HAVAYOLU SEKTÖRÜNDE GELENEKSEL VE FAALİYET TABANLI MALİYETLEME UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI: ANALATİK BİR İNCELEME

HAVAYOLU SEKTÖRÜNDE GELENEKSEL VE FAALİYET TABANLI MALİYETLEME UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI: ANALATİK BİR İNCELEME

Bu çalışmada bir havayolu şirketinin ürettiği yolcu taşıma hizmetlerinin; Business Class ve Ekonomik Sınıf koltuk maliyet hesaplaması basit maliyetleme sistemi ve faaliyet tabanlı maliyetleme sistemine göre örnek bir havayolu şirketinin verileri üzerinden yapılacak aradaki farklar ortaya konulmuş, Business Class birim maliyeti, basit maliyetleme sistemine göre $102.44 iken, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme sistemine göre $149.17 olarak gerçekleşmiştir. Bu noktada Business Class birim maliyeti düşük maliyetlendirildiği, Ekonomik sınıf birim maliyeti; basit maliyetleme sistemine göre $102.44 iken, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme sistemine göre $97.25 olarak belirlenmiş ve bu noktada Ekonomik Sınıf birim maliyeti yüksek maliyetlendirilmiştir. Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme sisteminde seçilen endirekt faaliyetler ve maliyet dağıtım anahtarları isabetli belirlendiğinde daha doğru ve gerçeğe yakın maliyetlendirme yapılabileceği değerlendirilmektedir.

___

  • Horngren, T,C., Datar S.M., Rajan, M.V. (2014). Cost Accounting: A Managerial Emphasis, Pearson, 15.th.Edition.
  • Vasigh B., Fleming K., Humpreys B., (2015). Foundation of Airline Finance: Methodology and Practice, 2015, Routledge, Taylor and Francis Group.
  • Vasigh B., Fleming K., Macay L., (2010). Foundation of Airline Finance: Methodology and Practice,, Ashgate. https://www.academicscope.com/activity-based-costing-case-study-of-southwest-airlines/, e.t. 18.05.2020
International Journal of  Entrepreneurship and Management Inquiries-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Himmet KARADAL