DERMAL KOZMETİK OLARAK YAYGIN KULLANILAN FONDÖTENLERİN YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN Pb Cd VE Cu İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Bu  çalışma kapsamında piyasada mevcut fondöten yapılarının Pb, Cd ve Cu içeriklerinin belirlenmesi için sistematik bir yöntem  geliştirilmiştir. Fondöten kremlerin içeriği ve menşei çok büyük farklılıklar gösterdiği için farklı markalardan olmak üzere yedi fondöten krem kullanılmıştır. Bu numunelerin  yapısal ve  içerik  analizlerinde fourier dönüşümlü infrared spektrofotometri (FTIR),  taramalı elektron  mikroskopu(SEM),  Enerji Dağılımlı   X-Işını (EDX)  analizleri   kullanılırken, Pb, Cd ve Cu   miktarın   belirlemek  için  atomik  absorpsiyon spektrometri (AAS) teknikleri kullanılmıştır.EDX, elementel  haritalama analizleri krem halinde;  metal tayinleri ise hafif asidik (pH=4-5) ortamda 8 saat  karıştırılıp süzüldükten sonra çözeltide AAS ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak tüm numunelerde yaklaşık olarak 300 ppm Cu, ve 10 ppm Cd varlığı tespit edilmiş; Pb’un ise 1 nolu numune hariç, AAS tayin sınırının altında kaldığı gözlemlenmiştir.

___

  • Akkaya, E., Kasa, N.A., Cetin, G., Bakırdere S., A new method for the determination of cadmium at ultratrace levels using slotted quartz tube-flame atomic absorption spectrometry after preconcentration with stearic acid coated magnetite nanoparticles, Journal of Analytical Atomic Spectrometry, (2017), 32, 12, 433-2438.
  • Alkıs, İ.M., Türk şaraplarında ağır metallerin belirlenmesi, yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara, 2011.
  • Almeida, J.S., Souza, O.C.C.O., Teixeira, L.S.G.Determination of Pb, Cu and Fe in ethanol fuel samples by high-resolution continuum source electrothermal atomic absorption spectrometry by exploring a combination of sequential and simultaneous strategies Microchemical Journal, (2018) 137 22–26.
  • Ayenimo, J.G., Yusuf, A.M., Adekunle, A.S., Makinde, O.W., Heavy metal exposure from personal care products, Bull. Environ. Contam. Toxicol., (2010), 84, 8–14.
  • Bakirdere, S.; Aydin, F.; Bakirdere, E. G, Titretir, S., Akdeniz, İ., Aydin, I, Yildirim. E., Arslan, Y., From mg/kg to pg/kg levels: a story of trace element determination: a review, Applıed Spectroscopy Revıews, (2011), 46, 1, 38-66.
  • Biesterbos, J.W.H., Dudzina, T., Delmaar, C.J.E., Bakker, M.I., Russel, F.G.M, von Goetz, N., Scheepers, P.T.J., Roeleveld, N., Food and Chemical Toxicology, (2013), 55 8–17.