KUAFÖR SALONLARINDA ÇALIŞAN VE HİZMET ALAN BİREYLERDE DEMODEX SPP’NİN GÖRÜLME SIKLIĞI

Bu çalışma ile kuaför salonu çalışanlarında ve hizmet alan bireylerde Demodex spp’nin görülme sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Van ili merkez ilçelerinde hizmet veren 55 kuaför salonu çalışanı ve kuaför hizmeti alan 55 kişi dâhil edildi. Örnekler standart yüzeysel deri biyopsisi yöntemi ile burun, çene ve alın bölgelerinden alındı. Bu örneklerin üzerine birer damla Hoyer eriyiği damlatıldıktan sonra mikroskopta, 10’luk ve 20’lik objektif ile akarların erişkin, larva, nimf ve yumurta formları araştırıldı. Çalışmaya dahil edilen 55 kuaför çalışanının %29.8’inde, kuaför hizmeti alan 55 bireyin %70.2’sinde Demodex spp saptandı. Demodex spp görülme sıklığı açısından kuaför çalışanları ile hizmet alanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulundu. Parazit saptanan 47 olgudan 44’ünün kadın, 3’ünün erkek olduğu belirlendi. Cinsiyet ile parazitin görülme sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Kişisel bakım ve hijyen merkezlerinde hizmet alan insanlara, bu parazit hakkında bilgilendirici el broşürlerinin dağıtılmasının Demodex spp görülme sıklığını düşürebileceği kanaatine varıldı.

The Incidence of Demodex spp in Individuals Who Work and Receive Service in Hairdressers

In this study, it is aimed to determine the incidence of Demodex spp in employees and individuals receiving service in hairdressers. 55 hairdresser employees and 55 people who receive hairdresser service in the central districts of Van province were included in this study. Samples were taken from the nose, chin and forehead with the standard superficial skin biopsy method. After a drop of Hoyer solution was dripped onto these samples, adult, larva, nymph and egg forms of mites were investigated under the microscope with 10 and 20 lenses. Demodex spp was determined in 29.8% of 55 hairdresser employees included in the study and in 70.2% of 55 individuals who received hairdresser service. A statistically significant correlation was found between hairdresser employees and service users in terms of the incidence of Demodex spp. Of the 47 cases in which parasites were determined, 44 were female and 3 were male. A statistically significant correlation was found between gender and the incidence of the parasite. It was concluded that distribution of informative leaflets about this parasite to people receiving service in personal care and hygiene centers may reduce the incidence of Demodex spp.

___

  • Aycan, Ö. M., Otlu, G. H., Karaman, Ü., Daldal, N. ve Atambay, M. (2007). Çeşitli hasta ve yaş gruplarında Demodex sp görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg, 31, 115-118.
  • Casas, C., Paul, C., Lahfa, M., Livideanu, B., Lejeune, O., Alvarez-Georges, …Redoules, D. (2013). Quantification of Demodex folliculorum by PCR in rosacea and its relationship to skin innate immune activation. Experimental Dermatology, 21, 906- 910.
  • Cengiz, Z. T., Yılmaz, H., Özkol, H. U., Ekici, A. ve Ödemiş, N. (2014). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Parazitoloji Laboratuarına başvuran hastalarda demodex sp’nin prevalansı. Turkiye Parazitol Derg, 38, 9-11.
  • Durmaz, S., Yula, E., Aycan Kaya, O., Aksoy Gokmen, A., Kılınç, C., Atambay, …Pektas, B. (2015) Sociodemographic characteristics of patients with Demodex brevis and Demodex folliculorum infestation and its association with rosacea and Behçet’s disease. Biomedical Research, 26, 549-55.
  • Ertuğ, S., Tileklioğlu, E., Yıldız, İ., Malatyalı, E. ve Ertabaklar, H. (2020). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi parazitoloji laboratuvarı demodex sp sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi. Turkiye Parazitol Dergisi, 44(2), 72-76.
  • Fırat, P.Y., Geçiti, İ., Depecik, F., Karadan, M., Karcı, E., Karaman, Ü. ve Çalık, S. (2010). Devlet hastanesi çalısanlarından laboratuar personeli, mutfak personeli, temizlik işçileri ve hemşirelerdeki demodex sp pozitifliği. Turkiye Parazitol Dergisi, 34, 164-167.
  • Forton, F., Germaux, M.A., Brasseur, T., De Liever, A., Laporte, M. ve Mathys, C. (2005). Demodicosis and rosacea: epidemiology and significance in daily dermatologic practice. J Am Acad Dermatol, 52,74-87.
  • Kaplan, M., Keleştemur, N. ve Başpınar, S. (2012). Demodex sp prevalence among university students. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 18(Suppl-A), 43-46.
  • Livny, E., Rosenblatt, A., Ghosh, A.Z., Yassur, I. ve Bahar, I. (2019). Prevalence of demodex parasites in patients with chronic blepharitis and healthy controls in Israel. Harefuah, 158(2), 87-90.
  • Miman, Ö. ve Saygı, G. (2018). Temel tıbbi parazitoloji (s. 270-272). İstanbul: Karakış Basım Matbaacılık San. ve Tic. Ltd.Şti. İstanbul.
  • Orak, F., Yıldırım, D., Set, A. ve Hasbek, M. (2015). Yüzeyel cilt biyopsisi yapılan hastalarda demodex sp sıklığının araştırılması. Ankem Dergisi, 29, 90-94.
  • Özçelik, S., Sümer, Z., Değerli, S., Özyazıcı, G., Hayta, S., Akyol, M. ve Candan, F. (2007). Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda demodex folliculorum görülme sıklığı. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 31(1), 66-68.
  • Roihu, T. ve Kariniemi, A.L. (1998). Demodex mites in acne rosacea. J Cutan Pathol, 25(10), 550-552.
  • Sevgen, S. N. ve Mor, N. (2019). Üniversite öğrencilerinde demodex sp yaygınlığının araştırılması: sağlık bilimleri fakültesi örneği. Turkiye Parazitol Derg, 43(4), 198-203.
  • Yazar, S., Kuk, S., Doğan, S. ve Şahin, İ. (2012). 2002-2011 yılları arasında erciyes üniversitesi tıp fakültesi tıbbi parazitoloji anabilim dalına başvuran hastalarda demodex sp görülme sıklığı. Kafkas Univ Vet Fak Dergisi, 18 (Suppl-A), 101-103.
  • Yazısız, H., Çekin, Y. ve Koçlar, G. F. (2019). Yüzünde dermatolojik semptomları olan hastalarda demodex akarlarının varlığı. Türkiye Parazitol Dergisi, 43(3), 143-148.
  • Yağdıran, Düzgün, Ö. ve Aytekin, S. (2007). Comparison of D. folliculorum density in haemodialysis patients with a control group. J Eur Acad Dermatol Venereol, 21, 480- 483.
  • Zeytun, E. ve Ölmez, H. (2017). KOAH hastalarında demodex (Acari: Demodicidae) enfestasyonu ve immunosüpresyon ile arasındaki ilişki. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2), 220-231.
  • Zhao, Y., Guo, N., Xun, M., Xu, J., Wang, M. ve Wang, D. (2011). Sociodemographic characteristics and risk factor analysis of Demodex infestation (Acari: Demodicidae). Journal of Zhejiang University. Science. B, 12(12), 998–1007.
İnönü üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: inönü üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

GEBELERİN COVID-19 KORKU DÜZEYLERİ İLE KULLANDIKLARI KORUYUCU, GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Özlem KAPLAN, Ali KAPLAN, Şerife ÇETİN, Fulya ÇAĞLI

ÇOCUKLUK ÇAĞI OLUMSUZ YAŞANTILARIN GEBELİKTE YAKINMALAR VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ: KESİTSEL BİR ÇALIŞMA

Zeliha ÖZŞAHİN, Zeliha Gülsüm AKSAKAL, Neslihan ERDEM, Bahar KOLDAŞ, Sinem GÜVEN SANTUR

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILLER UÇUCU YAĞI ÜZERİNDE FARMAKOGNOZİK ARAŞTIRMALAR

Engin ŞARER, Harun KIZILAY

Simülatör Kullanımının Paramedik Öğrencilerinin İleri Yaşam Desteği ve Doğum Yardımı Yeterlikleri ile Özgüven Durumları Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Perihan GÜRBÜZ, Serdar DERYA, Gülsüm YETİŞ KOCA, Turgay KOLAÇ, Zehra Deniz ÇIRAK

YETİŞKİNLERDE TUZ TÜKETİM ÖZELLİKLERİ VE ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞIYLA İLİŞKİSİ

Sümbüle KÖKSOY VAYISOĞLU, Emine ÖNCÜ, Ayşe KARA, Merve ATEŞ

TÜRKİYE’DE ÇOCUK KLİNİKLERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN PROFİLLERİ

Nazan TORUN, Duygu SÖNMEZ DÜZKAYA, Tuba KOÇ ÖZKAN, Seda ÇAĞLAR, Gülzade UYSAL, Zehra DOĞAN, Suzan YILDIZ, Zerrin ÇİĞDEM, Duygu GÖZEN, Serap BALCI

Sağlık Okuryazarlığının Akılcı İlaç Kullanımı Davranışına Etkisi

Fuat YALMAN, Mehmet Selami YILDIZ, Nazmi VURAL

KRONİK HASTALIĞI OLAN BİREYLERİN SAĞLIK OKURYAZARLIK DÜZEYLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Merve ÖZSOY DURMAZ, Ayşe DOST

Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Klinik Uygulama Sırasındaki Covid-19 Korkusu ve Etik Duyarlılıklarının İncelenmesi

Figen EROL URSAVAŞ

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZNEL SIKINTILARINI AÇMA DÜZEYLERİ İLE SOSYAL DESTEK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Nihan ALTAN SARIKAYA, Damla EROL, Birgül OSMAN