YouTube Sitesindeki Videoların Eğitim Materyali Olarak Kullanımına İlişkin Öğrenci Görüşleri

Web 2,0’ın bir çok uygulaması sayesinde bilgiye kısa sürede farklı kaynaklardan ulaşılmaktadır. Ayrıca öğrenme ortamlarının çeşitlenmesi sağlanmıştır. Videoların diğer web içeriklerinden farkı görsel ve işitsel iletişim kanallarına hitap etmesidir. Yapılan çalışmada temel olarak Web Editörü dersinde öğrencilerin YouTube video paylaşım sitesi üzerinden Adobe Dreamweaver programının kullanımı ile ilgili paylaşılan videoların eğitim materyali olarak kullanımına yönelik görüşlerine ulaşmak amaçlanmıştır. Çalışmanın araştırma yöntemi betimsel olup, genel bir yargıya ulaşmak için evrenin genelinde ya da bir bölümünde yapılan tarama çeşidi olan genel tarama modelidir. Araştırma grubunu, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Siirt Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığında ölçme aracına cevap veren 26 öğrenci oluşturmuştur. Veriler öğrencilerin kişisel özelliklerini, öğrencilerin teknolojiyi kullanma durumlarını ve ders videolarının eğitim materyali olarak kullanımına ilişkin görüşlerini belirleyecek anket formu ile toplanmıştır. Anket verileri SPSS 21.0 programı yardımıyla bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel ve anlam çıkartıcı istatistiksel yöntemlerinden; aritmetik ortalama, frekans, yüzde ve standart sapma kullanılmıştır. Öğrencilerin videolara yönelik görüşleri arasındaki farklılığı belirlemek için parametrik olmayan Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri uygulanmıştır.  Sonuç olarak,  öğrencilerin videolara yönelik görüşleri incelendiğinde bireysel çalışma esnasında videoların dersi eğlenceli hale getirdiği, konuyu daha iyi kavramalarına yardımcı olduğu ve başarı düzeyini arttırdığı gibi birçok yönden olumlu görüş bildirmişlerdir.

___

  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (4. Basım) Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Copley, J. (2007). Audio and video podcasts of lectures for campus based students: production and evaluation of student use. Innovations in education and teaching international, 44(4), 387-399.
  • Demirci, A. (2008). Özel Ortaöğretim Kurumlarinda Coğrafya Öğretmenlerinin Bilgisayar Ve İnternet Teknolojisinden Yararlanmasi. Marmara Coğrafya Dergisi(17).
  • Deperlioğlu, Ö., & Köse, U. (2010). Web 2.0 Teknolojilerinin Eğitim Üzerindeki Etkileri ve Örnek Bir Öğrenme Yaşantısı. Akademik Bilişim, 10-12.
  • Duffy, P. (2008). Engaging the YouTube Google-eyed generation: Strategies for using Web 2.0 in teaching and learning. Electronic Journal of E-learning, 6(2), 119-130. Görü, T. (2011). Türkiye’de E-öğrenme Uygulamalarına Esnek Bir Bakış. Türkiye’de E-öğrenme Gelişmeler ve Uygulamaları, 2.
  • Jones, K. B. (2008). Search Engine Optimization: Your visual blueprint for effective Internet marketing (Vol. 22): John Wiley & Sons.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi: kavramlar, ilkeler, teknikler: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kennedy, G., Dalgarno, B., Gray, K., Judd, T., Waycott, J., Bennett, S. J., . . . Chang, R. (2007). The net generation are not big users of Web 2.0 technologies: Preliminary findings.
  • Khan, B. H. (2001). Web-based training: Educational Technology Publications.
  • Prensky, M. (2001). Digital natives, digital immigrants part 1. On the horizon, 9(5), 1-6.
  • Selwyn, N. (2014). The Internet and education. Chairman’s Advisory, BBVA (eds.), 19, 191-217.
  • Skiba, D. J. (2007). Nursing education 2.0: YouTube™. Nursing Education Perspectives, 28(2), 100-102.
  • Şimşek, Ö. (2010). Web destekli matematik öğretiminde kullanılan video derslerin öğrenenlerin türev başarılarına etkisi ve öğrenenlerin video derslere ilişkin görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, 18-19.