Rule-Formulation and Binding Precedent in the Madhhab-Law Tradition (Ibn Kutlubugha’s Commentary on the Compendium of Quduri)-Talal Al-Azem

Eser, yazarın Oxford Üniversitesi’nde, önde gelen fıkıh tarihçilerinden Prof. Christopher Melchert yönetiminde tamamladığı doktora tezi esas alınarak hazırlanmıştır. Çalışmanın ana kaynağı Memlük dönemi Hanefî fıkıh âlimi İbn Kutluboğa’nın (ö. 879/1474), Kudûrî’nin (ö. 428/1037) el- Muhtasar’ına yazdığı et-Tercîh ve’t-tashîh ale’l-Kudûrî1 adlı şerhtir. Yazar, söz konusu şerhten yola çıkarak, Hanefî mezhebinin klasik sonrası döneminde şerh geleneği içerisinde gelişen tercih-tashih sürecini tahlil etmekte ve bu yolla mezhebin entelektüel tarihine dair tespitlerini ortaya koymaktadır. Eser bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazar; mezhep, mezhep hukuku sistemi, tercih, tashih gibi temel kavramları izah etmekte ve bu kavramlara dair literatürde yapılmış çalışmaları kısaca tanıtmaktadır. Kitabın üzerinde durduğu ana kavram olan tercih, mezhep geleneğinde üretilmiş ve muhafaza edilmiş görüşlerden birinin, belirli gerekçelerle diğerleri arasından seçilmesi ve ilgili dönem için “mezhebin görüşü” haline getirilmesini; tashih ise yine mezhebin önceki literatüründeki seçilmiş ve kural olarak benimsenmiş görüşlerin gözden geçirilerek onaylanmasını yahut düzeltilmesini ifade eder (s. 8-9).  

___

  • Talal Al-Azem, Rule-Formulation and Binding Precedent in the Madhhab-Law Tradition (Ibn Kutlubugha’s Commentary on The Compandium of Quduri), Ledien - Boston: Brill, 2016.
İslam Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3289
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi