Tüketici Davranışlarının Demografik Özelliklere Göre Tanımlanması

Pazarlama alanında bireylerin, grupların, örgütlerin, alt kültürlerin ve toplulukların ürünü seçme, kullanma ve satın almayla ilgili fikir ve deneyimlerini belirlemek amacıyla tüketici davranışları ile ilgili pek çok araştırmalar ve analizler yapılmaktadır. Bu tür çalışmalar, yeni ürünlerin geliştirilmesi, ürün özellikleri, fiyatlar, kanallar, mesajlar ve diğer pazarlama unsuları hakkında pazarlamacılara ve ürün ve hizmet sağlayıcılara önemli ipuçları sağlamaktadır. Tüketicileri daha sağlıklı ve objektif olarak değerlendirebilmek için, kişilerin bazı demografik özeliklere göre nasıl tüketim yaptıklarını incelemek gerekir.   Kişideki bazı özellikler demografik yapısını belirler. İnsanları ve toplulukları birbirinden ayıran, aynı zamanda da birbirine bağlayan bu özelliklerin bazıları cinsiyet, yaş, ırk, din, sosyal sınıf, coğrafya ve aile yapısıdır. Bu çalışmanın amacı, farklı toplumsal gruplara demografi penceresinden bakarak pazarlamada önemli, bir o kadar da karmaşık bir çalışma alanı olan tüketici araştırmalarına toparlayıcı bir bakış açısı sunmaktır. Çalışmada, literatür incelemesi yapılmış, tüketici davranışları, demografik çatı altında tanımlanmaya çalışılmıştır.

Defining Consumer Behaviors by Demographic Features

In marketing, many researches and analyzes are done in order to define buying preferences and experiences of individuals, groups, organizations, subcultures and societies. Such studies give important clues to marketers and product and service suppliers about developing brand-new products, product features, costs, channels, messages and other marketing elements. In marketing, in order to evaluate and understand consumers objectively, it is required to analyze how individuals consume in terms of some demographic features. Some features of an individual define his/her demographic structure. Gender, age, ethnicity, religion, social status, geography and family structure are some of these features, which differs people and societies from each other, yet at the same time connect to each other. This study aims to provide a point of view to consumer studies within the perspective of demographic features. By a literature review, consumer behaviors are tried to be defined under the roof of demography.

___

  • Albayrak, M. (2000). Anakara İlinde Gıda Maddeleri Paketleme ve Etiketleme Bilgileri Hakkında Tüketicilerin Bilinç Düzeyinin Ölçülmesi, Gıda Maddeleri Alım Yerleri ve Ambalaj Tercihleri Üzerine Bir Çalışma. Ankara: Burcu Ofset Matbaacılık.
  • Berkman, H. W.; Lindquist, J. D. ve Sirgy, M. J. (1996). Consumer Behavior. NTC Publishing Group, USA.
  • Binark, M. ve Kılıçbay, B. (2000). Tüketim Toplumu Bağlamında Türkiye’de Örtünme Pratiği ve Moda İlişkisi. Ankara: Konrad Adenauer Vakfı.
  • Engel, J. F.; Miniard, P. W. ve Blackwell, R. D. (1990). Consumer Behavior. 6th Ed., The Dryden Press.
  • Gönen, E. ve Özgen, Ö. (1992). İlkokul Çağındaki Çocukların Tüketim Davranışları Üzerine Bir Araştırma. Ankara: Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları.
  • Gönen, E.; Özgen, Ö.; Babekoğlu, Y. ve Ufuk, H. (2001). Gençlerin Tüketici Davranışlarının Model Yaklaşımı ile İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi içinde. Sayı 1, Cilt 19, s. 137-165.
  • Hacıoğlu, G. ve Kurt, G. (2012). Tüketicilerin Fonksiyonel Gıdalara Yönelik Farkındalığı, Kabulü ve Tutumları: İzmir İli Örneği. Business and Economics Research Journal içinde. Volume 3, Number 1, s. 161-171.
  • Howard, J. A. (1989). Consumer Behavior in Marketing Strategy. NY: Prentice-Hall Inc.
  • Kaya, B. (2003). Bütünleşik Kurumsal İletişim. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Mowen, J. C. (1990). Consumer Behavior. 2nd Ed., New York: Macmillan Publishing Company.
  • Mutlu, E. (1998). İletişim Sözlüğü. 3. Basım, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Myers, D. G. (1996). Social Psychology. 5th Ed., The McGraw-Hill Companies, Inc.
  • Odabaşı, Y. (1986). Tüketici Davranışı. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 204, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 104.
  • Onurlubaş, E. ve Şener, T. (2016). Markalı Ürün İle İlgili Tüketici Düşüncelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi içinde. 2016; (35), s. 325-341.
  • Özgüven Tayfun, N. (2015). Market Alışverişlerinde Plansız Satın Alma Davranışında Demografik Farklılığı Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi içinde. 2015; (34), s. 87-94.
  • Özhan, Ş. ve Altuğ, N. (2015). Tüketicilerin Demografik Özelliklerinin Online Alışveriş Davranışları Üzerine Etkileri. Ege Akademik Bakış içinde. Cilt: 15, Sayı: 4, Ekim 2015, s. 481-493.
  • Solomon, M. R. (1994). Consumer Behavior: Buying, Having and Being. 2nd Ed., Massachusetts: Paramount Publishing.
  • Wells, W. D. ve Prensky, D. (1996). Consumer Behavior. Kanada: John Wiley & Sons, Inc.
  • Williams, R. (2005). Anahtar Sözcükler: Kültür ve Toplumun Sözvarlığı. Çev. S. Kılıç, İstanbul: İletişim Yayıncılık.