İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 2 Bölgelerinde İş Kazalarının Değerlendirilmesi

Tüm dünyada ekonomik ve sosyal hedeflerin ortak noktası kalkınmanın sağlanması ve sürdürülebilir olmasıdır. Bu sebeple ülkemizde de bölgelerarası kalkınma farklılıklarının giderilmesine çalışılmakta ve her bölge kendi içinde değerlendirilerek belirlenmiş olan alanlarda desteklenmektedir. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında istihdam politikaları son derece önemlidir. Bu nedenle; kalkınma planlarında, bölgesel farklılıkların azaltılmasına yönelik istihdamı artırıcı tedbirler yer almaktadır. Kalkınma stratejilerinin belirlenmesinde bir diğer önemli unsur iş sağlığı ve güvenliği konusudur. 2013 yılında hazırlanmış olan kalkınma planında, iş sağlığı ve güvenliğini öne çıkaran düzenlemeler bulunmaktadır. 2012 yılı itibariyle yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılacak olan çalışmalar ile tarafların sorumluluklarını belirlemektedir. Ancak, gerçekleştirilen yasal düzenlenmelere rağmen, iş kazası istatistikleri her geçen yıl iş kazası sayısının arttığını göstermektedir. Bu çalışmada; İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması Düzey 2’ye göre, 2011 ile 2017 yıllarını kapsayan dönem için iş kazası verileri incelenmektedir. Elde edilen verilere göre, iş kazalarının kaza sıklık hızı ve kaza olabilirlik oranlarında artış olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, Düzey 2 bölgelerine ilişkin kaza sıklık hızı ve kaza olabilirlik oranlarındaki değişim, bölgesel kalkınma amacı ile yapılan çalışmalar ilişkilendirilerek yorumlanmaktadır.

Assessment of Occupational Accidents in Level 2 Regions of Classification of Statistical Region Units

The common point of economic and social goals all over the world is development and sustainability. For this reason, we try to eliminate interregional development differences in our country and each region is evaluated within itself and supported in designated areas. Employment policies are very important in ensuring sustainable development. Therefore; development plans include measures to increase employment to reduce regional disparities. Another important element in determining development strategies is occupational health and safety. In the development plan prepared in 2013, there are regulations emphasizing occupational health and safety. The Occupational Health and Safety Law, which entered into force in 2012, defines the responsibilities of the parties and the works to be carried out in order to ensure occupational health and safety in the workplaces. However, despite the legal regulations, occupational accident statistics show that the number of occupational accidents increases every year. In this study; according to Classification of Statistical Region Units Level 2, occupational accident data are analyzed for the period covering 2011 and 2017. According to the data obtained, it has been determined that the accident frequency rate and accident likelihood rates of work accidents increase. In this study, the change in accident frequency rate and accident likelihood rates related to Level 2 regions is interpreted by associating the studies with the purpose of regional development.

___

  • CAMKURT, Mehmet Zülfi, 2007, “İşyeri Çalışma sistemi ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerindeki Etkisi”, TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi Cilt: 20 Sayı: 6, Cilt: 21 Sayı:1, Mayıs- Agustos, s.80-106.
  • ÇARIKÇI, Mustafa Nejat ÇARIKÇI, 2011, “İş Kazaları Analizi”, ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Sayı:49, s.4-11.
  • ÇELİKKOL, Mediha Mine, 2014, “Bölgesel Kalkınma Ajansları: Sağlanan Desteklerin Bir İl Ölçeğinde Değerlendirilmesi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 39, s.327-349.
  • KASALAK, Murad Alpaslan, 2014, “Bölgesel Kalkınma Açısından Sosyokültürel Yapının Girişimciliğe Etkisi”, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 31, s.249-266.