Ön Lisans Programlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü: Kocaeli Üniversitesi Örneği

Meslek Yüksekokullarında bulunan ön lisans programları bir yandan artan yükseköğrenim talebini karşılarken diğer taraftan da mezunları ile çalışma yaşamına ara işgücü katkısı sunmaktadır. Türkiye’de 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ile çalışma yaşamında yeni bir döneme girilmiştir. Bu kanun ile tüm iş yerlerinde çalışanlar arasında statü farkı olmaksızın riskleri önleyici bir yaklaşım esas alınmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun temel özelliklerinden bir tanesi de katılımcılıktır ve iş sağlığı güvenliği kültürünün örgüt içinde tesis edilmesi hedefine yönelmiştir. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması ancak konu ile ilgili eğitimlerle mümkündür. Bu çalışmada Kocaeli Üniversitesi bünyesinde bulunan ön lisans programlarının ders planları incelenmiş ve iş sağlığı güvenliği kültürü oluşturulması hedefine yönelik olarak değerlendirilmiştir.

Occupational Health and Safety Culture in Undergraduate Programs: Kocaeli University as an Example

Vocational schools in undergraduate programs meet increasing higher education demand and they offer to contribute to labor force with their graduates. With “Occupational Health and Safety Law” which registered as number of 6331 in 2012 has entered a new era in labor life in Turkey. Under this law, a preventive approach without risk status differences among all employees in all work places has been essentially taking. One of the main features of the Occupational Health and Safety Law is participation and occupational health and safety culture has been directed to target the establishment within the organization. However, increments in occupational accidents and occupational diseases continue although the Occupational Health and Safety Law came into force. Creation of the occupational health and safety culture is only possible with education on the subject. From this point of view, the education that two-year degree students receive during their education gains importance in both technical knowledge and application areas at work. This study examined lesson plans of undergraduate programs in the Kocaeli University structure and establishing occupational health and safety culture is evaluated.

___

  • 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, http://www.mevzuat.gov.tr, Erişim Tarihi: 26.05.2019
  • 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, http://www.mevzuat.gov.tr, Erişim Tarihi: 20.06.2019
  • CAMKURT, M. Z., (2007), “İşyeri Çalışma sistemi ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerindeki Etkisi”, TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 20 Sayı: 6, Cilt: 21 Sayı:1, Mayıs- Ağustos, s.80-106.
  • COX S., FLİN R. (1998), “Safety Culture: Philosopher’s Stone or Man of Straw?”, Work and Stress, 12(3), 189-201.
  • DURSUN, S., (2012). İş Güvenliği Kültürü. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • DURSUN, S., (2013), “İş Güvenliği Kültürünün Çalışanların Güvenli Davranışları Üzerine Etkisi”, Sosyal Güvenlik Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, Haziran, s. 61-75.
  • ERGİN, A., YAĞCI, Ö., 2003, “4702 Sayılı Yasa Çerçevesinde Gerçekleştirilen MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Projesi’ne Yönelik Bir Değerlendirme”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25, s. 256-264.
  • Kocaeli Üniversitesi Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci, http://www.kocaeli.edu.tr, Erişim Tarihi: 26.06.2020
  • Sosyal Güvenlik Kurumu, İstatistik Yıllığı 2014, http://www.sgk.gov.tr adresinden 29.01.2016 tarihinde alınmıştır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu, İstatistik Yıllığı 2018, http://www.sgk.gov.tr adresinden 26.06.2020 tarihinde alınmıştır.
  • Tehlike Sınıfları Tebliği, http://www.mevzuat.gov.tr, Erişim Tarihi: 10.03.2020
  • Yükseköğrenim Kanunu, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2547.pdf adresinden 16.02.2016 tarihinde alınmıştır.