Türk Din Musiki Ders İçerikleri İçin Bir Öneri

Müzik, insanların duygu, düşünce ve hislerini anlattığı, ulusal ve evrensel bir dildir. İnsanların en güçlü duygularından birisi de inanç olduğu için müzik inancın ayrılmaz bir parçası haline gelir. Her duygunun ifade edilmesinde aracı olarak kullanılan melodik kalıplar, dini duyguların da anlatılmasına refakat eder. Ulusal müzik türlerinin sınıflandırılması aşamasında dini musikiye de yer verilir. Türkiye’deki müzik kültürü içerisindeki dini musiki, çok eski dönemlere dayanmaktadır ve icra olarak önemli bir yol kat etmiştir. Bu musikiye ait teorik ve icra bilgilerinin kazandırılması adına, imam hatip ortaokulları ve liselerinde, aynı zamanda İlahiyat fakültelerinin lisans ve lisansüstü düzeylerinde bu eğitim verilmektedir. Günümüzde ilgili eğitim kurumlarının belirli aşamalarında verilmekte olan dini musiki derslerinin Lisans düzeyindeki öğretim programı ve ders içerikleri incelenmiş, içeriğin icra kabiliyetini, icradaki makamsal seslerin ve perdelerin kazandırılmasını, dini musikideki türlerin seslendirilmesi ile ilgili çalışmaları desteklemediği sonucuna varılmıştır. Çözüm önerisi olarak, ders içeriklerinde yeni bir düzenleme, ilave etkinlik örnekleri ve makamsal dizi çalışmaları sunulmuştur.

A Proposal for Turkish Religious Music Course Contents

Music is a national and universal language through which people express their feelings and thoughts. As one of the strongest emotions of people is believing, music becomes an integral part of faith. Melodic molds, which are used as a means to express emotions, accompany the expression of religious feelings as well. In the classification stage of national music genres, religious music is also included. Dating back to the ancient times, religious music within the musical culture of Turkey has been since performed. For the acquisition of the theoretical and practical knowledge of this genre of music, Turkish religious music courses have been provided at Imam Khatib high schools and Theology faculties. It was investigated the course content and license level curriculum of religious music lessons given at certain stages of these educational institutions. The curriculum and contents of the religious music courses given at tertiary institutions have been examined. It is concluded that the contents are not supportive to the feasibility of performance, the acquisition of modal voices and keys and the exercises about the vocalization of the religious music. As a solution proposal, a new arrangement in the course contents, examples of additional activities and the exercises of modal series are presented.

___

  • Demirel, Ö. (2010). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Pegem Akademi.
  • Özalp, N. (2000). Türk Musikisi Tarihi I-II. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Özgür, Ü. ve Aydoğan, S. (2015). Gelenekten Geleceğe Makamsal Türk Müziği. Ankara: Arkadaş Yayınları.
  • Sezikli, U. (2013). Makamlarla Türk Din Musikisi Eğitim Seti. İstanbul: Dört Mevsim Yayınevi.
  • Tıraşcı, M. (2015). İlahiyat Fakülteleri İçin Dini Mûsikî Ders Notları, Dört Mevsim Kitap Yayınları: İstanbul.
  • Demirtaş, Y. (2009). Türk Din Musikisi Formları, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesı Dergisi, 14, Elazığ, 213-227.
  • Sevinç, M. (2017). İmam Hatip Liselerinde Dinî Mûsikî Eğitiminin Tarihsel Süreci ve Öğretim Programlarının Karşılaştırılması, Journal of Faculty of Theology of Bozok University, 11, Çorum, 153-184.
  • Koca, F. (2013). İslam Tarihi ve Medeniyetinde Salâlar ve Salavatlar, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi SBE.