GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMLERİNDE UYGULANAN GELENEKSEL YÜKSEK BASKI RESİM TEKNİKLERİNE ALTERNATİF OLABİLECEK TEKNİK ÖNERİLERİ

Bu araştırma Güzel Sanatlar Eğitimi bölümlerine uygulanan geleneksel yüksek baskıresim tekniklerine alternatif olabilecek tekniklerin ortaya konmasını amaçlayan bir çalışmadır. Güzel Sanatlar Eğitimi bölümleri baskıresim derslerindeki teknikler, okulların sahip olduğu baskıresim atölyesi donanımı ve imkânları doğrultusunda öğretilmektedir. Bu araştırma atölye imkânlarının kısıtlı olduğu okullarda yapılabilecek alternatif yüksek baskıresim teknikleri ve bu tekniklerde kullanılabilecek malzemelerle ilgilidir. Geliştirilen ve uyarlanan alternatif yüksek baskıresim teknikleri,  Güzel Sanatlar Eğitimi bölümlerindeki öğrencilere yöneliktir. Söz konusu bu öğrenciler, birer görsel sanatlar öğretmeni adayıdır. Bu nedenle alternatif  tekniklerin muhatabının ilk, orta ve lisedeki öğrencilerin olduğunu da söyleyebiliriz. Araştırmada yüksek baskıresim tekniği ile yapılan denemeler sonucunda dakota, kapron ve köpük gibi malzemeler denenmiş ve bu malzemelerden yüksek baskıresim tekniğinin gerektirdiği standartta olumlu sonuçlar alınmıştır. Bu malzemeler  geleneksel yüksek baskıresim teknikleri ve malzemelerden bazı farklılıklar göstermektedir. Araştırmada bu farklılıklar belirtilerek alternatif malzeme ve teknikler ile geleneksel yüksek baskıresim tekniklerinin farklılıkları ortaya konmuştur. Alternatif malzemelerin zaman, maliyet, sağlık ve güvenlik açısından avantajlarının olduğu tespit edilmiş ve bu avantajları araştırma içersinde belirtilmiştir.

TECHNICAL RECOMMENDATIONS THAT MIGHT BE AN ALTERNATIVE TO TRADITIONAL RELİEF PRİNTİNG TECHNIQUES APPLIED IN FINE ARTS EDUCATION DEPARTMENTS

The present study aims to determine the techniques that might be an alternative to the traditional relief printing techniques that are applied in Fine Arts Education Departments. The techniques in printmaking courses are taught according to the printing facilities of the departments at Fine Arts Education faculties. This study is about alternative relief printing techniques that may be used in departments where the facilities are limited and the materials which may be used in these techniques are scarce. The alternative relief printing techniques that are developed and adapted are for students who study at Fine Arts Education Departments. These students are candidates for becoming visual arts teachers. For this reason, we may argue that the first, middle and high school students are intended to be addressed with these alternative techniques. As a result of the experiments that were done with relief printing techniques in the study, materials like dakota, kapron and foam were tried; and positive results were obtained with these materials as that are required by relief printing technique. These materials show some differences from the traditional relief printing techniques and materials. The differences between these alternative materials and techniques and the traditional relief printing techniques were demonstrated in this study. It was determined that alternative materials have advantages in terms of time, cost, health and safety, which were mentioned in detail in the study.

___

  • 1. Akalan, G. (2000). Gravür. Ankara: Kale Seramik Sanat Yayınları.
  • 2. Aslıer, M. (1989). Başlangıcından Bugüne Çağdaş Türk Resim Sanatı Tarihi. İstanbul.Tiglat Yayın, c. 5.
  • 3. Atar, A. (1993). Sanat ve iş teknolojisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • 4. Brunner, F. (2001). Gravürün el kitabı. (F. Yaman, Çev.) İstanbul: Atelye Alaturka Karşı Sanat Çalışmaları.
  • 5. Gevgilili, A., Hasol, D. ve Özer, B. (1997). Eczacıbaşı sanat ansiklopedisi. İstanbul: Yem Yayın.
  • 6. Gökaydın, N. (1987). Tahta baskı tekniği dünü, bugünü, eğitimde yeri. Hacettepe Ünv., GSF Yayınları (6).
  • 7. Gölönü, G. (1979). Kazı resim. İstanbul: Devlet Güzel Sanatlar Akademisi.
  • 8. Kıran, H. (2010). Ağaç baskı sanatı. Ankara: Bellek Yayınları.
  • 9. Koçak, G. (2002). Ukiyo-e. Anadolu Sanat (13), 141-147.
  • 10. Öztuna, H. Y. (2007). Değişen dünyanın resimleri: Ukiyo-e. Grafik Tasarım (7), 80-86.
  • 11. Şatır, S. (1996). 2.Ulusal tasarım kongresi bildiri kitabı. İstanbul: İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü.
  • 12. Tunç, A.Z. (2004). Baskı Resim Sanatı ve Kültürümüzdeki Yeri , Sanat Yazıları Dergisi, 11, 99-107
  • 13. Turani, A. (1995). Sanat terimleri sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • 14. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (7.Baskı). Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • 15. Walker, G. A. (2005). The woodcut artist's handbook. New York: Firefly Books.
  • 16. Wikipedia. (2017). Polistiren, Erişim adresi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Polistiren (20.05.2018)