Kamusal, Özel ve Yabancı Sermayeli Bankalarda Büyüme Oranlarının Karşılaştırmalı Analizi

Finansal planlama, işletmelerde geleceğe ilişkin politikaların oluşturulması ve işletmenin finansal hedeflerinin belirlenmesidir. Uzun vadeli finansal planlama ise daha çok büyüme ve sürdürülebilirlik ile ilgilidir. İstenilen/beklenilen büyüme oranına ulaşılmasında içsel ve sürdürülebilir büyüme oranları önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, mevduat bankalarının mülkiyet yapılarına göre ayırarak büyüme oranları bakımından büyüme performanslarının incelenmesi ve farklı mülkiyet yapılarına sahip bankalar arasında büyüme açısından anlamlı bir fark bulunup bulunmadığının tespit edilmesidir. Çalışma kapsamında, Türkiye’deki kamusal, özel ve yabancı sermayeli mevduat bankalarının 2003-2017 yılları çeyrek dönemlik verileri kullanılarak içsel büyüme, sürdürülebilir büyüme, aktif büyüme, özkaynak büyüme ve mevduatlardaki büyüme oranları Man-Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. Analizden elde edilen sonuçlara göre; büyüme oranları açısından bankalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Genel olarak literatürde karlılık, büyüme ve süreklilik gibi temel ekonomik amaçlara odaklanan özel ve yabancı sermayeli mevduat bankalarının büyüme performanslarının kamu bankalarından daha üstün olması beklenilmektedir. Bu bağlamda ekonomik gelişmeye öncülük etmek, güçlü bir bankacılık sisteminin oluşmasını sağlamak ve piyasa mekanizmasındaki aksaklıkları gidermek gibi temel amaçlar taşıyan kamu bankalarının büyüme performansı açısından özel ve yabancı sermayeli bankaların gerisinde kalmaması olumlu bir durum olarak yorumlanmıştır. Ayrıca, rekabetçi bir ortamda iyi işleyen bir bankacılık ve finans sisteminin varlığı ekonomik kalkınma ve finansal istikrar için bir önkoşul oluşturmaktadır. Finansal sistemin temel yapı taşlarından olan bankalarının büyüme performanslarının güçlü olmasının, ulusal ekonomi ve finansal sistemi olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.

Comparative Analysis of Growth Ratios in Public, Private and Foreign Capital Banks

Financial planning involves the establishment of future policies and the determination of the financial goals of the enterprises. Long-term financial planning is mostly pertinent to growth and sustainability. Internal and sustainable growth rates are crucial for achieving the desired/expected growth rates. This study aims to analyze the growth performances of deposit banks in terms of growth rates by separating them according to their ownership structures and to determine whether or not there are significant differences in terms of growth among banks with different ownership structures. Within the framework of this study; internal growth, sustainable growth, asset growth, equity growth, and deposit growth rates of the public, private and foreign-owned banks in Turkey are compared using the quarterly data obtained over the period 2003-2017 via the Mann-Whitney U test. According to the results obtained from the analysis; it is determined that there are no statistically significant differences between banks in terms of growth rates. In general, the growth performances of private and foreign capital deposit banks, which focus on basic economic goals such as profitability, growth, and continuity, are expected to be superior to public banks. In this context, it is interpreted as a positive situation that public banks, which have basic objectives such as leading economic development, establishing a sound banking system, and eliminating the problems in the market mechanism, do not lag behind the banks with private and foreign capital. Also, the existence of a well-functioning banking and financial system constitutes a prerequisite for economic development and financial stability. It is thought that the sound growth performance of the banks, which are the basic building blocks of the financial system, would positively affect the national economy and financial system.

___

  • Acar, M. F., Erkoç, T. E. ve Yılmaz, B. (2015), Türk Bankacılık Sektörü için Karşılaştırmalı Performans Analizi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:2(2), 1-11.
  • Aktaş, H. ve Kargın, M. (2007), Türk Bankacılık Sektöründeki Yabancı ve Ulusal Bankaların Finansal Oranlar Açısından Karşılaştırılması, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 14(2), 31-45.
  • Arslan, E. ve Bora, A. (2016), 1990 – 2013 Yılları Arasında Özel Sermayeli Bankalar İle Yabancı Sermayeli Bankaların Faaliyetlerinin Oran Analizi Yöntemiyle İncelenmesi, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmaları Dergisi, 1(1),.23-46.
  • Bonin, J., Hasan, I. ve Wachtel, P. (2002). Ownership Structure and Bank Performance in the Transition Economies of Central and Eastern Europe: A Preliminary Report, New York University Çalışma Tebliği.
  • Berger, Allen N., Clarke, George R. G., Cull, Robert, Klapper, Leora ve Udell, Gregory F. (2003). Corporate Governance and Bank Performance: A Joint Analysis of the Static, Selection and Dynamic Effects of Domestic, Foreign and State Ownership, Including Domestic M&As, Foreign Acquisitions and Privatization. Conference on Bank Privatization, World Bank, Washington D.C.
  • Brealey, R. A., Stewart C.M. ve Alan J. M. (2007), İşletme Finansının Temelleri, Çevirenler: Ünal Bozkurt, Türkan Arıkan, Hatice Doğukanlı, Literatür Yayıncılık, İstanbul. Challaye, F. (1994), Mülkiyet Tarihi, Çeviren: Arif Kızgıntuğ, Düşünen Adam Yayınları, İstanbul.
  • Demirel, E., Atakişi, A. ve Abacıoğlu, S. (2013), Bankacılık Faaliyet Oranlarının Panel Veri Analizi: Türkiye’deki Kamu, Özel ve Yabancı Sermayeli Bankaların Durumu, Muhasebe Finansman Dergisi, 101-112.
  • Fries, S. ve Taci, A. (2005). Cost Efficiency of Banks in Transition: Evidence from 289 banks in 15 Post-Communist Countries, Journal of Banking and Finance, 29,.55-81.
  • Gülen, M. (2015), Bankacılık Sektöründe Kamu ve Özel Bankaların Finansal Performanslarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Hitit Üniversitesi, Çorum.
  • Higgins Robert C. (2012). Analysis for Financial Management, (10th international ed.) Singapore: McGraw-Hill.
  • Higgins, Robert C. (1977). How much growth can a firm afford?, Financial Management, .7-16.
  • Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayıncılık. Ankara.
  • Kobeissi, N. (2004). Ownership Structure and Bank Performance: Evidence from the Middle East and North Africa, Long Island University Çalışma Tebliği.
  • Miller, I. ve Miller, M. (2006), John Freund Matematiksel İstatistik, Altıncı Baskıdan Çeviri. Ed.: Ümit Şenesen, İstanbul: Literatür Yayınevi, 551-552.
  • Oğuz, A. B. (2016), Türkiye Kamu, Özel Sermayeli Mevduat ve Katılım Bankalarının 2005-2013 Arasındaki Bazı Bilanço Kalemlerinin Karşılaştırılması, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 12(29), 225-241.
  • Önal, Y. B. - Sevimeser, Nuri Cemhan (2006), Yabancı Banka Girişlerinin Türk Bankacılık Sistemine Etkileri: Yerli ve Yabancı Bankaların Etkinlik Analizi, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,15(2), 295-312.
  • Şahin, A. ve Ergün, B. (2018), Finansal Sürdürülebilir Büyüme Oranı ve Finansal Oranlar: Borsa İstanbul İmalat Sanayi Üzerinde Bir Araştırma, İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(1), 172-197.
  • Uçkun, N. ve Girginer N. (2011), Türkiye’deki Kamu Ve Özel Bankaların Performanslarının Gri İlişki Analizi İle İncelenmesi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, (21), 46-66.