Covid19 Pandemisi ile Daha da Önem Kazanan Otel İşletmelerinde Çalışanların Risk Analiz

Otel işletmeciliği alanında, istihdamın yüksek olması ve bu istihdam alanları ile ilişkili çok çeşitli hizmetlerin bulunması sebebiyle, ilgili işletmelerde, çalışanlar açısından İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanması bakımından yüksek riskler bulunmaktadır. Genel anlamda riski “işletmelerde istenmeyen bir durumun meydana gelebilmesinin belirsizliği” olarak tanımlamak mümkündür. Ancak riskler, istenmeyen durum veya tehlikeyi temsil edebileceği gibi beraberinde çok çeşitli fırsat ve faydalar da içerebilir. Bu nedenle risk ve faydayı birbiri ile yakın ilişkili iki kavram olarak ele almamız gerekir. İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği açısından temel risklerin tespit edilmesi ve acil durumlara yönelik önlemlerin alınması ve risk yönetim planının hazırlanması, meydana gelebilecek muhtemel kazaların oranını düşürecektir. Bu sebepten işletmelerde, riskleri değerlendirerek etkisini azaltabilecek süreçlerin tanımlanması, bu süreçlerin etkinliğinin izlenmesi ve sürekli iyileştirme süreçlerinin yürütülmesi son derece önemlidir. Bu anlamda risk analizi, bir işletme için oluşabilecek muhtemel risklerin tespit edilebilmesi için yapılması zorunlu çalışmaların başında gelmektedir. Otel işletmeciliği genel olarak ön büro, resepsiyon, oda temizliği, yiyecek, içecek, mutfak, teknik servis, personel, insan kaynakları, muhasebe, satın alma, satış-pazarlama, bilgi işlem, güvenlik ve sağlık kulübü, spa bölümlerinden oluşmaktadır. Bu bölümlerin her birinin ayrı ayrı risk değerlendirmelerinin yapılması zorunludur. Bu çalışma kapsamında, Fine Kinney metodu kullanılarak, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından, otel işletme temizliği, risk analizi ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Fine Kinney, Covid19, Otel, İSG

Gaining More Importance with the Covid19 Pandemic Risk Analysis of Employees in Hotel Businesses

In the field of hotel management, there are high risks in terms of ensuring Occupational Health and Safety for employees in the relevant enterprises due to the high employment and the availability of various services related to these employment areas. In general, it is possible to define risk as "the uncertainty of the occurrence of an undesirable situation in the enterprises". However, risks may represent an undesirable situation or danger, as well as a wide variety of opportunities and benefits. Therefore, we need to consider risk and benefit as two closely related concepts. Identifying the basic risks in terms of Occupational Health and Safety in enterprises and taking measures for emergencies and preparing a risk management plan will reduce the rate of possible accidents that may occur. For this reason, it is extremely important to define processes that can reduce their impact by evaluating risks, monitoring the effectiveness of these processes and conducting continuous improvement processes. In this sense, risk analysis is one of the essential studies to be carried out in order to determine possible risks that may occur for a business.Hotel management generally consists of front desk, reception, room cleaning, food, beverage, kitchen, technical service, personnel, human resources, accounting, purchasing, sales-marketing, information processing, and security and health club, spa departments. It is mandatory to carry out risk assessments for each of these sections separately. Within the scope of this study, hotel business cleaning, risk analysis and evaluation were made in terms of Occupational Health and Safety by using Fine Kinney method.

___

  • Akman, A., (2015). Kimya sektöründe tehlike ve işletilebilirlik (Hazop) analizi, Çalışma Dünyası Dergisi 3(2) : 59-74.
  • Cavkaytar, Ö., Soyer, Ö. U., Şekerel, B. E., (2013). Türkiye’de hava kirliliğinden kaynaklanan sağlık sorunları, Hava Kirliliği Araştırmaları Dergisi, 10-111.
  • Çavuş, Ö. H., AKKUŞ, G., (2015). Turizm sektöründe iş kazaları ve meslek hastalıklarının analizi, Journal of International Social Research, 8 (41), 1194-1202.
  • Elbeyi, P., (2011). Otel işletmelerinde operasyonel risk yönetimi: Ankara’daki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma, Business and Economics Research Journal, 2(2) 117-137.
  • Fikirkoca, M., (2003). Bütünsel risk yönetimi, Ankara: Kalder Yayınları.
  • Krause N., Scherzer T., Rugulies R., (2005). Physical workload, work intensification and prevalence of pain in low wage workers: Results from a participatory research project with hotel room cleaners in Las Vegas, Am. J. Ind. Med. 48(5):326-37.
  • İlhan, M.N., Gözükara, M. G., Aksu, E., (2017). Turizm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi:2(2): 1-8.
  • Özkılıç, Ö., (2005). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri, TİSK.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, (2019). http://tuik.gov.tr/Start.do.
  • Yamurluklu Y., (2016). Otel işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliğinin değerlendirilmesi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü.