Tespiti ve Anatomik Analizi” Sanatta Yeterlilik Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • ÖTKEN, Nihal, 2011. Türk Halk Oyunları’nda Hareket Analizi, İstanbul, Yalın Yayıncılık