Kamu Çalışanlarının Liyakat İhlali Algısı, Kaynakları ve Etkileri

Liyakat ihlali; işe alım, yükseltme, atamalarda ve göreve son vermelerde kadrolara ehil, nitelikli, hak eden kişilerin getirilmemesi ve tüm bu konularda adaylara fırsat eşitliği tanınmaması durumudur. Bu kapsamda, üniversitelerde çalışan kamu personelinin, liyakat ihlalinin kaynakları ve etkileri konularındaki görüşlerini belirlemek üzere bir keşifsel araştırma yapılmıştır. Veriler, iki farklı kamu üniversitesinin 132 personelinden kolayda örnekleme yöntemiyle, 2019 yılı Ocak-Ekim ayları arasında görüşme yoluyla toplanmış ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Liyakatsizliğin temel nedeninin, kayırmacılık olduğu ve siyasi kayırmacılık türünün ön safta yer aldığı belirlenmiştir. Liyakat ihlalinin kuruma en önemli etkisinin performans düşüşü olduğu tespit edilmiştir. Liyakat ihlalinin, mağdurda daha çok duygusal/psikolojik etkilere yol açtığı, ancak diğer çalışanlarda davranışsal ve bilişsel etkilere sebebiyet verdiği bulgulanmıştır. Başta yasa ve yönetmeliklere uygunluğun gözetilmesi olmak üzere uzmanlık, bilgi, beceri, deneyim, kişilik uygunluğunun dikkate alınması ve sağlıklı bir işe alım, terfi ve atama sistemi oluşturulması önerilmektedir.

___

  • Aktan, C. C. (2001). Yolsuzlukla mücadele stratejileri. Ankara: Hak-İş Yayınları. 07.12.2017, Erişim adresi: http://www.canaktan.org/din-ahlak/ahlak/yolsuzlukla-mucadele stratejileri/anasayfa-yolsuzlukla-mucadele.htm.
  • Aras, D. (2010). Türk İş Hukuku’nda ayrımcılık yasağı (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Ataöv, T. (1996). Çatışmaların kaynağı olarak ayrımcılık. Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi Yayınları.
  • Aydın, S. & Demir, M. (2006). Sağlıkta performans yönetimi; performansa dayalı ek ödeme sistemi. Ankara: Onur Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Aykaç, B. (1990). Personel yönetiminde yeterlik ilkesi. Amme İdaresi Dergisi, 24(4), 91-109.