HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZNEL SIKINTILARINI AÇMA DÜZEYLERİ İLE SOSYAL DESTEK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Bu çalışmada, hemşirelik öğrencilerinin günlük olarak deneyimledikleri hoş olmayan olaylar karşısındaki bireysel sıkıntılarını açma eğilimleri ile algıladıkları sosyal destek düzeylerinin ve bu değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kesitsel ve ilişki arayıcı tipte olan bu araştırma bir devlet üniversitesinde okuyan 386 hemşirelik öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel yöntemlerden ortalama, standart sapma, yüzde, mod, medyan kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi değerlendirmede Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık sınır değeri p<0.05 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin öznel sıkıntıları açma ölçeği puan ortancası 41.00, çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği puan ortancası 63.00 olarak bulunmuştur. Çalışmada hemşirelik öğrencilerinin öznel sıkıntılarını açma eğilimleri ile sosyal destek algıları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

The Relationship Between Nursing Students' Levels of Subjective Distress Disclosure and Their Social Support Levels

In this study, it has been aimed to determine the tendency of nursing students’ individualistic distress disclosure about the unpleasant events they experience on a daily basis and their perceived social support levels and to examine the relationship between these variables. This cross-sectional and correlational type study has been conducted with 386 nursing students studying at a state university. In the evaluation of the data, mean, standard deviation, percentage, mode and median from statistical methods have been used. Spearman correlation analysis has been used to evaluate the relationships between the variables. The cut-off value of statistical significance has been determined as p<0.05. The median score of the subjective distress disclosure has been found to be 41.00, and the median score of the multidimensional perceived social support scale has been found to be 63.00. In the study, it has been determined that there was a positive and significant relationship between the tendency of nursing students to reveal their distress disclosure and the perception of social support.

___

  • Abay Alyüz, S. B. (2020). Sosyal desteğin birey yaşamında önemi ve sosyal hizmet. Talim, 4(1), 115-34.
  • Aydın, A., Kahraman, N. ve Hiçdurmaz, D. (2017). Hemşirelik öğrencilerinin algılanan sosyal destek ve psikolojik iyi olma düzeylerinin belirlenmesi. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi, 8(1), 40-47.
  • Bostancı Daştan, N., Kaya, F. ve Şık, T. (2019). Hemşirelik öğrencilerinin psikolojik yardım almaya yönelik tutumları: kendini damgalama ve sosyal damgalanmanın rolü. Hemşirelik Bilimi Dergisi, 2(2), 24-30.
  • Coşansu, G. (2014). Verilerin analizi ve yorumlanması. S. Erdoğan, N. Nahcivan ve M. N. Esin (Ed.). Hemşirelikte araştırma: Süreç, uygulama ve kritik (s. 235-279). İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi.
  • Davidson, J. E., Proudfoot, J., Lee, K., Terterian, G. ve Zisook, S. (2020). A longitudinal analysis of nurse suicide in the United States (2005–2016) with recommendations for action. Worldviews on Evidence‐Based Nursing, 17(1), 6-15.
  • Davidson, J., Mendis, J., Stuck, A. R., DeMichele, G. ve Zisook, S. (2018). Nurse suicide: Breaking the silence. NAM perspectives, 8, 1-12.
  • Davis, M. A., Cher, B. A., Friese, C. R. ve Bynum, J. P. (2021). Association of US nurse and physician occupation with risk of suicide. JAMA Psychiatry, 78(6), 651-658.
  • Dikmen, Y., Yılmaz, D. ve Usta, Y. Y. (2017). Hemşirelik öğrencilerinde algılanan sosyal destek ile boyun eğici davranışlar arasındaki ilişkinin incelenmesi. European Journal of Therapeutics, 23(1), 12-18.
  • Eker, D., Arkar, H. ve Yaldız, H. (2001). Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinin gözden geçirilmiş formunun faktör yapısı, geçerlik ve güvenirliği. Turk Psikol Derg, 12, 17–25.
  • Greenland, K., Scourfield, J., Maxwell, N., Prior, L. ve Scourfield, J. (2009). Theoretical antecedents of distress disclosure in a community sample of young people 1. Journal of Applied Social Psychology, 39(9), 2045-2068.
  • Gulliver, A., Griffiths, K. M. ve Christensen, H. (2010). Perceived barriers and facilitators to mental health help-seeking in young people: A systematic review. BMC psychiatry, 10(1), 1-9.
  • Gümüş, F. ve Zengin, L. (2018). Hemşirelik öğrencilerinde anksiyete, depresif belirti sıklığı ve ilişkili faktörler. Van Tıp Dergisi, 25(4), 527-534.
  • Gürsoy, O. ve Gizir, C. A. (2017). Öznel Sıkıntıları Açma Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları. Ege Eğitim Dergisi, 18(2), 557-575.
  • Jee, Y. J. ve Yang, S. K. (2019). A Study on relationships among self-esteem, major satisfaction, social support and college life adjustment of nursing students. IJANER, 4(2), 51-56.
  • Kahn, J. H. ve Hessling, R. M. (2001). Measuring the tendency to conceal versus disclosepsychological distress. Journal of Social and Clinical Psychology, 20(1), 41-65.
  • Kahn, J. H. ve Cantwell, K. E. (2017). The role of social support on the disclosure of everyday unpleasant emotional events. Counselling Psychology Quarterly, 30(2), 152-165.
  • Karaca, A., Yildirim, N., Cangur, S., Acikgoz, F. ve Akkus, D. (2019). Relationship between mental health of nursing students and coping, self-esteem and social support. Nurse Education Today, 76, 44-50.
  • Klunk, E. R. (2014). Distress Disclosure and Personality in College Students [Honors Theses]. Pennsylvania: Bucknell University.
  • Kukihara, H. ve Yamawaki, N. (2018) The effects of health professional self-stigma and anticipated risks/benefits on nursing students’ help-seeking: A descriptive research study. Ann Nurs Pract, 5(3), 1101.
  • Lee, S. Y., Lee, J. S. ve Kim, S. Y. (2019). The convergent effect of self-efficacy and social support on self-leadership in nursing students. Journal of Digital Convergence, 17(1), 249-257.
  • Mitchell, A. E. (2018). Psychological distress in student nurses undertaking an educational programme with professional registration as a nurse: Their perceived barriers and facilitators in seeking psychological support. Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, 25(4), 258-269.
  • Özbay, Y., Terzi, Ş., Erkan, S. ve Cihangir Çankaya, Z. (2011). Üniversite öğrencilerinin profesyonel yardım arama tutumları, cinsiyet rolleri ve kendini saklama düzeyleri. Pegem Eğitim ve Öğretim, 1(4), 59-71.
  • Salvarani, V., Ardenghi, S., Rampoldi ,G., Bani, M., Cannata, P., Ausili, D., …Stepparava, M. G. (2020). Predictors of psychological distress amongst nursing students: A multicenter cross-sectional study. Nurse Education in Practice, 44,102758-102764.
  • Samson, P. (2020). Effect of perceived social support on stress, anxiety and depression among Nepalese nursing students. Indian Journal of Continuing Nursing Education, 21(1), 59.
  • Şahin, G. ve Buzlu, S. (2017). Hemşirelik öğrencilerinde psikolojik sağlamlığın öz yeterlik sosyal destek ve etkili baş etme ile ilişkisinde algılanan stresin aracı rolü. Anadolu Hem. ve Sağ. Bil. Derg, 20(2), 122-135.
  • Tung, Y. J., Lo, K. K., Ho, R. C. ve Tam, W. S. W. (2018). Prevalence of depression among nursing students: A systematic review and meta-analysis. Nurse Education Today, 63,119-129.
  • Üstündağ, H., Bostancı, Z. ve Aydoğan, B. (2019). Hemşirelik öğrencilerinin stresle başetme düzeyleri ile algıladıkları sosyal destek arasındaki ilişki. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi, 6(1), 74-83.
  • Ward, M., Tedstone Doherty, D. ve Moran, R. (2007). It's good to talk: Distress disclosure and psychological wellbeing. Health Research Board Research Series. Ireland.
  • Vidourek, R. A., King, K. A., Nabors, L, A. ve Merianos, A. L. (2014). Students' benefits and barriers to mental health help-seeking. Health Psychology and Behavioral Medicine, 2(1), 1009-1022.
  • Yıldırım, N., Karaca, A., Cangur, S., Acıkgoz, F. ve Akkus, D. (2017). The relationship between educational stress, stress coping, self-esteem, social support, and health status among nursing students in Turkey: A structural equation modeling approach. Nurse Education Today, 48, 33-39.
  • Zimmet, G. D., Powel, S. S. ve Farley, G. K. (1988). The multidimensional scale of perceived social support. J Pers Assess, 52, 30–34.
İnönü üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: inönü üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uzaktan Eğitimin Sağlık Teknikerliği Eğitiminde Uygulanabilirliği: Kesitsel Bir Çalışma

Hakan TEKEDERE, Hanife GÖKER

Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Klinik Uygulama Sırasındaki Covid-19 Korkusu ve Etik Duyarlılıklarının İncelenmesi

Figen EROL URSAVAŞ

ENTEGRE EĞİTİM ALAN HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ

Ayser DÖNER, Özlem CEYHAN, Sultan TAŞCI

ODYOLOJİ ÖĞRENCİLERİNİN MESLEĞE KARŞI TUTUMLARINDA PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİSİ: KESİTSEL ÇALIŞMA

Şengül TERLEMEZ, Ahsen KARTAL, Merve MERAL, Ümit Can ÇETİNKAYA

TÜRKİYE’DE FİZİKSEL AKTİVİTE VE ÇOCUK İLE İLGİLİ YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

Cihangir KAÇMAZ, Kevser ŞEVİK KAÇMAZ, Burak BUĞDAY

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeki Annelerin Bebek Bakımına Katılımı ile Post-Travmatik Stres Bozuklukları Arasındaki İlişki

Tuğçe ELGİN, Esra GÜNEY

KUAFÖR SALONLARINDA ÇALIŞAN VE HİZMET ALAN BİREYLERDE DEMODEX SPP’NİN GÖRÜLME SIKLIĞI

Abdurrahman EKİCİ, Şehriban YÜREKTÜRK, Canan DEMİR, Halime YILDIZ, Esra GÜRBÜZ

Tip 2 Diyabet Mellituslu Hastalarda Obstrüktif Uyku Apnesi ve Kardiyovasküler Risk Faktörleri

Oğuzhan OĞUZ, Serap GÖKÇE ESKİN, Dide KILIÇALP KILINÇ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KİLO YÖNETİMİNDE ALGILADIĞI ENGELLER

Salih GÜLER, Arzu AKCAN, Münevver TÜRKDOĞAN

COVID-19 GEÇİREN ÇOCUK OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Erhan BERK, Muhammed Selçuk SİNANOĞLU, Nuriye Aslı MELEKOĞLU