YÜKSEK ÖĞRETİMDE TURİZM ÖĞRENCİLERİNİN KÜLTÜRLERARASI DUYARLILIK DERECELERİNİN İNCELENMESİ

Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bir devlet üniversitesinde Aşçılık ve Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerinde okuyan önlisans öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık düzeylerini belirlemektir. Çalışma ayrıca öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerini cinsiyet, yaş, bölüm ve sınıf gibi bazı değişkenlere göre de araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerini ölçmek için nicel veri toplama aracı olarak Öğüt ve Olkun (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği (Chen & Starosta, 2000) uygulanmıştır. Ölçekte öğrencilerin demografik bilgilerinin yer aldığı ayrı bir bölüm de bulunmaktadır. Veriler 2022 bahar döneminde yüz yüze anket yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler önce kodlanmış, ardından SPSS 20 ile analiz edilmiştir. Ayrıca t-testi ve tek yönlü ANOVA testleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları, öğrencilerin kültürel farklılıklara saygı duyma ve etkileşimden hoşlanma düzeylerinin çok yüksek olduğunu ve etkileşime dikkat, etkileşimde bulunma ve etkileşime güven düzeylerinin ise yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Ayrıca cinsiyet, yaş, bölüm ve sınıf gibi değişkenlerin öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık algılarını etkilemediği ortaya çıkmıştır.

INVESTIGATING TOURISM STUDENTS’ INTERCULTURAL SENSITIVITY LEVELS IN HIGHER EDUCATION

The aim of this study was to determine the intercultural sensitivity level of associate degree students studying Cooking and Tourism and Hotel Management in a state university in Turkey. The study also investigated the students’ intercultural sensitivity level according to some variables such as gender, age, major and grade. For this purpose, the Intercultural Sensitivity Scale (Chen & Starosta, 2000) which was adapted into Turkish by Öğüt and Olkun (2018) was conducted as a quantitative data collecting instrument in order to measure the students’ intercultural sensitivity level. The scale had also a separate part including students’ demographic information. The data were collected through a face- to-face survey in spring term in 2022. They were firstly coded and then analyzed through SPSS 20. Additionally, t-test and one-way ANOVA tests were conducted. The results of the study indicated that students’ respect for cultural differences and interaction enjoyment level was found to be very high while interaction attentiveness, interaction engagement and interaction confidence levels were high. Moreover, it appeared that such variables as gender, age, major and grade did not influence students’ intercultural sensitivity perceptions.

___

  • Abaslı, K., & Polat, Ş. (2019). The Examination of Students’ Views on Intercultural Sensitivity and Cultural Intelligence. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1) 193-202. Albu, C.E. (2015). Intercultural communication in tourism. Cross Cultural Management Journal, 17(1), 7-14. Beerli-Palacio, A. & Martín-Santana, J.D. (2018), "Cultural sensitivity: an antecedent of the image gap of tourist destinations", Spanish Journal of Marketing - ESIC, 22(1), 103-118. https://doi.org/10.1108/SJME-03-2018-002. Bekiroğlu, O. & Balcı, Ş. (2016). Kültürlerarası İletişim Duyarlılığının İzlerini Aramak: “İletişim Fakültesi Öğrencileri Örneğinde Bir Araştırma”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (35), 429-459 DOI: 10.21563/sutad.187110.