Yeni Demokrasi Arayışları ve Türkiye'de Yerel Yönetim Politikaları

Değişen koşullar dolayısıyla yetersiz kaldığı düşünülen ve pek çok yönden eleştirilen temsili demokrasi bir meşruiyet krizi içerisindedir. Çünkü günümüzde vatandaşlar yönetime daha fazla katılmayı talep ediyor. Katılımcı demokrasi ise bu talepleri karşılayabilecek uygun bir model olarak görülmekte ve tartışılmaktadır. Bu çalışma temsili demokrasiye alternatif olarak öne sürülen katılımcı demokrasiyi incelemektedir. Katılımcı demokrasinin gerçekleşmesi yerel yönetimlerin güçlendirilmesine bağlıdır. Vatandaşların doğrudan yönetime katılımının imkânı da ancak bu şekilde artırılabilir. Bu yaklaşımdan hareketle Türkiye'nin idari sistemini oluşturan merkezi yönetim sorunsallaştırılmakta, merkezi yönetimin kamu hizmetlerindeki ağırlığının azaltılarak yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin Türkiye demokrasisini nasıl geliştirileceği belirtilmektedir. Ayrıca Türkiye'nin yerel yönetim politikalarının ve Avrupa Birliği üyelik sürecinin mevcut yerel yönetim üzerindeki etkisine de değinilmektedir.

The Concept of New Democracy and Local Government Policies in Turkey

Due to changing conditions, representative democracy is in crisis at the present time because the citizens demand further participation in governance but representative democracy stands as a growing gap between the citizens and state institutions. The model of participatory democracy is to give the citizens the possibility of participating in the public decision-making. This study aims to analyze participatory democracy as an alternative to representative democracy. Actually, the practice of participatory democracy depends on powered local governments because the direct participation of citizens in governance will be increased only in this way. The study is also problematizing the central government in Turkey in this context. Besides, it analysis Turkey's local government policies in process of European Union integration.

___

  • Aktan, Çoşkun Can (2003) "Çağdaş Yönetim Anlayışı: Toplam Kalite" Moderniteden Postmoderniteye Değişim, Editör: Çoşkun Can Aktan, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Bozlağan, Recep (2011) "Anayasalarda Mahalli İdareler ve Yeni Anayasa Yapım Sürecinde Mahalli İdarelere Dair Düzenlemeler" Lider Ülke Türkiye (10. Dönem) Ders Notları, Der: Hamdi Turşucu ve Hamit Emrah Beriş, Ankara: Ak Parti Ar-Ge Başkanlığı Yayınları.
  • Commission of the European Communities, (2001) "European Governance: A http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2001/com2001_0428en01.pdf Erişim tarihi: Mart
  • Çitçi, Oya (1996) "Temsil, Katılma ve Yerel Demokrasi", Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:5 Sayı:6. Ankara: TODAİE Yayınları.
  • Dinçer, Ömer ve Yılmaz, Cevdet (2003) Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma: , Değişimin Yönetimi İçin Yönetimde Değişim, Ankara: T. C. Başbakanlık Yayınları.
  • Fenger, Menno; Bekkers, Victor (2007)"The Governance Concept in Public Administration", Governance and the Democratic Deficit: Assessing the Democratic Legitimacy of Governance Practices, Editör: Victor Bekkers vd, Hampshire: Ashgate.
  • Habermas, Jürgen (1997) Kamusallığın Yapısal Dönüşümü, çev: Tanıl Bora ve Mithat Sancar, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Keleş, Ruşen (2006) Yerinden Yönetim ve Siyaset, İstanbul: Cem Yayınevi.
  • Kurt, Mustafa ve Yaşar Uğurlu, Özlem (2007) "Yeni Kamu Yönetimi ve Yeni
  • Kamu Yönetimi Yaklaşımının Gelişiminde Avrupa Birliği'nin Rolü: İlerleme Raporları İçerik Analizi", Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt: I X, Sayı: I1, s.81-109.
  • Küçükömer, İdris (2002) Düzenin Yabancılaşması, İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Pustu, Yusuf (2005) "Yerel Yönetimler ve Demokrasi" Sayıştay Dergisi, 2005, Sayı: 57.
  • Resmi Gazete (1999), sayı: 21364, Erişim tarihi:22 Mart 2013 (http://www.yerelnet.org.tr/basvuru_kaynaklari/yy_mevzuati/mevzuat_deta php?kod=49&turu=ua)
  • Sezer, Özcan ve Kırışık, Fatih (2006) "Türk Anayasalarında Yerel Yönetimler", Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 15, Sayı 2, Ankara: TODAİE Yayınları.
  • Üskül, Zafer (1993) "Yeni Bir Demokrasi Arayışı: Yerel Demokrasi", Anayasa Yargısı Dergisi, Cilt:10, s. 333-344, Ankara: T.C. Anayasa Mahkemesi Yayınları.