Endüstriyel İşlerde Yangın Sistemlerinin İş Sağlığı ve Güvenliğinde Etkileri

Ülkemizde endüstriyel alanlarda meydana gelen en büyük iş kazalarının başından büyük çaplı yangınlar gelmektedir. Bu yangınlar müdahale için zamanında ve uygun ekipmanlar kullanılmadığı takdirde büyük maddi ve maddi olmayan etkisi uzun süreler devam edecek kazalara neden olmaktadır. Bu sebeple endüstriyel bir işletme kurulmadan önce işletmenin kurulacağı alanın belirlemesinden başlayan bir yangın önleme ve etkisini azaltma çalışması yapılmalıdır. Ayrıca kullanılacak tüm yanıcı, yakıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler belirlenip olası bir yangın anında bu maddeleri hızlı ve etkili bir şekilde söndürecek yangın sistemleri kullanılmalıdır. Tabi bu sistemler işlememize entegre ettiğimiz zaman endüstriyel bir yangın anında işletmemizin güven içerisinde olduğundan bahsetmek pek mümkün değildir. Bunun yanı sıra kullandığımız yangın sistemlerinin günlük, haftalık, aylık ve standartlarda belirtilen tarihlerde veya üretici firmanın belirlediği sürelerde bakımlarını yapmak büyük önem arz etmektedir. Tüm bunların yanı sıra işletmede çalışan personellerin eğitimi de önem arz etmektedir. Personellere yangın konusunda gerekli eğitimler verilip yangın anında neler yapılması konusunda bilinçlendirilmesi olası bir endüstriyel yangınının etkilerine minimuma indirgemesi kaçınılmazdır.

Effects of Fire Systems on Occupational Health and Safety in Industrial Works

Large-scale fires are coming from the beginning of the biggest accidents in industrial areas in our country. If these fires are not used in a timely and appropriate equipment for intervention, its large material and intangible effect causes accidents that will continue for long periods of time. For this reason, a fire prevention and impact reduction work should be carried out starting from the determination of the area where the business will be established before an industrial business is established. In addition, all flammable, burning, flammable and explosive materials to be used should be determined and fire systems should be used to extinguish these substances quickly and effectively at the time of a possible fire. Of course, when we integrate these systems into our processing, it is not possible to mention that our business is in the trust at the time of an industrial fire. In addition, it is very important to maintain the fire systems we use daily, weekly, monthly and at the dates specified in standards or during the periods determined by the manufacturer. In addition to all this, the training of the personnel working in the business is important. It is inevitable that staff will be given the necessary training on fire and raise awareness of what to do at the time of the fire will minimize the effects of a possible industrial fire.

___

  • Alonso-Betanzos, A., Fontenla-Romero, O., Guijarro-Berdiñas, B., Hernández-Pereira, E., Andrade, MIP, Jiménez, E., ... ve Carballas, T. (2003). Galiçya'da orman yangın riski tahmini ve yangınla mücadele yönetimi için akıllı bir sistem. Uygulamaları olan uzman sistemler , 25 (4), 545-554.
  • Aytaç, S., Özok, A. F., Yamankaradeniz, N., Akalp, G., Çankaya, O., Gökçe, A., & Tüfekçi, U. (2017). İsg Kültürü Oluşmasında Metal Sanayinde Çalışan Kadınların Risk Algısı Üzerine Bir Araştırma. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 59-67.
  • Bakanlığı, Ç. V. S. G., & Müdürlüğü, İ. Mobilya Sektöründe Ağaç Tozu Maruziyetinin Önlenmesinde Endüstriyel Havalandırma Tasarımı.
  • Demir, G. (2006). İş sağlığı ve güvenliği (İSG)'nin sağlanmasında işyeri İSG kurullarının etkinliği (Master's thesis, Uludağ Üniversitesi).
  • Eyriboyun M, (2009), ’’Yanma ders notları’’, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, 1-3
  • Mustafa NAZLIER, (2019), “Endüstriyel Tesis Yangınları”, erişim: 18.05.2020, https://www.mmo.org.tr/sites/default/files/08_.pdf
  • Özkiliç, Ö. (2005). İş Sağliği ve Güvenliği, Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri. TİSK Yayınları, Ankara.
  • Rojhat, G. E. N. Ç., & PEKEY, H. Endüstriyel Tesislerde Ortaya Çıkabilecek Yangın Risklerinin Bir Değerlendirmesi: Kocaeli Örneği. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, 2(2), 55-66.
  • Şimşek, S., & Doğan, F. Otel Çalışanlarının Psikososyal Risk Etmenleri Açısından Mobbinge Maruz Kalmalarının Araştırılması. İsg Akademik, 1(1), 59-67.
  • Şimşek, S., & Ercan, B. İnternet Üzerinden Satın Alma Davranışlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından İncelenmesi. İsg Akademik, 1(1), 37-47.
  • Şimşek, S., Ağseren, S., & Şimşek, H. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamalarında Sensör Kullanımının İncelenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 12(1), 41-53.
  • TMMOB Raporu, (2019), “Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar 2019 Yılı Raporu”, erişim: 18.05.2020, http://www.kmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=5046&tipi=0&sube=0