Normal Maliyetlemenin Teori ve Uygulaması

Normal Maliyetleme, Türkiye Muhasebe Standartlarının önem kazanması nedeni ile muhasebe çevreleri tarafından öğrenilmek istenmektedir. Normal maliyetleme sabit genel üretim giderlerinin bir kapasite yaratmak veya var olan kapasiteyi sürdürmek için yapıldığını bu nedenle söz konusu giderlerin üretim maliyetlerine kapasiteden yararlanma oranına göre yüklenmesi gerektiğini kabul eder. Bu çalışma ile Normal Maliyetlemenin teori ve tekniğinin anlatımıyla uygulamada nasıl kullanıldığına ilişkin bir öneri getirilmesi amaçlanmaktadır.

Theory and Application of Normal Costing

Normal Costing is being wondered by accounting circles because of Turkish Accounting Standards’ rising importance. Normal costing accepts that fixed production overheads are being done for creating a capacity or sustaining present capacity so the given expenses need to be delivered to production costs according to capacity usage. This study aims to express normal costing’s theory and technique, and bring forward a proposal for its usage in field of application.

___

  • Akgün, Ali İhsan. (2012). “TMS 2 Stoklar Standardı Kapsamında Tam Maliyet ve Normal Maliyete Göre Düzenlenen Gelir Tabloları Karşılaştırması”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt. 17, Sayı: 2, 229-246.
  • Badem, A.C. ve Özbek, C.Y. (2013). “Tam Maliyet ile Normal Maliyet Yöntemlerinin TMS 2 Stoklar Standardı İle VUK Açısından Karşılaştırılması ve Muhtemel Ertelenmiş Vergi Etkisi”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (MUVU) Dergisi, Cilt:6, Sayı: 2, (s:65-92)
  • Büyükmirza, Kamil. (2016). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Tekdüzen’e Uygun Bir Sistem Yaklaşımı, Gazi Kitabevi, 21. Baskı, Ankara.
  • Güngörmüş, Ali Haydar. ve Boyar, Ender. (2010). “TMS 2 Stoklar Standardına Göre, Standart Maliyet Yönteminin Uygulanması”, Mali Çözüm, Kasım- Aralık, Yıl:20, Sayı: 102. (s:109-127)
  • Horngren, C. T., Foster, G. (1987). Cost Accounting-A Managerial Emphasis, Sixth Edition, New Jersey.
  • Marşap, Beyhan. ve Barışçı, Atilla. (2014). “TMS 2 Stoklar Standardına Göre Dönüştürme Maliyetlerinin Ürün Maliyetlerine Etkisi”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (MUVU) Dergisi, Cilt:7, Sayı: 1, (s:1-16).
  • Sönmez, Feriştah. (2007). “TMS-2 Stoklar Hüküm ve Açıklamaları (Eski Tebliğlerle 25 No’lu SPK ve 13 No’lu TMS İle Karşılaştırmalı Olarak Sunumu”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:35, Temmuz, (s:150- 160).
  • Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları. (2015 Seti). TMS 2 Stoklar, Erişim: www.kgk.gov.tr
  • Yükçü, S. (2015). UFRS Örnekli, ERP Açıklamalı Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi, 8. Baskı, Altın Nokta Yayınevi, İzmir.
  • Yükçü, S., İçerli M. Y. (2003). “Nakit Maliyetin Stratejik Karar Alma Aracı Olarak Kullanımı”, MUFAD Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, Sayı:18, 58 – 65.