Bankacılık Sektöründe Hata ve Hile: Banka Yöneticileri Üzerine Bir Araştırma

Amaç – Bu araştırma, Isparta-Burdur illerinde faaliyet gösteren bankalarda çalışan yönetici personellerin bankacılık sektöründeki hata ve hileye yönelik genel düşüncelerinin incelenmesi ve karşılaştıkları hile belirteçlerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem – Araştırmanın örneklemini, Isparta-Burdur illerinde görev yapan Şube Müdürü, Yönetmen, Yönetmen Yardımcısı ve Yetkili pozisyonundaki 196 personel oluşturmaktadır. Anket formu yardımıyla elde edilen verilerin analizinde SPSS (Statistical Packages for the Social Sciences) 21 paket programından yararlanılmıştır. Kullanılan analiz yöntemi ise ANOVA’dır. Bulgular – Sektörde tecrübesi daha yüksek olan personellerin diğerlerine göre hata ve hile yargılarına katılımlarının ve hile belirteçleriyle karşılaşma düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Tartışma – Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bankalarda meydana gelen hatalı ve hileli işlemler minimum düzeyde olmasına rağmen tamamen yok olduğu söylenememektedir. Literatür incelendiğinde şuana kadar hep muhasebe meslek mensuplarının ve denetçilerin araştırma kapsamında olduğu tespit edilmiştir. Isparta- Burdur illerinde yapılan bu çalışmayla hata ve hile konusunda, bankalarda yönetici pozisyonunda çalışan kişilerin bilinç ve tutumları ilk kez araştırma kapsamına alınmıştır. Yapılan çalışmayla muhasebe meslek mensupların ve denetçilerin hata ve hile ifadelerine verdikleri cevaplar ile banka personellerinin cevapları benzerlik göstermektedir. Ancak sektörün farklı olması sebebiyle muhasebe meslek mensuplarının karşılaştıkları hile belirteçleri ile banka personellerin karşılaştıkları hile belirteçleri birbirinden tamamen farklılaşmaktadır.

Mistake and Fraud in Banking Sector: A Research on Bank Managers

Purpose – This study was carried out to investigate the general thoughts of bank management personnel working in banks in Isparta-Burdur towards mistake and fraud in the banking sector and to determine the indicators of fraud they encounter. Design/methodology/approach – The sample of the research consists of 196 personnel who are Branch Manager, Director, Assistant Director and Authorized positions in Isparta-Burdur. In the analysis of the data obtained with the help of the questionnaire, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 21 package program was used. The analysis method used is ANOVA. Findings – It is concluded that the personnel with more experience in the sector are more likely to participate in mistake and fraud judgments than the others and have higher levels of exposure to cheating indicators. Discussion – Although the faulty and fraudulent transactions occurring in banks with the development of technology are at a minimum level, it cannot be said to disappear completely. When the literature is examined, it has been found that the professional accountants and auditors have always been in the scope of the research. With this study conducted in Isparta-Burdur provinces, the consciousness and attitudes of the people working in banks in the managerial positions regarding mistake and fraud were included in the scope of the research for the first time. The answers of the accounting professionals and auditors to the mistake and fraud statements are similar to those of the bank personnel. However, due to the fact that the sector is different, the fraud markers faced by the professional accountants are completely different from each other.

___

  • Abdioğlu, H. (2007). Mortgage Sözleşmelerinde Üçüncü Taraflarca Yapılan Hileler ve Bu Hileleri Ortaya Çıkarmaya Yönelik Kırmızı Bayraklar, Muhasebe ve Finansman Dergisi, (36), 160-172.
  • Akelola, S. (2012). Fraud in the Banking Industry: A Case Study of Kenya, Nottingham Trent University, Doktora Tezi, İngiltere.
  • Aksoy, A. (1984). Muhasebe Denetimi, İzmir, Fatih Matbaası.
  • Alp, A. (1996). İpotek Kredileri ve İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler Yoluyla Türk Konut Finansman Sorununun Çözümünde Bir Model Önerisi, Ankara, Sermaye Piyasaları Kurulu.
  • Ayan Anuk, S. (2015). Muhasebe hata ve hileleri ile muhasebe mesleğinde etik, Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Benston, G. J. (2004). What’s Special About Banks?, The Financial Review, 39(1), 13-33.
  • Bozkurt, N.(2009). İşletmelerin Kara Deliği Hile Çalışan Hileleri, İstanbul, Alfa Basımm Yayın Dağıtım.
  • Can, A. (2016). SPSS İle Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi, Ankara, Pegem Akademi.
  • Çelik, T. (2010). Muhasebede Hata ve Hileler İle İlgili Muhasebe Meslek Mensupları Üzerinde Bir Araştırma, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Niğde.
  • Doğan, M. (1989). Türkçe Büyük Sözlük, İstanbul, Beyan Yayınları.
  • Dönmez, A. ve Bağışlar, H. (2017). Bankacılık Sektöründe Hile Olaylarına Yönelik Bir Araştırma, International Journal of Academic Value Studies, 3(16), 170-180.
  • Idolor E.J. (2010). Bank Frauds in Nigeria: Underlying Causes, Effects and Possible Remedies, African Journal of Accounting, Economics, Finance and Banking Research, 6(6), 62-80.
  • Kandemir, C. ve Kandemir Ş. (2017). Bankacılık Hileleri: Sınıflandırılması, Saptanması ve Önlenmesi, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 54(629), 19-50.
  • Keskin, S. (2014). Muhasebe Hata ve Hileleri Karşısında Etik Tutumlar: Meslek Mensupları üzerine Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Khanna, A. and Arora, B. (2009). A Study to Investigate the Reasons for Bank Frauds and the Implementation of Preventive Security Controls in Indian Banking Industry, Int. Journal of Business Science and Applied Management, 4(3), 1-21.
  • Kirik, Z. (2007). Muhasebe Hata ve Hileleri İle Muhasebe Mesleğinde Etik: Afyonkarahisar'da Muhasebeciler Üzerine Bir Araştırma, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir
  • Kline, P. (1994). An easy guide to factor analysis. New York: Routledge.
  • Korucu, E. (2018). Muhasebe Hata ve Hileleri İle Muhasebe Mesleğinde Etik, Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Özdemir, Ü. F. (2013). Bankalarda Hile Riski Yönetimi ve Bir Uygulama, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Öztoprak, Y. (2017). Denetimde Hata ve Hile, Önleme ve Tespit Yöntemleri İle Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Hata ve Hileler İle İlgili Bilinç ve Tutumları, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Türk Dil Kurumu (2011). Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (2006). Yolsuzlukla Mücadele: TBMM Raporu “Bir Olgu Olarak Yolsuzluk: Nedenler, Etkiler, Çözüm Önerileri”, Ankara.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Examining of Organizational Citizenship Behaviors and Employee Involvement in Transformational Leadership and Organization Support: A Research on White Collar Bank Employees

Fatma SÖNMEZ ÇAKIR, ZAFER ADIGÜZEL

Investigation of Financial Factors Affecting the Income of Share Certificates: An Example of Industrial Companies

Tunahan AVCI

Dünyada Varlık Fonları ve Türkiye Varlık Fonunun Diğer Ülke Varlık Fonları ile Karşılaştırılması

Burcu ZENGİN, Şahnaz KOÇOĞLU, Cihan TANRIÖVEN

Örgütsel Yeşil Davranışlara Yönelten Güdüler: Özel Okul Öğretmenleri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Eylem BAYRAKÇI, Mehmet DİNÇ

Beton ve Betonarme Mamul Üreten Bir İşletmede Maliyetlerin Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi İle Hesaplanması

Seçkin ARSLAN, Caner AYSALAR

Hisse Senedi Piyasasında Likidite ve Getiri Oynaklığı İlişkisi: Borsa İstanbul Örneği

Gözde GÜRGÜN, Bilge CANBALOĞLU

Orman, Kâğıt ve Basım Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performanslarının Ölçülmesi: Borsa İstanbul’da Bir TOPSİS Uygulaması

Bülent YILDIZ, Muammer ERDOĞAN

Örgüt İkliminin Örgüt Temelli Özsaygı ve Öznel İyi Oluş Üzerindeki Etkisi: Kobi’ler Üzerinde Bir Araştırma

Tahir AKGEMCİ, Aleem ABDUL-KAREEM, Esra KIZILOĞLU

The Effects of Mobbing in the Workplace on Service Innovation Performance: The Mediating Role of Boreout

Fahri ÖZSUNGUR

Türk Bankacılık Sektörünün Veri Zarflama Analizi İle Etkinliğinin Ölçülmesi

OĞUZHAN ÇARIKÇI, Fevzi AKBULUT