Impact Of ILO Convention Concerning The Protection Of Wages No. 95 On The Turkish Labour Law

Ücret ve ücretin ödenmesi işverenin işçinin işi ifasına karşı ödemekle yükümlü olduğu bir borçtur.Bu temel espriye uygun olarak ILO’nun 95 No’lu sözleşmesinde ücret tabiri,yapılan veya yapılacak olan bir iş veyahut görülen veya görülecek olan bir hizmet için yazılı veya sözlü bir iş akdi gereğince bir iş veren tarafından bir işçiye, her ne nam altında ve hangi hesaplama şekliyle olursa olsun ödenmesi gereken ve nakden değerlendirilmesi kabil olup karşılıklı anlaşma veya milli mevzuatla tespit edilecek bedel veya kazançları ifade eder.Ücretin bu kavramsallaştırmasına uygun olarak ücret ve ücretin ödenmesi Türk İş Hukukunda geniş ve ayrıntılı düzenlemelerle yer almıştır.Türk İş Hukukunda,kimi düzenlemeler ücretin tanımı ve ödeme zamanıyla ilgili olmakta,kimi düzenlemeler ise doğrudan ücret ve ücretin ödenmesini güvence altına almaktadır.Ne var ki ücrete ilişkin Türk İş Hukukundaki düzenlemeler ILO’nun normlarından etkilenmiştir. Bunların başında ücret ve ücretin korunmasına ilişkin 95 Nolu sözleşme gelmektedir. Elbette ücrete ilişkin olarak ILO’nun diğer sözleşmeleri de Türk İş Hukukunda ifadesini bulmuştur.Ancak bu çalışma 95 Nolu sözleşmenin Türk İş Hukukuna etkisiyle sınırlandırılmıştır. Bu niyet temelinde bu çalışma 95 Nolu sözleşmenin Türk İş Hukukuna etkisini incelemek gayesiyle ele alınmıştır.Bu çerçevede ücret kavramı ve ücretin ödemesindeki gelişmeler ücretin ödeme yeri ve zamanı ve ücretin korunmasıyla ilgili olarak Türk İş Hukukunda yer alan düzenlemeler 95 Nolu sözleşme ile mukayeseli olarak incelenmiştir.

Impact Of ILO Convention Concerning The Protection Of Wages No. 95 On The Turkish Labour Law

The wage and its remuneration constitudus one of the main duties of employer. It is the counter part of the employees duty to work. In sprit of this character. According to ILO convention concerning the protection of wages no 95 ;”the term,”wages” means remuneration or earnings however designated or calculated, capable of being expressed in term of money and fixed by mutual agreement or by national laws or regulations, which are payable in virtue of a written or unwritten conventioned of employment by an employer to an employed person for work done or to be done or for services rendered or to be rendered. In virtue of this regulations, wages and remuneration defined in Turkish labour with whitely regulations. In Turkish labour law, there are some regulations about meaning of wages and paying of its time, the other ones are about protection of wages and remunerations. As we know, the regulations about wages in Turkish labour law are effected by ILO norm, such as 95 no convention and the other conventions about wages and remunerations. In this paper, study is based on impact of no. 95 convention concerning the practises of wages on Turkish Labour Acts. Such as on evaluation of definition of wages and remunerations, time of pay wages and remunerations, the place of pay remunerations and protection of wages in Turkish labour law.

___

  • AKYİĞİT, Ercan, (2013), İş Hukuku, 10. baskı, Seçkin, Ankara
  • CENTEL, Tankut, (2004) Türkiye’nin Onayladığı ILO Sözleşmeleri, MESS, İstanbul.
  • CENTEL, Tankut, (1986) İş Hukukunda Ücret, Türkiye Denizciler Sendikası Eğitim Dizisi,9, İstanbul.
  • ÇELİK, Nuri, (2009) İş Hukuku Dersleri, 22.baskı ,İstanbul.
  • ÇELİK, Nuri, (2013) İş Hukuku Dersleri, 24. Baskı, İstanbul
  • DEMİR, Fevzi, (2009) İş Hukuku Uygulaması, 5. Baskı, İzmir.
  • EYRENCİ, Öner, TAŞKENT, Savaş, ULUCAN, Devrim, (2004) Bireysel İş Hukuku, Legal.
  • GÜVEN, Ercan, AYDIN, Ufuk, (2007) Bireysel İş Hukuku, 2.nci baskı, Eskişehir.
  • KAYA, Pir Ali, (2013) İş Temel Yasalar, 4. baskı, Siyasal, Ankara.
  • KUTAL, Metin, (1989) “İş yasasında Yapılan Değişiklikler”, İktisat ve Maliye Dergisi, Cilt: XXXVI, Sayı:6, İstanbul.
  • KUTAL, Metin, (1970) “Uluslararası Çalışma Teşkilatının Yasama Faaliyetleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Durumu (1919-1969)”, Sosyal Siyaset Konferansları, 21. Kitap, İ.Ünv. İktisat Fakültesi Yayınları, İstanbul.
  • MOLLAMAHMUTOĞLU, Hamdi, (2005) İş Hukuku, 2. Baskı, Turhan, Ankara.
  • MOLLAMAHMUTOĞLU, Hamdi, ASTARLI, Muhittin, (2011), 4. baskı, Turhan, Anakara
  • SÜMER, Haluk Hadi, (2008) İş Hukuku, 14. baskı, Konya.
  • SÜZEK,Sarper, (2005) İş Hukuku, 2. baskı, Beta,İstanbul.
  • SÜZEK, Sarper, (2013), İş Hukuku, 9. baskı, Beta, İstanbul
  • ŞAKAR, Müjdat, (2006) İş Hukuku uygulaması, 7. baskı, İstanbul.
  • TERZİ, Soner, KILIÇ, Müslüm, (2009) “Ücretin Ödenmesi, İspatı, Gününde Ödenmemesi ve Sonuçları”, Legal, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi, Cilt 6, Sayı 23, İstanbul.
  • TUNÇOMAĞ, Kenan, CENTEL, Tankut, (2005) İş Hukunun Esasları, 4. baskı, Beta,İstanbul.
  • YENİSEY, Kübra Doğan, (2009) “Bireysel İş İlişkisinin Kurulması ve İşin Düzenlenmesi Açısından Yargıtay’ın 2006 Yılı Kararlarının Değerlendirilmesi” Yargıtay’ın İş Hukukuna İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi 2006, Ankara.