Farklı Soğutucu Akışkanların Kullanıldığı Kanatlı Borulu Bir Evaporatörün Matematiksel Modeli

Bu çalışmada farklı akışkanların soğutkan olarak kullanıldığı kanatlı borulu kompakt ısı değiştiricisinin bir evaporatör olarak matematiksel modellemesi yapılmıştır. Evaporatör olarak kullanılan ısı değiştiricisinde (yüzey tipi 8.03/8T ve CF-7.0-5/8J), değişen çalışma parametrelerinde (kütlesel debi, sıcaklık, basınç) bir doğal (R290) ve üç sentetik (R410A, R134a, R404A) soğutucu akışkan kullanılarak soğutma kapasitesini tahmin edebilen bir model geliştirilmiştir. Ayrıca seçilen soğutucu akışkanların (hidro-floro karbon gruba giren R134a, R404A, R410A ve hidrokarbon grubuna giren R290) çevreye olan etkileri küresel ısınma etkisi (GWP) değerleri karşılaştırılarak incelenmiştir.  Matematiksel model, EES (Engineering Equation Solver) yazılımı kullanılarak hazırlanmıştır. Geliştirilen model aynı soğutma kapasitesinde farklı soğutucu akışkan ve yüzeyler kullanıldığı durumlar için evaporatör buharlaşma ve kızgın gaz bölgesine giren–çıkan hava sıcaklıkları, ısı taşınım katsayısı, toplam ısı transfer katsayıları ve ısı akısının tahmin edilebilmektedir. Değişen kütle akısı değerlerinde (50-500 kg/m².s), buharlaşma bölgesinde en yüksek ısı taşınım katsayısı doğal akışkan R290 için hesaplanmıştır. Tüm akışkanlar karşılaştırıldığında diğer sentetik akışkanlara göre R290’nın daha düşük kütle akısı değerine sahip olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar ve soğutucu akışkanların çevreye olan etkileri göz önünde bulundurulduğunda, soğutma sistemlerinde doğal akışkan R290’nın tercih edilebileceği belirlenmiştir.

___

  • BAYRAM, Gamze, and Arzu ŞENCAN ŞAHİN. "Plakalı Isı Eşanjöründe Farklı Soğutkanlar Kullanılarak İki Farklı Soğutma Sisteminin Deneysel Analizi." SDÜ Yekarum e-Dergi 2.2 (2014).
  • Incropera F. P., DeWitt D. P., 1990, Fundamental of Heat and Mass Transfer, John Wiley, New York.
  • US Environmental Protection Agency, National Action Plan for Energy Efficiency: Sector Collaborative on Energy Efficiency Accomplishments and Next Steps. Available:.
  • Getu, H., M., Bansal P. K., 2007, Modeling and Performance Analyses of Evaporators in Frozen-Food Supermarket Display Cabinets at Low Temperatures. International Journal of Refrigeration, 30, 1227-1243.
  • Horton, W.T., 2002, Modeling of Secondary Loop Refrigeration Systems in Supermarket Applications, Ph.D. Thesis, Purdue University, USA.
  • Tassou S. A., Green R. K., 1981, A Mathematical Model of the Heat Transfer Process in a Shell and Tube Condenser for Use in Refrigeration Applications, Appl. Math. Modelling, 5, 29-33.
  • Zabet I., Lemort V. And Tarlea G.M., 2012, Mathematical Model of a Heat Exchanger Working with Different Refrigerants, Mathematical Modelling in Civil Engineering, 2, 55-63.
  • Liu, M., et al. Performance Study of Finned Tube Evaporators in a Humid Environment. in ASME 1997 Turbo Asia Conference. 1997. American Society of Mechanical Engineers.
  • EES; 2017, Engineering Equation Solver, Academic Commercial, V10.326, fChart Software Inc.
  • IPCC Climate Change 2013, The Physical Science Basis, Cambridge Univesity Press, Cambridge, United Kingdom and New York, USA
  • Bergman, T.L., et al., Fundamentals of heat and mass transfer. 2011: John Wiley & Sons.
International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effect of Machining on Workpiece Surface Characteristics in Electric Discharge Drilling (EDD)

Oğuz ERDEM, Can ÇOĞUN, İbrahim USLAN

Pentanoik ve Bütanoik Asit Varlığında Kalsiyum Laktat Sulu Çözeltilerinin Metastabil Bölge Genişliğinin Yeni Yaklaşımlarla İncelenmesi

Berçem KIRAN YILDIRIM, Aybala GENÇASLAN, Sibel TİTİZ-SARGUT

Diamonyum Hidrojen Fosfatın Akışkan Yataklı Kristalizörde Büyüme ve Çözünme Hızına L-Prolin ve L-Asparajin Amino Asitlerinin Etkisinin İncelenmesi

Aybala GENÇASLAN, Berçem KIRAN-YILDIRIM, Sibel TİTİZ-SARGUT

Rüzgar Enerjisi ve Çevresel Potansiyelinin Keşan Örneği Üzerinden İncelenmesi

Hilal KUZGUN, Hilal ÖZTAŞ, Berrin KURSUN

Uzay Ve Havacılık Alaşımlarının Elektriksel Erozyonla Delinmesi İşleminde Yüzey Bütünlüğünün İncelenmesi

Merve EKİCİ, Tohid ABASI, Oguzhan YILMAZ

Ti6Al4V Surface Modification by Hydroxyapatite Powder Mixed Electrical Discharge Machining for Medical Applications

Tahsin OPOZ, Hamidullah YASAR, Mark MURPHY, Nihal EKMEKCİ, Bulent EKMEKCİ

Antioksidan Gümüş Nanoparçacıkların Sentezlenmesi, Karakterizasyonu ve Kataliz Uygulamaları

Muradiye ŞAHİN

AA7075 Yaşlandırılmasında Farklı Ön Gerinmelerin Mekanik Özelliklere Etkilerinin İncelenmesi

Süleyman KILIÇ, İlyas KACAR, Fahrettin ÖZTÜRK, Mevlüt ŞAHİN, Oğuz ERDEM

İşleme Yönteminin Plastik Enjeksiyon Kalıp Çeliğinin Yüzey ve Yüzey Altı Özelliği Üzerine Etkisi

Ömer Şaban KAMBER, Emre TAŞÇIOĞLU

Farklı Soğutucu Akışkanların Kullanıldığı Kanatlı Borulu Bir Evaporatörün Matematiksel Modeli

Ebru MANÇUHAN, Tutku MUTLU, Berçem KIRAN YILDIRIM, Sibel TİTİZ-SARGUT