RFID’li Mesafe Kontrol Rölesi Tasarımı

RFID’li Mesafe Kontrol Rölesi Tasarımı

Enerji iletim hatlarında meydana gelen kısa devre arızalarının yerleri belirlenmeli ve en kısa sürede koruma gerçekleştirilmelidir. Bu amaç için kullanılan koruma ekipmanlarından birisi de mesafe koruma rölesidir. Bu çalışmada; mikroişlemci kontrollü olarak tasarlanan mesafe koruma rölesinin laboratuvar ortamında modellenen enerji iletim sistemindeki davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Deneysel çalışmalardan önce Matlab/simulink ortamında dört baralı, üç kısa iletim hatlı güç sistemi modellenmiştir. Belirlenen senaryolarda kaynağa yakın kısa devre; 1 ve kaynağa uzak olan kısa devre de 2 olarak isimlendirilmiştir. Yapılan uygulamalı çalışmalarda elde edilen sonuçlar modelde elde edilen sonuçlara oldukça yakın olarak elde edilmiştir. Son olarak kısa devre arızaları ayrı ayrı meydana geldiğinde mikroişlemciyle empedans ölçümü yapılarak arıza yeri tespit edilmiş ve uygun olan mesafe koruma rölesi devreyi açarak kısa devre akımlarına karşı sistem koruması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kısa devre arızası giderildiğinde, sistemi tekrar nominal koşullarda devreye almak için RFID kart okuyucu özelliği eklenmiştir. Operatör kendi personel kartını sisteme tanıttıktan sonra bu kart ile sistemi devreye alabilmektedir. Sonuç olarak; arızalı kısmın tespit edilerek anında devre dışı bırakılması için uygulanan koruma düzeni olan seçici koruma deneysel olarak gerçekleştirilmiştir.

___

  • Y. Doğar, Yüksek-Orta-Alçak Gerilim Elektrik Şebekeleri, Ankara, Türkiye: Birsen Yayınevi, 2012.
  • Y. Saner, Güç Dağıtımı-6 Ölçme ve Koruma, Ankara, Türkiye: Birsen Yayınevi, 2014.
  • F. Ferdous and Ruma, “Zone protection system of transmission line by distance relay using Matlab/Simulink,” in Proc. IEEE ICAEEE’18, 2018, paper 073, p. 1.
  • T. Penthong and K. Hongesombut, An efficient method of automatic distance relay settings for transmission line protection, in Proc. IEEE TENCON'13, 2013, p.1.
  • İ. G. Tekdemir ve B. Alboyacı, Güç salınımı tespiti yöntemlerinin mesafe koruma rölesinin çalışma başarımı açısından karşılaştırılması, in Proc. Eleco'14, 2014, p.141.
  • Ç. Taşdemir, Arduino, 10. Baskı, İstanbul, Türkiye: Dikeyeksen Yayınevi, 2016.
  • “NFC RFID-RC522 data sheet,” Reader with Card and Tag, E-gizmo Mechatronics Central.
  • (2019) Direnç.net website. [Online]. Available: https://www.direnc.net/