Dijital kamusal alanda grup iletişimi: WeChat örneği

Teknolojinin insan yaşamına sunduğu farklılıklar ve yeni iletişim yöntemleri sosyal hayat kavramını yaşama biçimini de değiştirmiştir. Sosyal medya araçları içerisinde son dönemlerde çok yaygın olarak kullanılan WeChat uygulaması, kişisel özelliklere göre farklılaşan toplumların ortaya çıkmasının yanı sıra iletişim ve etkileşim içerisinde bulunmalarını sağlayarak kamusal alanı dijital ortama taşımaktadır. Çalışmanın amacı, Çin’de çok yaygın şekilde kullanılan sosyal ağ sitesi WeChat iletişim platformunu, kamusal alan bağlamında grup iletişiminin önemi ve kullanım amaçları açısından incelemek ve sosyalleşmedeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada, grup iletişimi ve dijital kamusal alan üzerine literatür araştırması ile birlikte aktif olarak WeChat grubunda yer alan üyeler ile derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir.

Group communication at digital public space: WeChat sample

Technological differences in human life and new communication methods have changed the way of living the concept of social life. The WeChat application, which has been widely used in social media recently, is a free, is carrying digital public space by providing communication and interaction as well as the emergence of differentiated societies according to personal characteristics. Purpose of the study examines the communication platform in terms of the importance and use of group communication in the context of public space and to reveal its social effect, the social networking site WeChat, which is used extensively in China. In the study, with literature research on group communication and digital public space, in-depth interviews conducted with the members of the WeChat group actively and the obtained data were evaluated.

___

  • Sayımer, İ. (2014). Yeni medya ortamlarında ağlar oluşturan toplumsal hareket den-eyimleri. Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırma Dergisi (Ejoir), cilt:2, 97-98.