Kamusal Bir Yaşam Alanı: "Herkes İçin Barış" Heykeli

Bu çalışmada, ilk çağlardan günümüze değin anıt mantığı içinde gelişmiş olan, aynı zamanda uygarlık tarihi içerisinde bir ulusun resmi tarihinin yazılması ve yaşatılması için simgesel bir araç olmanın ötesine de geçerek demokratikleşen kamusal alan heykeline odaklanılmıştır. Türkiye'de kamusal hayat içerisinde bu türden demokratik kazanımların yaşam bulduğu bir alan yaratmış olan ilk ve bilindiği kadarıyla tek sanat çalışması, heykeltıraş Meriç Hızal'ın Beşiktaş/Abbasağa'daki "Herkes İçin Barış" heykelidir. Bu makalede söz konusu heykelin sanat tarihi içerisindeki bağları araştırılmıştır.Meriç Hızal'ın tüm güneş saati heykellerinde olduğu gibi zamanı gösteren bir form olarak varlığını sürdüren bu heykelinde de hayat bulan metaforik anlamlar üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte "Herkes İçin Barış" heykeli, devingen ve etken bir anlamlar bütünü olarak tüm mesafeleri ortadan kaldıran demokratik bir kamusal yaşam alanı olarak değerlendirilmiştir.

A Public Space: "Peace for Everyone"

This study focuses on public sculpture which has evolved within a monumental approach and transcended its symbolic function in writing official history of a nation; finally becoming democratized. The first and as far as is known single artwork in Turkey which has given paved the way to such democratic gains is the "Peace for Everyone" sculpture by Meriç Hızal in Beşiktaş/Abbasağa. This paper investigates the art historical context of the sculpture in question. As in Meriç Hızal's all sculptures, this sculpture which has existed as a form indicating the time has also focused on arousing metaphorical meanings. Furthermore, "Peace for Everyone" is considered a democratic public space which eliminates all distances as a dynamic and active entity of meanings.

___

  • Habermas, J. (2015). Kamusallığın Yapısal Dönüşümü (T. Bora, M. Sancar, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları
  • Burke, P. (2003). Afişten Heykele Minyatürden Fotoğrafa, Tarihin Görgü Tanıkları (Z. Yelçe, Çev.) İstanbul: Kitap Yayınevi
  • Bakçay, E. (2007). İstanbul'da 1960 Sonrası Gerçekleştirilen Uygulamalar Özelinde Plastik Sanatların Kent Mekânıyla İlişkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Yüksel, H. (2011). Kamusal Alan Heykeli Olarak Güneş Saati Uygulaması. Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Gürdere, S. (2012). 'Kamusal Sanat'ta Farklı Kamusallıklar: İstanbul'daki Kamusal Sanat Çalışmaları Üzerinden Bir Okuma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kadir Has Üniversitesi, İstanbul. Meriç Hızal Retrospektif Sergi Kataloğu. 2014. Burcu Pelvanoğlu (Ed.)
  • Meriç Hızal:Zamanın Heykeli (s.6-31). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
  • Buren, D. (2000). Kente Yerleşmek. Sanat Dünyamız, 82, 133.
  • Krauss, R. (2002). Mekâna Yayılan Heykel. Sanat Dünyamız, 78, 103.
  • Yaman, Z. Y. (2011/1). "Siyas,/Estetik Gösterge" Olarak Kamusal Alanda Anıt ve Heykel. METU JFA, 28:1, 69.
  • Aykırı Akademi. Erişim: (31.10. 2015). Meriç Hızal ile Söyleşi. Gerek, I. (2014), http://aykiriakademi.com/haber/haber-goster/294-meric-hizal-ile- soylesi.html
  • Meriç Hızal. Erişim: (31.10. 2015), http://merichizal.com/pPages/pArtist.aspx?paID=621§ion=100&lang=TR&bhcp=1&peri odID=&pageNo=0&exhID=0