Bir Üçüncü Basamak Evde Sağlık Hizmetleri Merkezi Örneği: Başvuru Nedenleri ve Konsültasyon Durumları

Amaç: Ülkemizde evde sağlık hizmetleri birimleri geliştikçe hasta ve yakınlarının beklentileri de artmaktadır. Bu çalışma, 2012 yılı süresince bir eğitim araştırma hastanesi bünyesinde yer alan evde sağlık hizmetleri birimi tarafından değerlendirilen hastaların en sık başvuru sebeplerini ve verilmiş olan hizmetleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kayıtlardan elde edilen verilerle yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Çalışmaya, evde sağlık hizmetleri birimi tarafından O1 Ocak--31 Aralık 2012 tarihleri arasında ziyaret edilmiş tüm hastalar alınmıştır. Tekrarlayan ziyaretler dışlanmıştır. Hastaların talepleri birden fazla ise değerlendirmeye dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmanın yapıldığı süre boyunca 218 erkek (%39,4), 336 kadın (%60,6) olmak üzere toplam 554 hasta ziyaret edilmişti. Hastaların yaş ortalaması 72,7316,4 yıldı. En sık başvuru nedeni sıklık sırasına göre; ilaç raporu yenileme (n= 252; %45,5), bez raporu talebi (n=197; %35,6) ve genel muayeneydi (n= 158; %28,5). Hastaların %34,8'inde hipertansiyon (HT), %31,0'inde tam ya da kısmi inme, %19,3'sinde Alzheimer, %18,8'inde diabetes mellitus ve %10,8'inde kalp hastalıkları bulunmaktaydı. Hastaların %49,0'una (n=272) konsültasyon ihtiyacı duyulmamıştı. Konsülte edilen hastalar ise sıklık sırasına göre en sık nöroloji, sosyal hizmet ve fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarına danışılmıştı. Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre bir üçüncü basamak evde sağlık hizmetleri biriminden en sık beklenen hizmetler ilaç raporu yenileme ve bez raporu gibi uzman hekim gerektiren raporlardır. Hastaların aylık INR takipleri ve sonda değişimleri azımsanmayacak sayıda olduğundan ve uzmanlık gerektirmediğinden; takiplerin aile hekimleri tarafından yapılması üçüncü basamak hastanelerin iş yükünü azaltabilecektir.

Tertiary Home Health Care Center: Reasons for Applications and Consultations

Aim: As home health care centers develop in our country, expectations of patients and their relatives increase. This study was planned toshow the most frequent reasons for application and the service given by home health care center.Material and Methods: This is descriptive study done screening the files. AII patients visited by home health care center betweenJanuary 01 and December 31, 2012 were recruited to the study. Repeated visits were excluded. All requests were included in theassessment even though there was more than one request.Results: During the study period, total of 554 patients of 218 male (39,4%) and 336 female (60,6%) were visited. Mean age of patientswas 72,7i16,4 years. The most frequent reasons for application were medication use report (n=252; 45,5%), diaper report (n=197; 35,6%)and general examination (n=158; 28,5%) respectively. There was hypertension (HT) in 34,8%, stroke in 31,0%, Alzheimer in 19,3%, diabetesmellitus in 18,8% and heart diseases in 10,8% of patients. Consultations from other clinics weren't asked in 49,0% of patients. Consultationswere asked mostly from specialists of neurology, social services and physical therapy and rehabilitation.Conclusions: According to our results, the most frequent requests from tertiary home health care center were medication use report anddiaper report that require specialists. As monthly visits for INR—blood tests and urine catheters make up substantial number andevaluation do not need specialty, follow up by primary care would help to reduce the workload of tertiary hospitals.

___

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1744
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Leimyosarkomun Cerrahi Tedavisi

İsmail ÖZSAN

Sağlıklı Erişkinde Akut CMV Hepatiti

Faruk Ömer KÖKOĞLU, Seyyit KUS, Hasan UÇMAK, Sevinç ÖZDEN, Selma GÜLER, Mustafa GÜL

Bingöl Bölgesinde Endemik Guatr Olgularında Tiroid Kanseri Görülme Sıklığı

Özlem ÜÇER

Kronik Böbrek Yetmezlikli Hastalarda Sinakalset Kullanımının Hematolojik Parametreler Uzerine Etkisi

Davut AKIN, Mehmet Tuğrul SEZER, Oğuzhan AKSU, Atila ALTUNTAŞ

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çalışanlarında Nazal Stafilokok Taşıyıcılığı ve Mupirosin Direnci

Hakan KORKMAZ, Yeliz ÇETİNKOL, Mukadder KORKMAZ, Fazilet ÇAKIR ÖZENÇ

Makroskopik Olarak Bazal Hücreli Kanseri Taklit Eden Kronik İltihabi Olay

Sibel ÖZDOĞAN, Haluk PULAT, Gülay BİLİR, Emre HEKİMOĞLU, Rahmi DUMAN, Mehmet BALCI

Böbrek Transplantasyonu Yapılan Hastalarda Anestezi Yönetimi

Mustafa Said AYDOĞAN, Hüseyin llksen TOPRAK, Mahmut DURMUŞ, Turgut PİŞKİN, Yusuf Ziya ÇOLAK, Bülent ÜNAL

Psödokolinesteraz Eksikliğine Bağlı Uzamış Apne Gelişen Elektrokonvülsif Terapi Olgusunda Roküronyum—Sugammadeks Kullanımı

Sıtkı GÖKSU, Senem KORUK, Vahap SARIÇİÇEK, Melda DOĞAN, Rauf GÜL

Mean Platelet Volume in Remitter Patients with Inflammatory Bowel Disease

Bülent YILDIRIM, Mustafa Serkan KARAKAŞ, Erhan AIKAN

Akut Demir Zehirlenmesi Olgularına Klinik Yaklaşım: Olgu Serisi

Ender GEDİK, Türkan TOĞAL, Ülkü ÖZGÜL, Mehmet Ali ERDOĞAN, Osman KAÇMAZ, Mustafa Sait AYDOĞAN