Çevresel istihdam bağlamında yeşil işlerde eğitim ve beceri kazandırma

Yeşil ekonominin değişen insan kaynağı taleplerini karşılayabilmesi açısından sürekli eğitim, gelişme ve uyum becerisi gereklidir.  Yeşil ekonomiye geçişle yeşil işler önem kazanmıştır. Yeşil işlerin araştırılması gelecekte iş piyasasının ihtiyaç duyacağı işlere ilişkin işgücünün yetiştirilmesi ve bu işlere yönelik işgücünün yetiştirileceği eğitim birimlerinin kurulmasına yönelik çalışmaların yapılması açısından gereklidir. Bu çalışmada yeşil işlerin gelişimi, özellikleri ve mevcut mesleklerden farklılıkları incelenerek, yeşil işlere yönelik eğitim ve beceri kazandırma faaliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada, yeşil işlerin karakteristik özelliklerinin farklı bir eğitim ve beceri kazandırma sürecini gerektirdiği görülmektedir. Eğitim süreci şu özeliklere sahip olacaktır;·     Dinamik, sürekli değişim ve gelişim  göstermekte,·     Çoklu beceri ve bilgi sunmakta,·     İnteraktif bir süreç oluşmakta,·     Faklı kurum ve birimlerin işbirliğini gerekli kılmakta,·     Disiplinler arası olmaktadır. Yeşil işler farklı eğitim programlarını ve süreçlerini gerektirmektedir. Yeşil işlerin genellikle “yerel” nitelik göstermesi buna uygun eğitim süreçlerine ihtiyaç duymaktadır. Yeşil işler ve işgücü piyasası bakımından etkin politikalar geliştirilmelidir. Bu kapsamda yeşil faaliyet alanları ile ilgili eğitim modülleri belirlenmeli, sürdürülebilirlik çerçevesinde sistemler kurulmalıdır. 

Training and gaining skills at green jobs in the context to environmental employment

Continuous training, development and adaptation skills are necessary for the green economy to meet the changing human resource demands. Green jobs have gained importance in the transition to green economy. Researching green jobs are necessary for helping staff development at labor market and building training units which train human resources for these jobs. The aims of this study are examining the development of green jobs and their characteristics and differences from existing professions and evaluating training and gaining skills activities about green jobs. In this study, it appears that requires a different educational and training process of the characteristics of green jobs. The educational process will have the following characteristics;•   Dynamic, shows continuous change and development,•   It offers multiple skills and knowledge,•   It consists of an interactive process,•   It requires the cooperation of different institutions and bodies,•   It is interdisciplinary. Green jobs require different training programs and processes. Green jobs are often "local" in nature and need appropriate training processes. Effective policies should be developed for green jobs and the labor market. Within this scope, training modules related to green activity areas  should be determined and systems should be established within the framework of sustainability.    

___

  • Yeşil işler ve nitelik arttırma uygulamalarının hayata geçirilmesi, iş piyasasında genç ve kadın işgücü için avantajlı istihdam politikalarını içermesi yanında yeşil bir ekonomiye geçiş Türkiye ekonomisine küresel ve yerel düzeyde önemli rekabet gücü kazandıracaktır (Efendioğlu, 2013,s. 11).