İslam, İktisat, Ordu ve Reform: Osmanlı İmparatorluğu’nda İlk İktisat Eseri ve Tarihsel Bağlamı (Risâle-i Tedbîr-i ‘Umrân-ı Mülkî)

Son dönemde Osmanlı iktisadî düşünce tarihi çalışmalarına önemli katkılar sunan Deniz T. Kılınçoğlu, 2015’te yayımlanan Economics and Capitalism in the Ottoman Empire kitabının ardından Kasım 2018’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan İslam, İktisat, Ordu ve Reform kitabıyla katkılarına bir yenisini daha ekledi. XIX. yüzyılın ortalarına doğru yazıldığı tahmin edilen ve müellifi tespit edilememiş bir risalenin (Risâle-i Tedbîr-i ‘Umrân-ı Mülkî) incelendiği bu kitap, ileri sürdüğü iddialarla dikkat çeken bir çalışmadır. Temel amacı askerî reform için gerekli malî ve iktisadî kaynakları yaratma meselesine kalıcı çözümler bulmak olan (s. 48) risale, Kılınçoğlu’na göre yararlandığı kaynaklar, metot ve içerik itibariyle Osmanlı coğrafyasında modern anlamda yazılmış ilk iktisat eseridir. Yazara göre, askerî-iktisadî sorunları modern iktisat disiplini çerçevesinde ele alması, yararlandığı muhtemel Batı kaynakları ve aynı zamanda gelenekten istifade ediyor olması, risaleyi özgün bir konuma taşımaktadır. 

___

  • Deniz T. Kılınçoğlu, İslam, İktisat, Ordu ve Reform: Osmanlı İmparatorluğu’nda İlk İktisat Eseri ve Tarihsel Bağlamı (Risâle-i Tedbîr-i ‘Umrân-ı Mülkî), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2018.