İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Risk Değerlendirme Metotlarından Fine Kinney Metodunun Bir Örnekle Değerlendirilmesi

İş sağlığı ve güvenliği (İSG), psikoloji, ekonomi, teknoloji, hukuk ve sağlık gibi disiplinlerle ilişkili çok disiplinli bir kavramdır. İş sağlığı ve güvenliği çalışanın işini yaparken fiziksel, duygusal ve zihinsel açıdan iyi olmasını kapsamaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinde risk değerlendirmesi en önemli basamağı oluşturmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinde risk değerlendirmesi bir işyerinde hem işveren hem de çalışanların çıkarlarını gözetmek için yapılmaktadır. Böylece iş gücü kaybı, üretim ve maliyet kaybı ve iş kazaları gibi olayları ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Günümüzde risk değerlendirmesi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de Fine Kinney Metodudur. Fine Kinney risk analizi metodu iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi yaparken oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği kapsamında risk değerlendirme metotlarından Fine Kinney metodunun bir örnekle değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Evaluation of Finine Kiney Method from Risk Assessment Methods within the Scope of Occupational Health and Safety with an Example

Occupational health and safety (OHS) is a multidisciplinary concept associated with disciplines such as psychology, economics, technology, law and health. Occupational health and safety involves the physical, emotional and mental well-being of employees. Risk assessment is the most important step in occupational health and safety. Risk assessment in occupational health and safety is carried out to protect the interests of both employers and employees in a workplace. Thus, it is aimed to eliminate incidents such as labor loss, production and cost loss and work accidents. Today, various methods are used for risk assessment. One of them is the Fine Kinney Method. Fine Kinney risk analysis method is widely used in occupational health and safety risk assessment. In this study, it is aimed to evaluate the Fine Kinney method which is one of the risk assessment methods within the scope of occupational health and safety with an example.

___

  • Çağatay, G., Çobanoğlu, Z. (1997). Risk İletişimi ve Risk Yönetimi. Ankara: Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 47.
  • ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı). (1997). İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile İlgili Genel Bilgiler, Ankara: İşçi Sağlığı Daire Başkanlığı Yayınları.
  • Erzurumluoğlu, K., Köksal, K., Gerek, İ. H. (2015). İnşaat Sektöründe Fine-Kinney Metodu Kullanılarak Risk Analizi Yapılması. 5. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu, İzmir.
  • Esin, A. (1999). Toplam Kalite: ISO 9000 Işığında. Ankara: Makine Mühendisleri Odası.
  • HSE (2011). Health and Safety Executive. https://www.hse.gov.uk/ Erişim Adresi: 17.12.2019. Hughes, P., Ferrett, E. (2009). Introduction to Health and Safety at Work: The Handbook for NEBOSH National General Certificate (4th Edition). Oxford: Elsevier Limited.
  • Lingard, H., Rowlinson, S. (2005). Occupational Health and Safety in Construction Project Management. London: Taylor & Francis Group.
  • ŞİMŞEK, S , DOĞAN, F . (2019). Otel Çalışanlarının Psikososyal Risk Etmenleri Açısından Mobbinge Maruz Kalmalarının Araştırılması. İSG Akademik , 1 (1) , 59-67 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/isgakademik/issue/51374/655853
  • Oturakçı, M., Dağsuyu, C., Kokangül, A. (2015). A new approach to fine kinney method and an implementation study. The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems, 3(2), 83-92.
  • Özkılıç, Ö. (2005). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri (3. Baskı). Ankara, TİSK Yayını, No: 246.
  • Pala, K (2005). ISG Politikası ve Güvenlik kültürü. İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, 5(25), 18-22.
  • Resmi Gazete (2012). 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu.
  • Sabuncu, H. (2005). Endüstride Risk Değerlendirmesi Yöntemleri ve Risk Analizi. İş Güvenliği Dergisi, İstanbul, İSGİAD Yayını, 2, 6-15.
  • Semerci, O. (2012). İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Metal Sektöründe Bir Uygulama, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Tadesse, T., Admassu, M. (2006). Occupational Health and Safety, Lecture Notes for Environmental and Occupational Health Students. University of Gondar: Ethiopia Public Health Training Initiative Publications.
  • Taşyürek, M. (2007). Küçük İşyerlerinde Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılmalı?. http://www.isguvenligi.net/index.php?option=com_content&task=view&id=91, Erişim Adresi: 17.12.2019.
  • Towlson, D. (2003). NEBOSH: International general certificate in occupational safety and health. London: RRC Bussiness training.
  • WHO (2001). Occupational health A manual for primary health care workers. Cairo: Regional Office fort he Eastern Mediterranean.