3 BOYUTLU YAZICI İLE ÜRETİLEN, GÜNEŞ ENERJİLİ KATAMARAN MODEL TASARIMI VE GÖMÜLÜ ALGILAYICI SİSTEM UYGULAMASI

Teknoloji, enerji kıtlığı ve sürdürülebilirlik güncel küresel enerji politikalarında önemli ölçüde vurgulanmaktadır. Güneş enerjisi dünya genelinde enerji problemlerine çözümler getirmektedir. Günümüzde güneş enerjisi bütün enerji formlarının özü olarak Kabul edilmektedir. Uzun vadede denizcilik uygulamalarında insansız ve uzaktan kontrollü deniz araçlarının önem kazanacağı öngörülmektedir. Bu sebeple denizcilik operasyonlarında uzaktan kontrollü güneş enerjili model katamaran tasarımı ve gömülü algılayıcı sistemler önemli bir çalışma konusudur. Bu çalışmada bir uzaktan kontrollü model katamaranın tasarımı ve çok katmanlı üretim teknolojisi ile imalatı gerçekleştirilmiştir. Katamaran üzerine çeşitli sensör modüllerinin kurulumu yapılmıştır. Deniz taşımacılığında hava durumu tahmini önem arz eden bir konudur. Bu sebeple sıcaklık mutlak basınç ve nem gibi hava durumu parametrelerinin tahmini bu çalışmanının ana konusu olarak belirlenmiştir. Bununla beraber katamaran motorlarının voltaj ve akım değerleri ölçülmüş sensör verileri kaydedilmiş ve ölçüm sonuçları grafiksel tablolarla ifade edilmiştir. Son olarak, model gemi tasarımı sahip olduğu orta ve uzun vadeli çıktıları ile ilerleyen dönemde yapılması planlanan patent çalışmaları için model gemi tasarımının bir temel oluşturabileceği öngörülmektedir. Öte yandan katmanlı üretim teknolojisi ile üretilmiş olan katamaran modeli yenilenebilir enerji kullanması sebebiyle enerji tasarrufu yapmaktadır ve sıfıra yakın bir onda emisyon üretmektedir.

3D PRINTED SOLAR CATAMARAN MODEL DESIGN AND EMBEDDED SENSING SYSTEM

Technology, energy shortage and maintainability are placed emphasis on global energy policy. Solar energy gives solutions to all around the world. Nowadays, all energy forms are counted as solar origin. In the long term, unmanned and remotely controlled ships will be significant on marine applications. For this reason, remote controlled, solar powered, model catamaran design and embedded sensing system have become important aspect for onboard maritime applications.   In this paper, remote controlled model catamaran was designed and printed with additive manufacturing technology. Various type sensor modules were installed on the catamaran. Weather prediction is the most important aspect in maritime transportation. Thereby, aim of the study was determined as predicting weather conditions of the environment such as temperature, absolute pressure, humidity of the air and solar energy power. Furthermore, voltage and current of the ship motors were measured, sensor data were saved, and measurements were demonstrated with graphical charts.   Ultimately, model ship design can constitute basis following patent studies with its intermediate and final outputs.  On the other hand, 3D printed catamaran model saves energy by using renewable energy, and creates nearly zero emission.

___

  • Reisner M. G. A., Modals of ships and boats, Le Caire, Egypt,1913, p. 10
  • Williams G. R., The world of model ships and boat, Chartwell Books, 1971, p.29
  • Wikipedia, Ship model. https://en.wikipedia.org/wiki/ship_model, Accessed January 22, 2018
  • Nancy S. Giges, Top 10 materials for 3D printing. https://www.asme.org/engineering-topics/articles/manufacturing-processing/top-10-materials-3d-printing, Accessed January 23, 2018.
  • Lee J-Y, An J, Chua CK. Fundamentals and applications of 3D printing for novel materials. Appl Mater Today 2017;7:120–33.
  • Angjellari M, Tamburri E, Montaina L, Natali M, Passeri D, Rossi M, et al. Beyond the concepts of nanocomposite and 3D printing: PVA and nanodiamonds for layer-by-layer additive manufacturing. Mater Des 2017;119:12–21.
  • Berman B. 3-D printing: The new industrial revolution. Bus Horiz 2012;55:155–62.
  • Yilmaz S, Bayramoglu K. Remotely Operated Vehicle ( ROV ) Design and Fuel Cell Applicability. World Electro Mobil Conference 2017:114–8.
  • Devaraju JT, Suhas KR, Mohana HK, Patil VA. Wireless Portable Microcontroller based Weather Monitoring Station. Measurement 2015;76:189–200.
International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry-Cover
  • ISSN: 2602-3350
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: KERİM ÇETİNKAYA
Sayıdaki Diğer Makaleler

HAPTİK ELDİVEN TASARIMI: ÜST EKSTREMİTENİN REHABİLİTASYONU İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ AYNA TERAPİSİ

Taylan DAŞ, Dılek KESKIN, Gokce MULAZIMOGLU, Omer USLUOGLU, Kemal TASDEMİR

Gıda Sanayisinde 3 Boyutlu Yazıcıların Güncel Durumu, Gelişimi ve Gelecek Beklentileri

Fatma COŞKUN, Emre BAKKALBAŞI, İsa CAVİDOĞLU

RENKLİ İMGELERDE ÇOKLU GÜRÜLTÜ GİDERME

Ahmet ULU, Yusuf ÖZEN, Ercüment ÖZTÜRK, Bekir DİZDAROĞLU

3 BOYUTLU YAZICI İLE ÜRETİLEN, GÜNEŞ ENERJİLİ KATAMARAN MODEL TASARIMI VE GÖMÜLÜ ALGILAYICI SİSTEM UYGULAMASI

Kubilay BAYRAMOĞLU, Semih YILMAZ, Kerim Deniz KAYA

Tekstil Endüstrisinde Kullanılan Otomasyon Cihazlarının Web ve Nesnelerin İnterneti Teknolojileri ile Uzaktan İzlenmesi

Ulaş DİKME

HİBRİT İMALAT: EKLEMELİ İMALAT İLE TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ

Tuğçe TEZEL, Eyüp Sabri TOPAL, Volkan KOVAN

INDUSTRY 4.0: THE STAGES OF INDUSTRIAL DEVELOPMENT AND BRINGING OF CHANGE

Lütfi APİLİOĞULLARI

TERSİNE MÜHENDİSLİK TASARIMI: ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ LİSANS ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEKNİK SEÇMELİ DERS

Oğulcan EREN, Hüseyin Kürşad SEZER, Hüseyin Rıza BÖRKLÜ

HAVACILIK ALANINDA ERİYİK YIĞMA MODELLEME UYGULAMASI: BOEING 737-800 MODEL UÇAĞIN 3 BOYUTLU ÖLÇEKLİ MODELLENMESİ

İşıl YAZAR, Hüseyin Caner GÖKÇE, Mustafa Özgür ÖTEYAKA

Biyomedikal Mühendisliğinde Kullanım Amaçlı 3D Yazıcı Geliştirilmesi

Mehmet GÜL