KELAM VE ARAPÇA ARASINDA ETKILEME VE ETKILENME DIYALEKTIĞI

Allah-ü teala dinini, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e indirmiştir, Arapçayı da dini anlamak için bir araç kılmıştır. Bundan dolayı arapça, sünnet ve kuran’ın anlaşılması için ve de onlardan türeyen akide, kelam, fıkıh usulü, tefsir ilmi ve hadis ıstılahları gibi ilimleri anlamak için gereklidir. Ancak bu ilimlerin en önemlisi akide ve kelamdır, islam tarihinde en büyük tartışma arapça ile kelam arasında olmuştur, bunun içinde hem Arapçayı etkilemiştir hem de Arapçadan etkilenmiştir. Araştırma, bu etkiyi ortaya koymak ve etkileşim alanlarını açıklamak için yapılacaktır. Bu araştırma neticesinde şu iki ilime önem vermek gerekmektedir: kelam ilmi ve arapça. Araştırma, ehli-sünnetin ve mutezile’nin konumuna önem vermiştir ve onların anlayışlarının Arapçayı nasıl etkileyip, Arapçadan nasıl etkilendiklerini belirtmiştir .Araştırma, etkileme ve etkilenme ihtimalinin bulunduğu yerlere göre ayrılmıştır.

THE CONTROVERSY OF AFFECTING AND INFLUENCE BETWEEN THE ORIGINS OF RELIGIONAND THE ARABIC LANGUAGE

God has revealed His law to His Prophet Muhammad, peace be upon him, and made the Arabic language a way to understand it. Hence, the language was a necessary condition for understanding the sources; the Quran and the Sunnah, and their branches of the sciences of belief and speech, doctrine and fundamentals, Interpretation and its sciences, Hadith and its terms. However, the greatest of these sciences is the science of belief and speech, and the biggest controversy in the history of Islamic sciences took place between this science and the Arabic language, was affecting on it and influenced by it, and the research came to show this effect and a statement of the affection, which calls for attention to these two science: The science of the fundamentals of Religion and Linguistics.The research focused on the position of Ahl al-Sunnah and al-Mu’tazele and how they affect the language by their understanding and influenced by it. The research has been divided into issues of influence and impact.

___

  • حمد النكيرم تحت عنكاف " عمـ الكالـ كالنظرية البالغية عند العرب"، نشر كمية العمكـ اإلنسانية كاالجتماعية بتكنس/ دار محمد عمي الحامي، صفاقس، ط. األكلى:2001