Uşak'ta Yaşayan Romanların Türk Eğitim Sistemi İçerisinde Yaşadıkları Problemler

Eğitim, Roman çocukların ve ailelerinin sosyal katılımları ve iyi oluş düzeyleri üzerinde merkezi bir role sahiptir. Çünkü Romanlar, şuan bile diğer etnik gruplara nazaran pazarlanabilir rekabet nitelikleri nispeten az insan toplulukları olarak görülmektedir. Romanların eğitim problemlerine değinmek üzere Türkiye'de ve bazı Avrupa ülkelerinde bir dizi çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalara katkı sağlamak, meseleye yeni bir perspektif kazandırmak ve mevcut durumun iyileştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla elinizdeki bu makale hazırlanmıştır. Roman çocukların Uşak'ta yaşadıkları eğitim problemlerini tespit etmeyi hedef alan bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerine göre desenlenmiştir. Roman çocukların eğitim öğretim hayatlarında yaşamış oldukları problemleri tespit etmek amacıyla uygulamaya koyduğumuz bu çalışma, aynı meseleyi dört farklı pencereden görebilme imkânı sağlamıştır.

The Problems of Roma People in Uşak City Related to Turkish Education System

Education has a central role on well being and social inclusion of both gypsy children and families. Because, gypsies are people who are seen as disadvantageous when comparing with other ethnic groups. There have been a range of studies on gypies educaional problems in Turkey and some European countries. This paper was written to make a contribution, broden a horizon, and improve the current situation. For this reason, the study is designed as a qualitative research method This Gypsies work we put into practice in order to identify the problems they have experienced in the educational lives of children , but the issue has provided the opportunity to see four different perspectives.

___

  • Akkan, B. E., Deniz, M. B. ve Ertan, M. (2011). Sosyal Dışlanmanın Roman Halleri.http://www.spf.boun.edu.tr/content_files/Roman_Kitap_TR.pdf adresinden 26.09.2015 tarihinde alınmıştır.
  • Aktay, Y. (2010). "Pierre Bourdieu ve Maxwell Cini Olarak Okul", Ocak ve Zanaat: Pierre Bourdieu Derlemesi, 2. Basım, Der: G. Çeğin vd., İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Aydoğan, D. (2006). Yabancı Romanların Türkiye'ye Giriş, İkamet, Seyahat Özgürlükleri ile Türkiye'den Sınır Dışı Edilmeleri. Yüksek Lisans Tezi (Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • Bayraktar, Ö. (2011). Romanlar: Başka Bir Dünyanın İnsanları. Global Media Journal Turkish Edition 1(2):118-132.
  • Demirel, Ö., Kaya, Z. (2012). Eğitim bilimine giriş. Ankara: Pegem Yayınları.
  • Deniz, M., Deniz, A. Ç., Diktaş, A., Balcıoğlu, M. (2015a). Rom and Lom People in Uşak City: Smiths (Demirciler) and Sieve Makers (Elekçiler), (ed. R. Efe, M. Ayışığı, Ö. Düzbakar, M. Arslan,) Turkey at theBeginning of 21st Century: Past and Present, Sofia: St. Kliment Ohridski University Press. Deniz, M., Deniz, A. Ç., Diktaş, A., Balcıoğlu, M. (2015b). "Türk Kültür Coğrafyasının Bir Öğesi Çingeneler-Romanlar", I. Uluslar arası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi Tam Metin Bildiriler Kitabı, Denizli, Pamukkale Üniversitesi E-Yayınları.
  • ECRI (2011). Çingene Karşıtlığı ve Romanlara Karşı Ayrımcılıkla Mücadele ile İlgili ECRI Genel Politikası 13 No'lu Tavsiye Kararı.
  • Eyüboğlu, S. (2007). Romanlar ve Eğitim.http://egitimci1617.blogcu.com/cingeneler-ve-egitim/3410759 adesinden 13.12.2014 adresinden 06.12.2014 tarihinde alınmıştır.
  • İdemen, B. (2008). "Sosyal Köken, Habitus ve Eğitim: Pierre Bourdieu'nün Yeniden Üretim Kavramı", Türkiye'de Gençlik Çalışması ve Poltitikaları, Der: N. Yentürk vd. İstanbul, İ. Bilgi Ü. Yayınları.
  • Lane, P.,Spencer, S., Jones, A. (2014). Gypsy, Travellerand Roma: Experts by Experience. İngiltere: Angila Ruskin Üniversitesi Yayınları.
  • Marsh, A. (2008). Etnisite ve Kimlik: Romanlarin Kökeni. E. Uzpeder ve S.Gökçen (der.), Biz Buradayız: Türkiye'de Romanlar, Ayrımcı Uygulamalar ve Hak Mücadelesi, İstanbul: Mart Matbaacılık, Sayı 20.
  • Marsh, A. (2008). Eşitsiz Vatandaşlık: Türkiye Romanlarının Karşılaştığı Hak İhlalleri (Saha Araştırması).http://www.errc.org/cms/upload/media/03/9A/m0000039A.pdf adresinden 08.09.2015 tarihinde alınmıştır.
  • MEB:http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/42/01/738500/dosyalar/2013_03/22114200_etkiliogretmenlik.doc adresinden 14.03.2016 tarihinde alınmıştır.
  • Rus, C. (2004). The Training of Roma/Gypsy School Mediators and Assistants. http://www.coe.int/t/dg4/education/roma/Source/Mediators_EN.pdf adresinden 07.06.2015 tarihinde alınmıştır.
  • Saylan, N. (2013). Eğitim Bilimine Giriş. 7. Baskı. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Senemoğlu, N., Subaşı, G. (1999). Eğitim Psikolojisi.İstanbul: MEB Yayınevi.
  • Şişman, M. (2014). Eğitim Bilimine Giriş.Ankara: Pegem Yayınları.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.